Yhteiset aikataulut, ympärivuorokautinen keskusteluyhteys ja sataprosenttinen sitoutuminen työhön. Ne ovat perheyrittäjyyden ja läheisten ihmisten kanssa työskentelyn parhaat puolet yrittäjä Toni Kuusivaaran mielestä.

Hän on luotsannut puolisonsa Katja Kuusivaaran kanssa kahta vaatealan erikoisliikettä Turussa nyt noin kymmenen vuoden ajan. Yritysten tarina ulottuu kuitenkin tätä pidemmälle.

Housumies ja sen sivuliike Hän & Minä ovat kulkeneet suvussa vuodesta 1949 lähtien ja Kuusivaarat ovat kolmas yrityksiä vetävä pariskunta. Jokainen sukupolvi on tuonut yritykseen oman kädenjälkensä.

Kuusivaarojen työnjako on selkeä; miesten pukeutumiseen keskittyvän Housumiehen vetovastuu on Toni Kuusivaaralla, ja Katja johtaa Hän & Minä -naistenvaateliikettä.

Vaikka puolisot ovat periaatteessa vastuussa omista liikkeistään, yritysten kampanjat ja mainonta sekä ostot ja budjetit suunnitellaan yhdessä. Työntekijät liikkuvat sujuvasti samalla kadulla sijaitsevien kauppojen välillä.

– Perheyrityksessä pitää muistaa, että kaikki pelaavat samassa joukkueessa, Toni Kuusivaara sanoo.

Kahden liikkeen yhteistyö on myös kustannustehokasta. Kuusivaarat käyvät ulkomailla kaksi kertaa vuodessa ennakko-ostoksilla, ja reissuilla hankitaan kerralla suuri määrä myyntituotteita kumpaankin kauppaan.

–Yrittäminen on kokonaisvaltaista yhteistyötä, Toni Kuusivaara sanoo.

Perinteinen perheyritys

Yritysten juuret yltävät aina vuoteen 1949 saakka. Tuolloin Katja Kuusivaaran isovanhemmat Anni ja Unto Vienonen perustivat Hämeen Asuste -nimisen lyhyttavaraliikkeen Turun Hämeenkadulle. Liikkeessä myytiin vähän kaikkea napeista ja vaatteista verhokankaisiin.

1980-luvulla Hämeen Asusteen yrittäjiksi siirtyivät Katja Kuusivaaran vanhemmat Maija ja Jarmo Vienonen, ja tuotevalikoima suuntautui pikkuhiljaa pukeutumispuolelle. Niihin aikoihin Maija Vienonen perusti myös Hän & Minä -liikkeen.

– Uuden myymälän avaaminen mahdollisti liikkeiden erikoistumisen naisten ja miesten liikkeiksi, Toni Kuusivaara kertoo.

Lamavuosien aikaan Toni ja Katja Kuusivaara hyppäsivät mukaan yritystoimintaan. Vuosituhannen vaihteessa molempiin liikkeisiin tehtiin laajennus, ja Hämeen Asusteesta tuli Housumies Oy.

Maija ja Jarmo Vienonen jäivät eläkkeelle 2010-luvulla, ja yrityksessä tapahtui jälleen sukupolvenvaihdos.

Hän & Minä -naistenvaateliike on nykyään Katja Kuusivaaran vastuulla.

Koko perhe täysillä mukana yritystoiminnassa

Yksi vanhojen perheyritysten parhaita puolia on se, että tietoa ja kokemusta kertyy vuosien saatossa valtavasti. Erimielisyyksiäkään ei tule niin helposti, kun jokainen tietää, miten asiat hoidetaan.

– Olemme yrittäjinä vielä nuorikkoja. Onneksi muistiinpanoja on vuosikymmenien ajalta, joten niistä voi hakea viisautta tiukan paikan tullen. Ja vaikka Katjan vanhemmat ovat jo jääneet eläkkeelle, he auttavat edelleen tarvittaessa, Toni Kuusivaara toteaa.

Tällä hetkellä Housumies ja Hän & Minä työllistävät Kuusivaaran yrittäjäpariskunnan lisäksi työntekijöitä yhdestä neljään sekä muutamia kesäapulaisia.

Kuusivaarojen lapset ovat jo tienanneet ensimmäiset kesätyörahansa vanhempien yrityksissä. Vaikka rohkeutta myyntityöhön riittää, eivät vanhemmat aio painostaa jälkikasvua yrityksen jatkajiksi.

Selkeä vastuunjako auttaa päätöksenteossa

Tutut ihmiset ympärillä voivat olla myös yritystoiminnan suola, sillä heiltä saa rohkeutta päätöksentekoon. Kaikkien ajatuksille tulee olla tilaa, mutta Kuusivaara muistuttaa, että lopulta jonkun täytyy myös uskaltaa tehdä päätöksiä.

Toisaalta perheyrittäjyyden varjopuoli on se, että joskus ero työn ja vapaa-ajan välillä saattaa hämärtyä. Kuusivaaran mukaan yrittäjä tarvitsee muutakin elämää.

– Pyrin jättämään työt kodin ulkopuolelle. Lapsille ja harrastuksille tarvitaan oma aikansa.

Koko perheen työskentely samassa yrityksessä voi olla myös taloudellinen riski.

– Kun leipä kannetaan pöytään yhdestä lähteestä, on aina olemassa vaara siitä, että jää tyhjän päälle, Toni Kuusivaara sanoo.

Palkittua yrittäjyyttä

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa toimii noin 62 000 perheyritystä. Suurin osa näistä on pieniä Housumiehen kaltaisia yhtiöitä – siis sellaisia, joiden markkina-arvo on alle 150 miljoonaa euroa.

Tyypillinen suomalainen perheyritys toimii teollisuudessa, tukku- ja vähittäiskaupassa, palveluissa sekä liikenteessä ja tietoliikenteessä, kertoo Perheyritysten liitto.

Ansioituneita perheyrityksiä palkitaan vuosittain.

Tänä keväänä Housumies Oy pokasi Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon.

Pitkään jatkuneen yritystoiminnan salaisuutena Kuusivaara pitää kilpailukykyisiä hintoja sekä sitä, että pieni yritys pystyy reagoimaan nopeasti markkinatilanteiden muutoksiin.

– Olemme olleet asiakkaiden luottamuksen arvoisia ja tarjonneet laadukkaita tuotteita henkilökohtaisella palvelulla vuodesta toiseen.

OP:lta löydät ratkaisut yrityksesi liiketoimintaan. Haluamme tukea yrityksesi toimintaa kaikissa tilanteissa. Tutustu palveluihimme.