Sovellus helpottamaan kotona tapahtuvaa omahoitoa

Sairaanhoitajan työtä tehdessään Suvi Venäläinen havaitsi, että digitalisaatiota hyödynnetään hoitotyössä aivan liian vähän.

– Halusimme automatisoida ja digitalisoida kaiken mahdollisen, jotta hoitotyöhön voisi keskittyä vielä paremmin, Venäläinen sanoo.

Tästä ajatus DNE Oy:n MyNursie Omahoito-sovellukseen sai alkunsa. Sovelluskehityksen lisäksi DNE Oy välittää asiantuntijahoitajia kuntien tarpeisiin.

Venäläinen on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja hänellä on myös toinen yritys Kotihoito Ilo Oy, joka tarjoaa kotisairaanhoitopalvelua. Venäläisellä on vankka kokemus hoitoalalta ja ymmärrys siitä, minkälaisiin asioihin sovellusta voi ja kannattaa hyödyntää.

Nörttiydestä hyötyä sovelluksen ideoinnissa

Venäläinen on omien sanojensa mukaan nörtti ja aina ollut kiinnostunut teknologiasta. Vapaa-ajallaan hän on pelannut paljon tietokonepelejä ja sen myötä on tullut tutuiksi erilaisten ohjelmistojen kanssa. Nörttiytensä ansiosta Venäläinen ymmärsi, mihin kaikkeen tekniikka parhaimmillaan taipuu.

– Olen avoin erilaiselle ajattelulle ja innostun uusista asioista. Pyrin aina pohtimaan, miten asioita voisi yhdistää uudella tavalla. Kiinnostuin potilastietojärjestelmistä – tästä alkoi kyteä ajatus sovelluksen kehittämisestä.

Venäläinen työntekijöineen havaitsivat, että sairauksien ennaltaehkäisyssä on vielä paljon parannettavaa.

– Juhlapuheissa puhutaan varhaisesta puuttumisesta. Emme halua olla osa juhlapuhetta, vaan haluamme vaikuttaa konkreettisesti siihen, että voisimme puuttua varhaisessa vaiheessa, kun huomataan muuttuneita arvoja.

Sovelluksesta työkalu sairauksien ennaltaehkäisyyn

Sovelluksen tarkoitus on tulla sairaanhoitajan avuksi ja mahdollistaa ennaltaehkäisevä ja varhaisen puuttumisen mallin mukainen sairaudenhoito.

Tuotekehittelytiimissä on ohjelmistokehityksen osaajien ja sairaanhoitajien lisäksi kaksi lääketieteen tohtoria. Näin on pyritty varmistamaan se, että sovelluksessa on huomioitu mahdollisimman kattavasti kliinisen hoitotyön vaatimukset. Sovellus on työkalu ihmisen omahoitamiseen.

– Omahoito-sovelluksessa on huomioitu suomalaisten kansansairaudet: sydän- ja verisuonisairaudet, mielenterveyssairaudet ja diabetes. Näiden lisäksi sovelluksessa voi seurata myös infektiosairauksia. Tavoitteenamme on laajentua valtakunnalliseksi brändiksi ja kehitellä sovelluksesta kuluttajatuote, jonka jokainen voi ladata käyttöönsä oman terveyden seuraamiseksi.

Sen lisäksi, että sovellus on sairaanhoitajien ja omaishoitajien työkalu, se on myös nimensä mukaisesti omahoidon tuki, se ohjaa käyttäjää keräämään säännöllisesti terveysdataa itsestään, jolloin voinnissa tapahtuvat muutokset ovat helpommin havaittavissa ja sairauksien ennaltaehkäisy mahdollistuu.

– Omahoito-sovellus rakentuu eri tautipaketeista, jotka ovat pakettikohtaisesti räätälöityjä kokonaisuuksia. Lisäksi paketissa on voinnin yleinen seuranta, jonka avulla seurataan muun muassa unta, kipuja ja vatsantoimintaan liittyviä tekijöitä. Eri tautipaketit ja yleinen voinnin seuranta linkittyy mittausten ja kyselyiden myötä kokonaisuudeksi, jonka avulla kokonaisvaltainen terveydentilan seuranta onnistuu.

Omahoito-sovellus on vielä osittain kehitteillä, ja se lanseerataan keväällä 2021. Sovelluksen tuotekehittelyä on rahoitettu Kotihoito Ilo Oy:n varoin, jonka lisäksi ELY-keskus toimii yhtenä rahoittajana.

– Sitten kun tuote on valmiimpi, tarkoituksenamme on saada myös sijoittajia mukaan, kertoo Venäläinen.

Suvi Venäläinen

Älysormus hyvinvoinnin mittaajana

Oura-älysormuksen tarina alkoi vuonna 2013, jolloin kolme suomalaista Kari Kivelä, Markku Koskela ja Petteri Lahtela ryhtyivät kehittelemään älysormuksen prototyyppiä. Tuolloin markkinoilla oli erilaisia sykemittareita, mutta älysormus oli täysin uusi idea.

Suurelle yleisölle Oura-älysormus tuli tutuksi vuonna 2016, jolloin Oura sai vuosittain järjestettävillä CES-messuilla parhaan innovaation palkinnon (CES Best Innovation).

– Halusimme kehittää älysormuksen, joka mittaa mahdollisimman luotettavasti sykkeen, sykevälivaihtelut ja kehon lämpötilan ohuella ja huomaamattomalla sormuksella. Sormessa on sata kertaa voimakkaampi pulssisignaali kuin ranteessa, joka mahdollistaa luotettavamman mittauksen reaaliajassa, sanoo Ouran toimitusjohtaja Harpreet Singh Rai.

Asiakaspalautteen myötä toimitusjohtajaksi

Harpreet Singh Rai löysi Oura-älysormuksen kamppailtuaan terveyshaasteidensa kanssa. Hän oli älysormuksesta niin innoissaan, että kiitteli yrityksen perustajaa tavattuaan hänet sattumalta New Yorkissa. Tämän kohtaamisen myötä hänestä tuli myöhemmin Ouran toimitusjohtaja.

– Terveyshaasteideni takia ryhdyin muuttamaan elämäntapojani. Aloin mitata unta ja palautumista Oura-älysormuksella ja kiinnitin huomiota ruokavalioon ja liikkumiseen. Innostuin sormuksen antamista tiedoista, koska ne auttoivat minua ymmärtämään unenpuutteen vaikutukset terveyteeni.

Älysormuksen kehittelyn tavoitteena onkin alusta asti ollut antaa käyttäjilleen tietoja, joiden avulla he voivat havainnoida unen merkitystä terveyteensä. Finterveys 2017 -väestötutkimuksen mukaan lähes neljännes yli 30-vuotiaista ei mielestään nuku tarpeeksi.

– Uni on tällä hetkellä kiinnostavin pala terveyspalapelissä. Joka kolmas amerikkalainen aikuinen ei nuku tarpeeksi. Tavoitteenamme on opettaa käyttäjillemme, että unen parantaminen on ensimmäinen askel kohti parempaa terveyttä.

Kolmen miehen yrityksestä kansainvälisesti tunnettu brändi

Ourasta on kasvanut vuosien aikana kansainvälisesti tunnettu yritys, joka viimeisen kahden vuoden aikana on jatkanut voimakasta kasvuaan.

– Tällä hetkellä meillä on yli 150 työntekijää ja olemme myyneet yli 250 000 toisen sukupolven älysormusta yli 98 maassa.

Koronauutisoinnissa Oura-sormus nousi puheenaiheeksi. Älysormuksen käyttäjät havaitsivat koronan ensioireita varhaisessa vaiheessa.

– Lahjoitimme Yhdysvalloissa tuhansia Oura-sormuksia sairaanhoidon etulinjassa työskenteleville tutkimuskäyttöön. Sormuksia on myös käytetty TemPredict-tutkimuksessa Kalifornian yliopistossa ja Länsi-Virginian yliopiston Rockefeller Neuroscience Instituutissa (RNI). Tutkimuksissa selvitettiin sormuksesta saatavia tietoja koronan havaitsemiseen, oireprofiileihin ja taudista paranemiseen.

RNI julkisti, että tutkimustensa mukaan Oura pystyy havaitsemaan COVID-19-ensioireet, kuten kuumeen, yskän, hengitysvaikeudet ja väsymyksen, jos sormusta käytetään kolme päivää ennen sairauden puhkeamista.

Oura aikoo jatkossakin keskittyä unen ja sen terveysvaikutusten mittaamiseen.

– Uni on keskeinen osa terveyttä. Haluamme sormuksen avulla opettaa käyttäjillemme unen merkitystä hyvinvointiin ja kehittää sovellustamme entistäkin paremmaksi, sanoo Harpreet Singh Rai.

Harpreet Singh Rai

Suunnitteletko yrityksen perustamista, mutta et tiedä, miten päästä alkuun? Kuuntele Rahapuhetta-podcastin jakso yrityksen perustamisen ensiaskeleista täällä!

Lue myös:

Yrityksen perustaminen mielessä? Näin pääset alkuun

Oletko perustamassa yritystä? Hoida ensimmäisenä nämä 5 asiaa