Siivous- ja puhtaanapitoalalla on tällä hetkelllä vaikea löytää pitkäaikaisia työntekijöitä. Ihmiset vaihtuvat tiuhaan, kun monelle siivoustyö on läpikulkumatka toiseen työhön tai elämänvaiheeseen.

– Onhan se suuri vaihtuvuus haastavaa, oululaisen siivouspalvelu Washin omistaja Sami Luttinen myöntää.

Vaihtuvuus käy yrittäjälle nopeasti kalliiksi. Uusien siivoojien koulutus sitoo käytännössä ohjaajan työajan useaksi päiväksi.

Luttinen pohti pitkään, kuinka löytää yritykseensä motivoituneita työntekijöitä, jotka myös pysyisivät talossa pitkään. Hän on päättänyt panostaa ensisijaisesti koulutus- ja etenemismahdollisuuksien tarjoamiseen.

– Washin urapolku tarkoittaa sitä, että meillä on hyvin konkreettisia mahdollisuuksia ammattitaidon kehittämiseen ja yrityksen sisällä etenemiseen.

Koulutuksella palkkaan lisää

Tällä hetkellä Oulussa ja Ylivieskassa toimivalla Washilla on reilut 100 työntekijää. Luttisen palkkalistoille pääsemiseksi ei vaadita puhtaanapitoalan koulutusta tai välttämättä edes alan työkokemusta.

Yritys kuitenkin tukee työntekijöidensä ammatillista koulutusta ja mahdollistaa muun muassa tutkinnon suorittamisen töiden ohella oppisopimuskoulutuksella. Tutkinnon hankkiminen kannattaa myös taloudellisesti, sillä siitä saa palkkaan koulutuslisää.

– Ja tietenkin se on myös meidän etumme, että työntekijöiden osaamistaso nousee.

Washin työntekijöille myös annetaan varhaisesta vaiheesta tilaisuuksia lisävastuun tai uuden osaamisalueen harjoitteluun. Avoimet paikat laitetaan aina ensiksi yrityksen sisäiseen hakuun, ja työntekijöitä rohkaistaan hakemaan niitä.

– Siivoojamme voivat kokeilla harjoittelun kautta esimerkiksi ohjaajan työtä ja hakea sitten ohjaajan paikkaa. Jos he päättävät tehdä niin, tarjoamme uuteen rooliin lisäkoulutusta.

Ohjaajasta urapolku voi edetä esimerkiksi palveluesimieheksi ja aluepäälliköksi tai yrityksen myyntiosastolle.

– Tällä alalla motivoituneille tyypeille löytyy kyllä todella hyviä etenemismahdollisuuksia.

Kaikki työt tutuiksi

Moni Washin nykyisistä esimiehistä on aloittanut työt siivoojiina, ja yrityksen sisäinen urapolku on hyvin tuttu myös Luttiselle itselleen.

– Olen itse tehnyt oikeastaan kaikkia mahdollisia töitä firman sisällä. Kyllähän se helpottaa nykyisessä roolissa paljon, kun tunnen itse siivoustyön.

Nykyinen omistaja aloitti uransa vanhempiensa 90-luvun alussa perustamassa yrityksessä tyypilliseen tapaan kesätöissä ja paiski usein siivousalan hommia myös iltaisin. Aikuistuttuaan hän kävi tekemässä muutaman vuoden töitä tehtaissa, mutta palasi pian takaisin perheyritykseen.

– Kolmivuorotyö ei ollutkaan minun juttuni.

Kauppatieteiden opiskelun ohella Luttinen alkoi kehittää yrityksen myyntiä, josta eteni toimitusjohtajaksi ja vanhempiensa eläköityessä Washin viralliseksi omistajaksi.

– Olen nähnyt vuosien varrella, kuinka ala on muuttunut.

Luttisen mukaan nykyään yritykset ja kotitaloudet haluavat perussiivouksen lisäksi myös muita palveluita, kuten postinviemistä, pieniä korjaustöitä ja esimerkiksi pyykkihuoltoa.

Epäkohtiin puututaan

Washin työntekijöistä noin puolet on viihtynyt talossa vuosia tai jopa vuosikymmenen. Toisessa puolikkaassa liikkuvuus on kuitenkin yhä suurta.

– Esimerkiksi iltakohteissa käytetään paljon opiskelijoita, joille työ sopii hyvin opintojen oheen.

Uusia tekijöitä etsitään jatkuvasti, myös astetta järeämmillä keinoilla.

– Yleensähän yritysten verkkosivut tehdään myynti mielessä. Meidän sivumme on kuitenkin suunniteltu mainostoimiston kanssa ennen kaikkea houkuttelemaan potentiaalisia työntekijöitä, Luttinen kertoo.

Jotkut yritykset pyrkivät kilpailemaan parhaista työntekijöistä palkoilla. Luttinen kuitenkin sanoo sen olevan siivousalalla vaikeaa, kun yritysten välinen hintakilpailu on hyvin tiukkaa.

– Siinä jää helposti tarjouskilpailussa toiseksi.

Palkkaa tärkeämpi tekijä onkin hänen mielestään yrityskulttuuri ja yrityksen sisäinen viihtyvyys. Washilla henkilöstön tyytyväisyyttä mitataan jatkuvasti erilaisilla kyselyillä, ja epäkohtiin pyritään puuttumaan jämptisti.

Kyselyistä on selvinnyt muun muassa se, että monet kokevat siivoustyön melko yksinäiseksi.

– Siksi olemme alkaneet järjestää esimerkiksi työntekijäkokouksia neljä kertaa vuodessa. Niissä tutustutaan kollegoihin ja luodaan yhteisöllisyyttä.

Luttinen panostaa myös siihen, että ohjaajat ehtisivät vierailla siivouskohteissa neuvomassa, tukemassa – ja ihan vain juttelemassa.

– Tosi tärkeää on se, ettei työntekijä koe olevansa haasteiden tai ongelmien kanssa yksin.