Vaikka päivät ovat pitkiä, Victor ja Emelie Börmanilla on hymy herkässä Instagram-kuviensa perusteella. Taco- ja salaattibowlit, avokadoleivät, smoothiet ja kakut löytävät herkkusuunsa, vaikka asiakasmäärän ennustaminen on uuden yrityksen alkutaipaleella vaikeaa, saati sitten koronapandemian aiheuttamissa poikkeusoloissa.

– Joinain päivinä asiakkaita on parikymmentä, toisena sata. Tällä hetkellä myymme luonnollisesti vain noutoruokaa koronapandemian takia. Olemme myös harkinneet ruoan kotiinkuljetuksen aloittamista, Victor kertoo.

Leva Börmanin avokeittiössä valmistuu kaikkea kesäkurpitsaspagetista falafeleihin. Ruoka on gluteenitonta, sokeritonta ja kasvipohjaista, eikä sitä kuumenneta yli 42 asteiseksi. Raakaruokaan Emelie ihastui aikanaan Ruotsissa. Päätettyään alkaa yrittäjiksi pariskunta matkusti yhdessä Balille kouluttautumaan raakaruokakokeiksi.

– Bali oli oikea seikkailu! Kuusi viikkoa kotiinpaluustamme avasimme Leva Börmanin. Kuka vain pystyy toteuttamaan unelmansa, kun on valmis tekemään töitä ja uskoo itseensä, Victor pohtii.

Hyvinvointia kasvisruoasta ja liikunnasta

Raakaruoka valmistuu esimerkiksi raastamalla, fermentoimalla, marinoimalla ja kuivattamalla, ja koostuu muun muassa vihanneksista, juureksista, marjoista, hedelmistä, siemenistä ja pähkinöistä.

Sekä Emelie että Victor tutustuivat vegaaniseen ruokavalioon sekä raakaruokaan terveysongelmiensa takia.

– Minulla on selkärankareuma, ja vegaaninen ruokavalio sekä erityisesti ravintorikas raakaruoka saavat minut voimaan paremmin. Emeliellä oli ongelmia vastustuskykynsä kanssa, ja myös hän koki vastaavan parantavan oloaan.

Raakaruoan lisäksi Leva Börman tarjoaa myös jooga-, hyvinvointi- ja juoksuvalmennusta, jotka on tarkoitus saada kunnolla käyntiin syksymmällä.

– Tavoitteemme on saada ihmiset paitsi syömään terveellisemmin, myös voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Vaihtoehtoja auttaa ihmisiä on paljon! Olemme pitäneet myös muutaman hyvinvointiluennon, joista ensimmäiseen saapui 100 kuuntelijaa. Kiinnostus voida paremmin on suurta.

Emelie ja Victor elävät, kuten opettavat – kasvisruoan syömisen lisäksi Emelie kundaliinijoogaa ja Victor juoksee.

Potentiaali käyttöön

Yrittäjyys alkoi poltella, kun aikanaan kauppatieteiden maisteriksi valmistuneella Victorilla oli takanaan 13 vuoden ura päällikkönä paikallisessa kuntokeskuksessa. Sosionomiksi opiskellut Emelie on työskennellyt muun muassa sosiaalityöntekijänä joogan ohjaamisen ohella.

– Olemme kumpikin kunnianhimoisia, ja meistä alkoi tuntua, että meissä on potentiaalia alkaa yrittäjiksi. Kun vielä keksimme idean, jota Ahvenanmaalla ei ollut ja pystyimme hyödyntämään kokemuksiamme ja taitojamme, niin konsepti oli kasassa.

Yrittäjyys kulkee osittain myös suvussa – Victorin äidin isä pyöritti aikanaan tunnettua Rökka-nakkikioskia 1960-luvulla samoilla kulmilla.

– Kun ihmisellä on uniikki idea, josta ihmiset innostuvat, minkä tahansa bisneksen voi saada toimimaan. Asiakkaat ovat tärkeimmät, ja heidät pitää saada tuntemaan itsensä tervetulleeksi.

Menetyksistä voimaa

Pariskunta on kokenut myös raskaita aikoja – Victorin isä ja Emelien äiti ovat kumpikin menehtyneet syöpään. Näistä kokemuksista pariskunta on saanut vain lisää virtaa toteuttaa unelmiaan.

– Tajusimme, että mitä vain voi tapahtua milloin vain. Omia tavoitteita ja haaveita ei kannata lykätä jonnekin tulevaisuuteen.

Yrittäjyys ei ole kuitenkaan aina ruusuilla tanssimista. Victorin ja Emelien työpäivät ovat venyneet jopa 16-tuntisiksi. Silti kumpikin nauttii täysillä siitä, että voi tehdä kuten itse haluaa. Asiakkailta saatu hyvä palaute lämmittää vielä enemmän, kun on aloittanut tyhjästä.

– Ahvenanmaa on pieni paikka ja puskaradio toimii sekä hyvässä että pahassa. Vahvuutemme ovat laadukkaat tuotteet ja hyvä asiakaspalvelu. Kahvilassamme on avokeittiö, jolloin asiakkaiden kanssa ehtii oikeasti juttelemaan. On mukava saada ihmiset tuntemaan, että meillä he ovat kuin toisessa olohuoneessaan.

Yhdessä lähes 24/7

Victor menee töihin pari tuntia ennen Emelietä, joka taas työskentelee pari tuntia Victoria pidempään. Victor on vastuussa ruoasta, Emeli leivonnaisista. Pariskunta on paljon yhdessä, mutta tiimityö on sujunut paremmin kuin he uskalsivat odottaa.

– Työskentelemme mielellämme yhdessä, mutta osaamme antaa toisillemme myös omaa aikaa, Victor toteaa.

Yrittäjien tilanne on tällä hetkellä koronapandemian takia tukala missä päin Suomea tahansa, myös Ahvenanmaalla. Vallitsevasta tilanteesta huolimatta pariskunta katsoo tulevaisuuteen valoisin mielin. Läheistensä kuolemien ja omien sairauksiensa kautta kumpikin on kokenut vahvistuneensa. Vaikeina aikoina pitää olla luova ja kekseliäs.

– Ihminen pystyy moneen, vaikka hänelle sanottaisiin toista. Kun kaksikymppisenä sain reumadiagnoosin ja minulle sanottiin, etten pystyisi koskaan enää treenaamaan kovaa tai kilpailemaan, en lannistunut. Nyt olen jo pitkään juossut maratonia pidempiä ultramatkoja ja maratoninkin alle kolmen tunnin. Vastoinkäymisistä ei saa lannistua, vaan pitää etsiä toinen tie, joka auttaa onnistumaan, Victor toteaa.