– On tämä ollut yhtä vuoristorataa! Välillä tuntuu, että kyllä tästä selvitään ja välillä tuntuu, että ei, puuskahtaa tamperelainen eläinalan yrittäjä Suvi Pulkkinen.

Erilaiset yrittäjille tämänhetkiseen, vaikeaan tilanteeseen tarjottavat tuet ja vuokrahelpotukset ovat olleet esillä mediassa, mutta pienyrittäjän arjessa ne eivät ole näkyneet. Talous on juuri nyt tiukilla.

– Palkkaa en itselleni ole vähään aikaan maksanut ja suoraan sanottuna rahat vuokranmaksuunkin ovat kohta tosi tiukassa, Pulkkinen jatkaa.

Tilavuokraa onkin tuplasti maksettavana: Talliosakkeen tiloissa Pulkkisella ja Hollantiin koronan vuoksi jumiin jääneellä yhtiökumppanilla on koirapäiväkodin lisäksi myös verkkokauppana toimiva eläintarvikeliike ja miltei 20 eri Euroopan laajuisestikin harvinaisen jyrsijälajin kasvatustoiminta.

– Mutta koirapäiväkoti on se, joka pysyy viimeiseen asti. Sen olen päättänyt, Pulkkinen sanoo painokkaasti.

Toiminimestä osakeyhtiöksi

Vuodesta 2020 piti tulla Pulkkisen ja hänen nykyisen yhtiökumppaninsa Tebbe Bonderin kaikkien aikojen vuosi. Tammikuussa toimintansa aloittaneelle, yhteiselle Giraffic Park -osakeyhtiölle vain taivas tuntui olevan rajana. Koko viime vuosi käytettiin perusteelliseen suunnitteluun.

– Tutustuimme alun perin jyrsijäkasvatuksen kautta. Molemmilla oli samanlaista toimintaa tahoillaan eri maissa, ja olin ostanut Bonderilta muutaman jyrsijän omaan kasvatukseeni. Päätimme yhdistää voimamme ja teimme liiketoimintasuunnitelman, joka laajeni molempien osaamisalueiden mukaan. Samalla siirtyminen osakeyhtiömuotoon tuli ajankohtaiseksi, koska yrittäjiä olikin yhden toiminimellä toimivan sijaan kaksi.

Kahden osaajan voimin Giraffic Parkiksi nimetty yritys pystyy nyt tarjoamaan kasvatustoiminnan lisäksi erityisesti jyrsijöiden ruokiin ja tarvikkeisiin keskittyneen verkkokaupan, erilaisia pieneläinten hoitopalveluita, lemmikkien lomahoidon asiakkaan kotona tai yrityksen omissa tiloissa sekä koirien päiväkodin. Tästäkin on palveluvalikoimaa tarkoitus laajentaa – tai oli, ennen kuin koronakriisi teki tulevaisuudesta tuntemattoman.

Verkon rajoitukset vaikeuttivat liiketoimintaa

Suvi Pulkkisen vuodesta 2005 alkanut jyrsijäkasvattajan ura on saanut iskuja tätä ennenkin. Myös eläinten myyntikanavana suosittu tori.fi alkoi periä maksuja pienimpienkin toiminimiyrittäjien ilmoituksista. Vuoden 2019 lopussa Facebook puolestaan tiukensi rajoituksiaan eläinten myynti-ilmoituksia välittävistä ryhmistä.

Facebook oli säännöissään jo aiemminkin rajoittanut eläinten myyntiä, mutta viimeistään joulukuussa 2019 palvelu lopetti kaikkien eläinlajien välitystoimintaa harjoittaneet ryhmät ilman ennakkovaroitusta. Tämä osui terävästi myös Pulkkisen omaan yritystoimintaan.

– Facebookin kasvattaja- ja eläinharrastajaryhmissä oli aina hyvä puoli se, että ihmiset tekivät kauppaa omilla nimillään ja taustatietoja oli useimmiten saatavilla niin ostajasta kuin myyjästäkin. Kun kauppa siirtyy muualle nettiin nimimerkkien taakse, on henkilöllisyyttä ja taustoja paljon vaikeampi selvittää.

Kotimaisuus ja tarkka, suunnitelmallinen eläintenpito on aina ollut kasvattajalla etusijalla.

– Poikaset pitää käsitellä, hoitaa ja totuttaa ihmisiin pienestä pitäen. Olen ennen kaikkea kasvattaja, en eläinkauppias, Suvi Pulkkinen sanoo.

Nyt myynti-ilmoituksia laativaksi kauppiaaksi pitää kuitenkin ryhtyä, jotta kasvatit löytävät uudet kodit muiden verkkosivustojen kautta.

Ruotsissa laki koiran yksinoloajasta

Giraffic Parkin liikevaihdosta suurin osa tulee tätä nykyä kuitenkin koirapäiväkotitoiminnasta. Koirapäiväkoti on Suvi Pulkkisen oma, pitkäaikainen haave, jonka hän toteutti keväällä 2018. Arkipäivinä pidetyn, kello 7–16 välissä tapahtuvan päivähoidon lisäksi Pulkkinen on tarjonnut esimerkiksi loma-aikoina vuorokauden ympäri kestävää hoitoa päiväkodin tiloissa. Tulijoita riitti tähän asti ja asiakaskunta on vakiintunut. Normaalioloissa päiväkodilla olisi siis kysyntää, ja valoisa tulevaisuuskin, ainakin jos Suomi seuraa Ruotsin mallia edes asenteissa.

Ruotsissa lemmikkien ja erityisesti koirien hyvinvoinnin edistäminen on edennyt tiukentuneisiin lakeihin: lain mukaan koiraa ei saa jättää yksin yli kuudeksi tunniksi. Koirapäiväkotitoiminta onkin naapurimaassa laajalle levinnyt, ja hoitopalveluja tarjoavia yrityksiä on pelkästään Tukholman alueella pitkälti toista sataa.

Pulkkinen ihmettelee, miksi Suomessa lemmikkieläinten hoitopalvelut eivät ole yrityksinä arvostettuja ja arjessa käytettyjä.

– Tuntuu järjettömältä ajatella, että lomareissujensa ajaksi ihmiset mieluummin huutelevat somessa ventovieraita kotiinsa kissavahdeiksi. Miksi palvelua ei haluta ostaa yritykseltä, jolla on vakuutukset kunnossa ja vastaukset vastuukysymyksiin mietittynä? Muutenkin ala on Suomessa vielä kovin tuntematon. Monissa muissa maissa Suomeen verrattuna on ihan tavallista palkata esimerkiksi koiranulkoiluttaja.

Jalat maassa, sittenkin

Maaliskuun puolivälissä, koronapandemian koko laajuuden ja vaikutusten valjetessa, Pulkkinen otti talteen päivän iltapäivälehden.

– Ajattelin että voin kymmenen vuoden päästä näyttää lehteä nyt päiväkoti-ikäisille lapsilleni ja kertoa missä tilanteessa 2020-luvun alussa oltiin, hän sanoo ja hiljenee.

Pulkkisen lapsuusmuistoissa 1990-luvun lama-aika on läsnä ja rinnastuu nyt käsillä olevaan hetkeen.

– Olen yrittäjäperheen lapsi, totta kai lama kosketti minuakin. Mutta vaikka leivän päälle ei ehkä ollut juustoa, en tuolloin edes kaivannut huippuhienoja leluja tai luksusta. Noina vuosina minulta ei puuttunut mitään, koska lapsuudenperheeni oli rakastava ja turvallinen.

Perheen tuki ja yrittäjäkokemus ovat edelleen päivittäin läsnä Pulkkisen arjessa. Nyt jos koskaan sen merkitys korostuu. Yritystoimintaan liittyvät ratkaisut puidaan yhdessä perin pohjin ja eri näkökulmista.

– Olen saanut arvokasta yrityssparrausta myös ulkopuolisilta tahoilta, mutta eihän tässä kukaan osaa sanoa mitä pitäisi tehdä selvitäkseen tämän yli! Pitäisikö ottaa lainaa, ostaa lisää varastoa ja kasvattaa verkkokauppaa vai lopettaa osa toiminnasta?

Jalat on kuitenkin pidettävä maassa ja koitettava edetä päivä kerrallaan. Niin Pulkkinen on tehnyt tähänkin asti.

– Perusluonteeni on positiivinen, sitä koitan ylläpitää tässäkin tilanteessa. Yritän vain olla stressaamatta niistä asioista, joihin en itse voi vaikuttaa.

Lue lisää:

Korona-pandemia iskee kaikenkokoisiin yrityksiin – yhteys pankkiin hyvissä ajoin

Korona pakottaa innovoimaan uutta – lue mitä eri yrittäjät ovat keksineet liiketoiminnan ylläpitämiseksi

Korona koettelee yrittäjiä – Johannes Laineen yritysten yhden päivän tappiot olivat yli 15 000 euroa

Varaudu muutoksen riskeihin yritysvakuutuksilla - tutustu ja pyydä tarjous.