Kotoilu kiihdyttää verkkokauppaa

Verkkokauppa kasvaa kovaa vauhtia. Koronapandemian vuoksi ihmiset työskentelevät ja pysyvät kotona, liikkuvat vähemmän kauppakeskuksissa, ja keskittävät ostamisen verkkoon. Käynnissä on vuoden kuumin sesonki, kun joulunajan kauppaa vauhdittavat Black Friday, Black Week ja Cyber Monday. Yhä useampi kuluttaja suosii mobiililaitetta shoppaillessaan verkossa.

Kivijalkakauppojen ovet käyvät nyt harvemmin, mutta verkkokaupassa riittää pöhinää. Epävarmuus omasta taloudesta ei näytä huolettavan kuluttajia. Matkailusta säästyneet varat käytetään nyt kotoiluun. Koteja sisustetaan ja remontoidaan viihtyisemmiksi ja lisääntyneen etätyön tarpeisiin. Omaa hyvinvointia huolletaan hankkimalla lohtulounaita, mukavia vaatteita ja oloasuja. Myös ruokaostokset tehdään yhä useammin verkosta.

Monet tutkimusraportit ennakoivat jo vuodenvaihteessa roimaa kasvua verkkokaupalle Suomessa. Maaliskuussa kiihtynyt koronapandemia on osaltaan vauhdittanut verkkokaupan suosiota.

– Verkkokauppa pelasti meidät keväällä ja kokonaisuutena vuosi on ollut suorastaan huikea, hehkuttaa Nanso Groupin markkinoinnista ja verkkokaupasta vastaava johtaja Liisa Idänpään-Heikkilä.

Black Weekin mallisto myytiin loppuun hetkessä

Keväällä Nanson verkkokaupan myynti kaksi ja puolinkertaistui, kun myymälät jouduttiin lockdownin vuoksi pitämään kiinni. Verkkokaupalla voitiin paikata tappioita, joita myymälöiden sulkemisista syntyi.

– Tammi–elokuussa olimme 12 prosenttia edellä viime vuoden myymälöiden ja verkkokaupan myyntiä, ja vauhti on pysynyt vilkkaana vuoden lähestyessä loppuaan, hän lisää.

Black Weekiä varten suunniteltu Nanson uusi mallisto myytiin loppuun jo ensimmäisen viikonlopun aikana. Idänpään-Heikkilän mukaan valtava kysyntä yllätti, mutta viestii siitä, että ihmiset haluavat panostaa nyt kotoiluun eri tavoin.

– Kun kotona vietetään aikaa enemmän, haetaan arkeen lohtua ja piristystä myös mukavista oloasuista, hän sanoo.

Seniorit shoppailevat suunnitelmallisesti

Idänpään-Heikkilä on ilahtunut, että myös varttuneemmat Nanson asiakkaat ovat löytäneet verkkokaupan.

– Valtaosa verkkokauppaa käyttävistä asiakkaistamme on 25–34-vuotiaita, mutta suhteessa yli 65-vuotiaiden osuus kasvaa nyt eniten. Heidän määränsä on kasvanut tänä vuonna peräti 317 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kun verkkokaupan asiakaskunta laajenee, on meidän osattava palvella eri asiakasryhmiä oikealla tavalla, jotta asiakkaat kokevat asioinnin verkossa miellyttäväksi, hän sanoo.

Idänpään-Heikkilän mukaan nuoremmat asiakkaat tilaavat Nanson yö-, koti- ja oloasuja samalla kertaa useampaa eri kokoa ja palauttavat sitten tarpeettomat takaisin, kun taas varttuneemmat asiakkaat ovat ennakkoon useammin yhteydessä ja varmistavat, että tuote on varmasti oikeaa kokoa.

– Olemme panostaneet paljon asiakaspalveluun, jotta olemme nopeasti tavoitettavissa ja voimme opastaa asiakkaita löytämään haluamansa tuotteen.

Vahva usko verkon ja kivijalan yhteisvoimaan

Idänpään-Heikkilä arvioi, että Nanson verkkokaupan ripeää kasvua selittää myös verkkokaupan uudistus, joka tehtiin vuosi sitten. Uudistettu verkkokauppa taipuu notkeammin myös mobiiliostamiseen, minkä osuus on jo nyt yli puolet kaikista verkossa tapahtuvista ostoksista.

Joulunalusviikot ovat perinteisesti olleet Nansolle vahvaa myyntikautta, mutta nyt joulua edeltävien kampanjoiden myötä joulumyynti jakaantuu tasaisemmin marraskuulle ja joulukuulle.

Verkkokaupan suuresta suosiosta huolimatta Nansolla ei ole aikeita luopua kivijalkamyymälöistä, vaan pikemminkin kasvattaa nykyistä 18 myymälän verkostoa.

– Seuraamme sormi pulssilla kuluttajien käyttäytymistä. Uskomme verkon ja kivijalan yhteisvoimaan. Suunnitelmissamme on avata uusi myymälä ensi vuoden puolella, hän sanoo.

Mobiiliostaminen on nyt in verkossa

Jouluseseonki on pitänyt myös Kasvu Open -sparrausohjelman kymmenikköön valitun Miia Riekin ja Anne Vallin loihtiman lastenvaatebrändi Gugguun kiireisenä. Reilun neljän miljoonan euron liikevaihtoa tekevän oululaisyrityksen verkkokaupassa jopa 80–90 prosenttia asiakkaista tekee ostoksensa mobiililaitteella.

– Vuoden loppu on verkkokaupassamme kiireisintä aikaa. Joulusesonki alkoi marraskuun alusta ja jatkuu joulukalenterilla jouluun asti. Mobiiliostojen määrä on kasvanut valtavasti viime vuosina. Verkkokauppamme volyymi on kasvanut tänä vuonna 30 prosenttia viime vuoteen verrattuna ja liikevaihtomme kasvaa 15 prosenttia, Miia Riekki sanoo.

Gugguu työllistää nyt jo lähes 20 henkilöä, kun se on avannut myös myymälät Helsingin keskustaan Mikonkadulle ja Helsingin Outlet-kylään.

Tiukka fokus Black Fridayssa

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut Black Friday eli kiitospäivän jälkeinen päivä, marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai, on ollut pitkään Yhdysvalloissa joulusesongin avauspäivä. Black Friday on vakiinnuttanut asemansa myös Suomessa 2010-luvulla ja laajentunut jo kokonaiseksi mustaksi viikoksi.

Useista kilpailijoistaan poiketen tietotekniikan ja viihde-elektroniikan verkkokauppa Jimm’s keskittyi kampanjassaan tänäkin vuonna tiukasti puhtaasti maagiseen perjantaihin.

– Luotamme epätietoisuuden ja pimittämisen strategiaan. Black Fridayhin liittyy aina tietty odotus ja mystisyys, joka houkuttaa asiakkaita, sanoo Jimm’sin toimitusjohtaja Antti Järvinen.

Hänen mukaansa Jimm’s ehtii reagoida ketterästi kilpailijoidensa varaslähtöihin ja uutiskirjeisiin, ja räätälöidä Black Fridayn tarjontaansa vielä viime hetkillä. Aiempina vuosina Jimm’sin Black Friday on edennyt kolmen aallon purskeissa puolita öin aamuun ja keskipäivään.

– Tänä vuonna toimme tarjoukset heti esille, kun vuorokausi vaihtui, hän sanoo.

Muutos tehtiin asiakaspalautteen perusteella.

– Useat asiakkaistamme olivat vielä töissä, kun viimeiset tarjoukset julkaistiin, eivätkä ehtineet reagoida niihin, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan Black Friday koukuttaa etenkin pc-pelaajat, joille oli tänä vuonna tarjolla tietotekniikan eri härpäkkeiden ohella myös pc-pelitilan ergonomiaa parantavia pelipöytiä ja -tuoleja.

Jimm’sin vuoden myyntiä Black Friday itsessään kasvattaa noin viidellä prosentilla.

– Marras–joulukuun kaupan volyymi on kokonaisuudessan noin 20–25 prosenttia koko vuoden myynnistä, Järvinen sanoo.

Hyvä ostokokemus tuottaa tulosta verkkokaupassa

Maksuvälityspalveluja tarjoavan Checkout Finland Oy:n liiketoiminnasta vastaava liiketoimintapäällikkö Joni Rautanen sanoo, että ostokokemus vaikuttaa olennaisesti verkkokaupan konversioprosenttiin. Konversioprosentilla tarkoitetaan sitä prosenttiosuutta verkkokaupan kävijöistä, jotka tekevät myös ostoksia verkkokaupassa.

Miten verkkokaupan ostokokemusta voi vahvistaa ja kehittää? Rautanen kannustaa kiinnittämään huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

1. Verkkokaupan perustoiminnallisuudet kuntoon

Suosi sellaisia teknologisia ratkaisuja, jotka latautuvat nopeasti ja ovat helppokäyttöisiä. Kuluttajat ovat kärsimättömiä, eivätkä siedä hidastelua verkkokaupassa.

2. Selkeä navigaatio: ryhmittele ja jaottele

Kuluttajat arvostavat verkkokauppaa, josta löytää nopeasti ja helposti haluamansa tuotteen. Rakenna verkkokauppasi niin, että tuoteryhmät on jaoteltu selkeästi ja palvelussa on helppo liikkua.

3. Tuotekuvat ja tuotetekstit ratkaisevat

Verkkokaupan visuaalisuuteen kannattaa panostaa tuotteiden esittelyssä sekä kuvin että sanoin. Esittele tuotteita monipuolisesti usein eri kuvin, jota täydentävät informatiiviset tuotetekstit.

4. Informatiivisuus on nousussa

Koronapandemian myötä verkkokaupoissa vierailee paljon piileviä asiakkaita, jotka eivät ole aiemmin tehneet ostoksia verkossa. Erityisesti nämä kuluttajat arvostavat mahdollisimman tarkkaa ja seikkaperäistä kuvausta tuotteista, ostamisen käytännöistä, maksamisesta, tuotteiden toimituksista ja palautuksista. Tarjoa asiakkaalle reaaliaikaista palvelua esim. chat-keskustelulla, jos asiakas kaipaa lisätietoja tuotteesta.

5. Positiivinen polku kassalle

Verkkokaupassa tuote jää usein ostamatta sen vuoksi, ettei polku tuotteen valinnasta maksamiseen ole riittävän asiakasystävällinen. Pyydä asiakkaalta vain välttämättömimmät tiedot maksamiseen, vältä liian monimutkaisia lomakkeita ja pidä huolta, että tarjolla on riittävän paljon eri maksuvaihtoehtoja. Selkeä, helppo navigaatio maksutapahtumassa johtaa todennäköisimmin myös kauppaan.

6. Varmista tuotteen toimitus ja logistiikka molempiin suuntiin

Verkkokaupan akilleen kantapää on viimeinen maili eli tavaran toimittaminen asiakkaalle. Valitse sellaiset yhteistyökumppanit, jotka toimittavat tuotteesi luotettavasti perille sovitussa aikataulussa asiakkaan toiveiden mukaan. Tee myös tavaroiden palauttamisesta helppoa. Kun palauttamisesta ei koidu liikaa vaivaa asiakkaalle, hän todennäköisemmin palaa verkkokauppaasi uudelleen.

7. Pakkaus on osa brändiäsi

Tuotteen pakkausta kannattaa miettiä tarkkaan! Kun verkkokaupassa ei ole kivijalkakaupan fyysisiä kohtaamisia, on pakkaus kuluttajan ja kauppiaan välinen ainoa konkreettinen kohtaaminen. Pakkauksen kokoon, ulkonäköön, materiaaleihin ja kierrätettävyyteen on hyvä panostaa.

Lue myös:

Mistä tietää, onko verkkokauppa turvallinen?

Yrittäjä, näiden vinkkien avulla perustat verkkokaupan–ä

OP sosiaalisessa mediassa