Tilisiirtojen reaaliaikaistuminen avaa yrityksille uusia mahdollisuuksia – näin niistä saa parhaan hyödyn irti

Kun sekä kuluttajien että yritysten maksut reaaliaikaistuvat, rahaliikenne virtaa jatkuvasti. Samalla yritysten kannattaisi tehostaa maksuliikenteensä tarkkailua ja siihen reagointia.

Yritysten rahaliikenne reaaliaikaistuu nyt kovaa vauhtia. Lokakuusta 2019 alkaen OP:n asiakkaiden tekemiä tilisiirtoja on alettu välittää SEPA-pikasiirtoina aina kun mahdollista. Käytännössä se tarkoittaa, että eurot liikkuvat sekunneissa pankista toiseen Suomessa ja muualla Euroopassa SEPA-alueella.

Uudistuksella pyritään vastaamaan yhä nopeammalla temmolla toimivan yhteiskunnan ja kaupankäynnin tarpeisiin, kertoo OP:n hankejohtaja Hanna Äijälä. Muutoksen myötä yritykset voivat palvella asiakkaitaan entistä joustavammin ja samalla tehostaa oman käyttöpääomansa hallintaa.

– Digitaalinen ostaminen on räjäyttänyt sen, millaista nopeutta kuluttajat odottavat kaupankäynniltä ja palveluiden saatavuudelta. Yritysten kannattaisi hyödyntää maksuliikenteen reaaliaikaistuminen parhaalla mahdollisella tavalla, hän sanoo.

Rahaliikenne virtaa jatkuvasti

Koska raha on tilisiirtojen kautta liikkunut tähän asti viiveellä, yritykset ovat myös seuranneet omaa rahaliikennettä harvakseltaan. Äijälän mukaan on melko yleistä, että isotkin yritykset täsmäyttävät tilinsä vain kerran päivässä.

– Se taas näkyy usein kuluttajille ja yritysten kauppakumppaneille heikkona palveluna. Esimerkiksi niin, että yritys ei lähetä tilattuja tavaroita, koska rahojen vastaanottamisessa ja rekisteröinnissä kestää.

Tyypillinen tilanne on se, että palvelun avaaminen viivästyy, koska tieto asiakkaan maksamasta laskusta kulkeutuu asiakaspalveluun viiveellä. Voi käydä myös niin, että asiakkaan sähköt katkaistaan turhaan, kun rahojen rekisteröiminen tehdään vain kerran päivässä.

Kun sekä kuluttajien että yritysten maksut reaaliaikaistuvat, rahaliikenne virtaa jatkuvasti. Siksi myös yritysten kannattaisi tehostaa tilitapahtumiensa tarkkailua ja siihen reagointia.

– Esimerkiksi autokauppiaille tämä on merkittävä helpotus ja myynnin tehostaja. He voivat nyt saada auton ostajalta vaaditun käsirahan ja luovuttaa auton heti vaikkapa viikonloppuna, Äijälä kuvailee.

Sama pätee myös yritysten väliseen kauppaan. Liiketoiminnan kannalta voi olla olennaista, että tieto maksetusta laskusta välittyy esimerkiksi varastoon mahdollisimman nopeasti, ja tärkeä toimituserä voidaan siirtää kontteihin.

Mitä ripeämmin yritys hoitaa sisäiset ja ulkoiset toimitusketjut, sitä vähemmän heillä sitoutuu arvokasta käyttöpääomaa. Koko yrityksen taloudenhallintaprosessi tehostuu.

– Maksamisessa huomio kiinnittyy usein taloushallinnon päivittäisen prosessin hoitamiseen. Haluamme kuitenkin reaaliaikamaksamisen osalta nostaa esille mahdollisuudet tukea asiakkaidemme liiketoimintaa ja miettiä, minkälaisia uusia toimintamalleja se mahdollistaa, OP Yrityspankissa rahavirroista ja käyttöpääomasta vastaava johtaja Jari Jaulimo toteaa.

Mitä muutos vaatii yrityksiltä?

OP reaaliaikaistaa kaikkia maksuja sekä yritysasiakkaiden verkkopankissa että OP-Yritysmobiilissa vuoden 2019 lokakuusta alkaen. Tämä tapahtuu automaattisesti, eikä vaadi asiakkailta toimenpiteitä.

Ylivoimaisesti suurin osa yritysten maksuliikenteestä – OP:lla noin 80 prosenttia – kulkee yrityksen ja pankin järjestelmien välillä keskustelevan Web Services -kanavan kautta. Tämä koskee kaikkia yrityksiä, jotka hoitavat maksuliikennettään erillisen taloushallinnon järjestelmän tai palvelun kautta.

Yritysten nykyisin käyttämä Web Services -rajapinta tulee lähettämään SEPA-pikasiirtoja, mutta järjestelmä toimii muuten entiseen tapaan ja käsittelee maksuja maksuerittäin muutamia kertoja tunnissa ja vain arkisin. Se ei siis ole täysin reaaliaikainen.

API-rajapinta tarjoaa täyden reaaliaikaisuuden

Täyden reaaliaikaisuuden taloushallinnon järjestelmiä käyttäville yrityksille tarjoavat uudet ohjelmointirajapinnat eli API:t, joita tuodaan nyt myös pankkitoimintaan.

Uudet API-ratkaisut ovat täysin reaaliaikaisia, joten maksuja käsitellään heti ilman isoja eräkäsittelyitä. Uusien API-ratkaisujen avulla yritys voi automatisoida maksuja mihin aikaan tahansa ja saada tietoa saapuvista sekä lähetetyistä maksuista järjestelmiinsä jatkuvalla syötöllä.

– Se on aidosti reaaliaikainen ja mahdollistaa sen, että raha liikkuu myös viikonloppuisin, öisin ja joulupäivänä.

OP:lla on jo ensimmäisiä API-pilottiasiakkaita ja kokeiluja on tarkoitus laajentaa vuoden 2019 loppuun mennessä. Äijälä rohkaisee kaikkia kiinnostuneita yrityksiä tutkimaan uusien API-ratkaisujen mahdollisuuksia.

– API ei ole mikään vaikea tekninen juttu toteuttaa. Yleensä se on kytkettävissä yrityksen jo olemassa oleviin järjestelmiin ja on kaikille koodareille tuttua kauraa.

Äijälän suositus on aloittaa API:n kokeilu kevyesti maksuliikenteen yhdellä osa-alueella. Rajapinnan voi kytkeä esimerkiksi saapuvan rahaliikenteen tietoihin tai asiakaspalvelun järjestelmään.

OP on myös avannut OP Developer -portaalin, jossa kuka tahansa pääsee tarkastelemaan kehitteillä olevia API-rajapintoja.

– Siellä saa myös halutessaan meidän kehittäjiimme yhteyden, jos on kysyttävää.

Järjestimme 5.11. webinaarin: Raha liikkuu pian sekunneissa 24/7 – Miten yrityksesi hyötyy muutoksesta? Käy katsomassa webinaarin videotallenne.

Tutustu tilisiirtojen reaaliaikamaksamiseen ja maksuliikkeen API-ratkaisuihin.

OP sosiaalisessa mediassa