Street Gastro kasvoi sirkusperheeltä ostetusta ruokarekasta franchise-ketjuksi

Pertti Kallioisen ja Pasi Hassisen perustama Street Gastro on kasvanut viidessä vuodessa yhdestä ruokarekasta kuuden ruokapaikan franchise-ketjuksi. He kertovat kokemustensa perusteella, mikä on tärkeintä ketjuuntumisessa.

Street Gastro -ketjun perustajat Pertti Kallioinen ja Pasi Hassinen ovat omien sanojensa mukaan ruokaentusiasteja. Heillä oli takanaan usean vuoden urat helsinkiläisissä huippuravintoloissa Chez Dominiquessa, G.W. Sundmansilla, Olossa ja Pure Bistrossa, kun he päättivät aloittaa oman yritystoiminnan.

Kolmikymppinen kaksikko oli bongannut kansainvälisestä mediasta juttuja katukeittiöistä ja oivaltanut, että Helsingissä on ruokarekkojen mentävä aukko.

Miehet hankkivat Saksasta sirkusperheeltä käytetyn grillivaunun, jonka he remontoivat ja tuunasivat. Siitä tuli Street Gastron ensimmäinen ruokarekka. Kesällä 2013 Helsingin Senaatintorin kupeessa ensimmäistä kertaa käytössä ollut katuruokarekka sai niin lupaavan vastaanoton, että yrittäjät päättivät perustaa jo samana vuonna kivijalkaravintolan Helsingin Vaasankadulle.

– Ajatus alkuperäisen idean laajentamisesta ketjuksi alkoi muhia jo yritystoiminnan alussa, kertoo Street Gastron toimitusjohtaja Pertti Kallioinen.

Selkeys ja yksinkertaisuus toimivat

Tärkeintä franchise-ketjun rakentamisessa on Kallioisen mielestä säilyttää liiketoimintakonseptin ja tuotteiden tasainen laatu. Alkuperäisen konseptin brändilupaus on lunastettava kaikissa palvelupisteissä, jotta asiakkaiden luottamus säilyy eikä pettymyksiä koeta.

Street Gastro on tunnettu neliönmuotoisista laadukkaista sandwicheistä eli ”sänkkäreistä”, jotka täytetään matalassa lämmössä kypsyneillä lihoilla, käsintehdyillä kastikkeilla sekä tuoreilla kasviksilla ja yrteillä. Listoilla on myös kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

Kallioinen ja Hassinen tekivät alkuaikoina kaikki Street Gastron tuotteet itse, mutta nyt he ovat ulkoistaneet täytettyjen leipien tuotannon. Yksinkertaisuus on valttia, olipa kyse sitten tuotannon järjestämisestä tai konseptista.

– Liiketoimintakonseptin on hyvä olla selkeä ja simppeli, jotta sen voi helposti omaksua. Kun se ulkoistetaan uusien yrittäjien harteille, on henkilöstön koulutus elintärkeää, Kallioinen sanoo.

Asiakkaiden suosikki on Kallioisen mukaan tällä hetkellä Spicy Chicken Sandwich.

– Kanta-asiakaskuntamme on laaja, on nuoria ja vanhempia asiakkaita. Alkuaikoina possutäytteiset sänkkärit olivat suosikkeja, mutta nykyisin yhä useampi haluaa kanaa, Kallioinen sanoo.

Street Gastron ruoat ovat tuttuja myös Flow-festivaalin tai Slushin kaltaisten tapahtumien asiakkaille.

Kauppapaikka ratkaisee

Myös kauppapaikan valinta on ratkaiseva tekijä, kun ketjua aletaan rakentaa ja laajentaa.

Street Gastrolla on ruokapaikkoja Helsingissä tällä hetkellä Vaasankadun lisäksi Hietalahden kauppahallissa, Kampin kauppakeskuksessa sekä Espoossa kauppakeskus Ainoassa ja Isossa Omenassa.

– Kauppapaikan valinta kannattaa miettiä huolellisesti. Jouduimme lopettamaan Tikkurilan Dixin ruokapisteen, sillä se ei toiminut. Vaikka Tikkurilassa on paljon lounasruokailijoita, alueella ei ole riittävästi asiakaskuntaa, joka olisi ottanut takeaway-ruokakulttuurin omakseen, Kallioinen sanoo.

Tavoitteena jopa 20 ruokapaikkaa vuonna 2023

Viimeisin laajennus on syksyllä Kalasatamaan avattavan kauppakeskus Redin Street Gastro. Uusin ravintola tulee sijaitsemaan kauppakeskuksen Food Market -ruokakeitaassa, joka on konseptiltaan saman oloinen kuin Kampin 6k Food Market.

Suomen Yrittäjien myöntämä Vuoden nuori yrittäjä 2017 -palkinto antoi Kallioiselle ja Hassiselle lisää potkua kehittää ja kasvattaa franchise-ketjuaan.

Kallioisen visioissa Street Gastrolla on 10–20 ruokapaikkaa vuonna 2023, jolloin yritys täyttää 10 vuotta.

– Uskon selkeään, perushyvään tuotteeseen. Ruokatrendit tulevat ja menevät, mutta vakiintuneet ruokakonseptit pitävät pintansa. Tietysti on hyvä olla koko ajan ajan hermolla, reagoida trendeihin ja kokeilla uusia juttuja, mutta samalla huolehtia, ettei hötkyile brändin ydinlupauksen kanssa. Brändiä on hyvä hienosäätää koko ajan paremmaksi, asiakkaiden toiveita kuunnellen herkällä korvalla, Kallioinen sanoo.

Ketjuuntumisen keihäänkärjet

Street Gastron perustaja Pertti Kallioinen listasi ketjuuntumista suunnittelevalle yrittäjälle viisi tärkeää pointtia, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

  • Luo selkeä liiketoimintakonsepti, joka on helppo ulkoistaa ja omaksua.
  • Kauppapaikka ratkaisee ison osan menestyksestä, mieti se huolella.
  • Perehdytä ihmiset.
  • Varmista konseptin tasalaatuisuus.
  • Kokeile rohkeasti, mutta tee myös ketteriä päätöksiä, jos jokin ratkaisu ei toimi.

Lue myös:

Valmiin paketin yrittäjäksi – franchising on yhteen hiileen puhaltajan vaihtoehto

Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään

Tutustu OPn yrittäjän palveluihin.

OP sosiaalisessa mediassa