Poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisia tekoja – miksi vakuutusyhtiöt eivät jousta vakuutusehdoissa?

Antti Huhtala
Antti Huhtala

Antti Huhtala on Pohjola Vakuutuksen tuotteista ja palveluista vastaava johtaja.

Asiakkaat ovat kaikonneet ja ravintolat on laitettu lailla kiinni. Yhteenkään yritykseen korona ei ole ollut vaikuttamatta. Yrittäjien hätä on suuri ja vakuutusyhtiöitä on huudettu apuun.  Eikö ehtoja voisi tulkita laveammin? 

Antti Huhtala
Antti Huhtala

Antti Huhtala on Pohjola Vakuutuksen tuotteista ja palveluista vastaava johtaja.

Kun ostat vakuutuksen, siirrät riskin vakuutusyhtiölle. Tai oikeammin, siirrät riskiä muille kaltaisillesi toimijoille – yrityksille tai henkilöille, jotka ostavat vakuutuksen.  Näin riski hajaantuu, ja samalla vakuutusyhtiö toimii ikään kuin alustana, joka mahdollistaa hajauttamisen. 

Kun toimijoiden muodostama verkosto ei pysty kantamaan otettua riskiä,  vakuutusyhtiö hajauttaa sen edelleen vakuutusyhtiöiden vakuutusyhtiöille - jälleenvakuuttajille. Näin muodostuu lopulta valtava, tehokkaasti riskit hajauttava  seitti.  

Seitin liima on luottamus. Luottamus siihen, että  vakuutusehdoissa sovituista  sitoumuksista pidetään kiinni.  

Otsikossa kysytään, miksi vakuutusyhtiöt eivät näinä poikkeuksellisina aikoina riennä apuun? Eivätkö vakuutusyhtiöt voisi tulkita vakuutusehtoja vähän laveammin? 

Jos lähtisimme  tulkitsemaan vakuutusehtoja  niiden  vastaisesti, herää kysymys, miksi emme toimisi näin myös  kaikissa muissa  vahingoissa?  Vakuutusyhtiö korvaisi näin vahingon toisen asiakkaan maksamilla varoilla tehdyn sopimuksen vastaisesti.  

Mikäli vakuutusyhtiö ei nojaa  vakuutusehtoihin,  seitin liima lähtee.  Samalla luottamus karisee.  

Asiakkaat odottavat, että kun vahinko sattuu,  vakuutusyhtiö pystyy  maksamaan  korvaukset ja pitämään  velvoitteistaan  kiinni. Finanssivalvonta valvoo, että näin myös tapahtuu, ja varmistaa turvaavat pääomapuskurit. Samalla tavalla jälleenvakuuttajien asiakkaille eli vakuutusyhtiöille on tärkeää, että jälleenvakuuttajien vakavaraisuus on kunnossa. 

Maamme ensimmäinen vakuutusyhtiö oli Suomen palovakuutuskonttori (1816-1833). Valitettavasti sen tarina loppui lyhyeen Turun palon seurauksena. Silloin Ruotsin valtion tuen avulla velvoitteet hoidettiin ja konttori ajettiin lopulta alas.  

Tästä on otettu opiksi.  Vakuutusyhtiöiden toiminnan lähtökohtana on vastuullisuus ja asiakkaiden yhdenvertainen kohtelu.  Vastuullisuutta on se, että kaikissa olosuhteissa, erityisesti kriisin keskellä, vakuutusyhtiöt pystyvät kattamaan sitoumuksensa,  eli huolehtimaan  vakuutusehtojen mukaisista korvauksista kaikille niille asiakkaille, jotka ovat oman riskinsä meille siirtäneet.

Juttu on julkaistu alunperin 27.3.2020 ja sitä on täydennetty 13.11.2020.

OP sosiaalisessa mediassa