Suomalainen sauna kiinnostaa enemmän kuin pitkään aikaan. Monet perinteikkäät yleiset saunat ovat nousseet uuteen kukoistukseen ja niiden rinnalle on avattu lukuisia uusia saunoja, jotka houkuttelevat löylyihinsä niin suomalaisia kuin turistejakin.

Eräs uusimmista tulokkaista on Tampereen Laukontorille kesällä 2018 avattu saunaravintola Kuuma, jossa kylpijät pääsevät nauttimaan sekä puulämmitteisestä että modernista savusaunasta.

Kuuman toimitusjohtaja Pasi Rautanen uskoo, että saunabuumi kertoo aitojen ja yksinkertaisten elämysten olevan nousussa.

– Keinotekoisuus ei enää kiinnosta. Vaikka Suomessa on paljon saunoja, suuri osa niistä on huonosti rakennettuja sähkösaunoja. Nyt ihmisiin vetoaa taas perinteinen, laadukas saunaelämys ja kunnon kiukaasta saatavat löylyt.

Rautasen mielestä kunnon saunaelämykseen kuuluvat ehdottomasti myös sekä kylmä että kuuma elementti. Siksi Kuumasta pääsee uimaan suoraan luonnonveteen kesät talvet.

– Pyhäjärveen rakennettu pulahdusallas on auki ympäri vuoden, ja osa sen portaista lämmitetään talvisin. Asiakkaamme ovat toivoneet tätä kovasti.

Saunakonsepti vaatii lisäpalveluita

Kuuman konsepti ei perustu päähänpistolle, vaan on usean vuoden työn tulos. Rautanen on yksi saunaravintolan toiminnasta vastaavan Lumo Laukontori Oy:n kolmesta omistajasta, joilla on kaikilla sauna-alalta aiempaa kokemusta.

Yhdessä Ville Iivosen kanssa Rautanen kehitteli joitain vuosia sitten konseptin Helsingin Löyly-saunaan, joka on sittemmin noussut yhdeksi pääkaupungin suosituimmista vierailukohteista. Saman projektin kautta remmiin liittyi mukaan konsulttina työskennellyt Jukka-Pekka Pajunen.

– Saunan uudelleen tuleminen oli nimenomaan Villen idea. Avantouimarina hän innostui siitä, että saunat pitäisi saada jälleen kaupunkilaisten ulottuville, ja osasi markkinoida sen ajatuksen. Minä taas toin rahoituspuolen osaamista, Rautanen kuvailee.

Löylyn konseptia suunnitellessaan kolmikko ymmärsi kirkkaasti, että pelkästä saunatoiminnasta on vaikeaa tehdä taloudellisesti kovin kannattavaa.

– Muokkasimme alkuperäistä projektisuunnitelmaa niin, että viiden saunan ja yhden kahvilan sijasta Löylyyn tuli kolme saunaa, iso terassi ja niin paljon ravintolatilaa kuin tontti antoi myöten.

Löyly-projektin ostivat Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia, mutta sen kehittelystä saatuja oppeja on nyt päästy hyödyntämään ikiomassa saunassa Tampereella. Kuumasta on pyritty rakentamaan palvelukokokonaisuus, jossa laadukas ravintola ja myös talvisin auki pysyvä terassi kaupungin keskustassa näyttelevät tärkeää roolia.

– Myös asiakkaat odottavat yhä enemmän muita palveluita, ja ympärivuotisuus on kannattavuuden kannalta erittäin tärkeää.

Saunoja vientituotteeksi?

Rautasen mukaan Tampere valikoitui saunaravintolan kotipaikaksi osin vireän paikallisen saunomiskulttuurin takia – kaupunki on jopa valittu maailman saunapääkaupungiksi. Kuuman erityisenä kilpailuvalttina on kuitenkin keskeinen sijainti.

– Taloudellisen kannattavuuden vuoksi oli tärkeää tuoda sauna sinne, missä ihmiset jo ovat. Tampereella on esimerkiksi yli 40 saunalauttaa ja muita aktiivisia julkisia saunoja. Aivan keskustasta kuitenkin puuttui kunnon puu- tai savusauna.

Kuuma on tarkoitettu sekä tamperelaisille että kaupungissa vieraileville. Matkailijoiden houkuttelu ei kuitenkaan ole toiminnan ykköstavoite.

– Toivoimme ensisijaisesti, että paikalliset löytäisivät meidät, emmekä ole halunneet suunnitella paikkaa pelkästään matkailijoiden ehdoilla. Kuitenkin esimerkiksi se, että saunotaan uimapuku päällä, alentaa varmasti ulkomaalaisten kynnystä kokeilla saunaa.

Tampereen uusi saunaravintola on saanut Rautasen mukaan innostuneen vastaanoton, ja sen omistajat suunnittelevat jo seuraavaa askeltaan. Työn alla on tällä hetkellä Kuumaa vastaavien konseptien kehittely Jyväskylään ja Kuopioon, ja myös kansainvälinen toiminta kiinnostaa.

– Ulkomailla on jo yksi potentiaalinen kohde saunaprojektille katsottuna, ja tulevaisuudessa etsimme lisää sopivia kohteita muista maista. Sauna on todella sellainen juttu, jota kannattaisi viedä voimakkaammin maailmalle.