Saaristossa tuuli voi kääntyä nopeasti – kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti. Tämän tietää myös Kemiönsaaren kunnassa Örön linnakesaarella yrittäjänä toimiva Nina Liski-Tirkkonen.

– Aloitimme Örössä yrittäjinä keväällä, joten käynnissä oleva tilanne muutti alkusuunnitelmat monelta osin. Suunnitelmien muutokset tosin kuuluvat saaristoyrittäjän arkeen, joten emme lamautuneet. Nyt piti vain miettiä, miten saamme tuotettua palvelut uudella tavalla lain sallimissa puitteissa, yrittäjä Liski-Tirkkonen kertoo.

Öröllä saarella yrittäjien palvelurepertuaariin kuuluvat majoitus-, ruokailu-, sauna-, opastus- ja satamapalvelut. Iso muutos keväällä oli ryhmävarausten peruuntuminen, osa ryhmistä tosin siirsi varauksensa syksyyn.

Tulijoita on kuitenkin ollut, joten palvelut on muokattu uuden tilanteen mukaan: vuokrasaunojen ja majoitustilojen tehostetun siivoamisen ja desinfioimisen lisäksi on konsepteja mietitty uusiksi niin ravintolassa kuin vierasvenesatamassakin.

– Kotisivuillamme olemme ottaneet käyttöön varausjärjestelmän, jonka kautta asiakkaat voivat halutessaan maksaa tärkeimmät palvelut. Kun satamamaksun, saunan, majoituksen ja take away -kassin voi maksaa verkossa, ei lähikontaktia tarvitse välttämättä ottaa lainkaan.

Örön ravintola siirtyi myymään kaikki annoksensa take away-ruokana. Uusi idea olivat tilattavat, valmiit take away -kassit äitienpäiväksi, vapuksi ja helatorstaiksi. Hankintalistalla ovat myös kuulokkeet, joiden avulla saaren opastetut kierrokset voidaan jatkossa suorittaa ilman lähikontaktia.

Nina Liski-Tirkkonen uskoo, että Suomen matkailu saa korona-tilanteesta uutta virtaa.

– Ilmassa on selviä merkkejä kotimaanmatkailun noususta! Monet yrittäjäkollegat kertovat positiivisesta varauskannasta kesälle ja huomaamme itsekin, kuinka syksylle varauksia on tehty enemmän kuin aikaisempina vuosina. Tutut yrittäjät ovat myös kommentoineet, että nyt on ollut hetki aikaa saada tekemättömät työt tehtyä ja keksiä uusia palvelumalleja, tuotteita ja palveluita tulevaisuuteen.

Visit Örö

Camilla Liski-Tirkkonen

Kämpille kysyntää, kursseja nettiin

Keski-Suomen Kuhmoisissa Isojärven kansallispuiston kämppäkahvilaa, majoituspalvelua ja varustevuokrausta miehensä kanssa pyörittävä Minna Jakosuo oli keväällä suunnistamassa Lapin lumille. Toisin kävi.

– Olemme mieheni kanssa eräoppaita ja kevättalvella olemme vetäneet talvivaelluksia Lapissa. Tänä vuonna, kun ihmisiä kehotettiin pysymään kotona, jouduimme perumaan kaikki vaellukset ja myös villiyrtti- ja retkeilykurssit Isojärvellä peruttiin tai siirrettiin.

Neuvoteltuaan kämpän omistavan Metsähallituksen kanssa yrittäjät päättivät kuitenkin avata Isojärven kahvilan normaalisti toukokuun alussa.

– Myymme tuotteita vain ulos, eli kahvilatiloihin ei saa jäädä virvokkeita nauttimaan. Niinpä olen kehittänyt ja leiponut helposti mukaan otettavia syötäviä kuten nokkospiiraita. Ne voi syödä sellaisinaan tai lämmittää nuotiolla, eli toimivat retkieväinä hyvin, Jakosuo vinkkaa.

Alkushokin jälkeen Isojärvellä on nähty kevään aikana myös paljon hyviä asioita. Läskipyöriä ja melontakalustoa kysellään paljon ja kahvilan yhteydessä toimivat neljän hengen majoitushuoneet ovat olleet hyvin kysyttyjä.

– Metsähallituksen kämpät toimivat yleensä sillä periaatteella, että jokainen siivoaa omat jälkensä. Koronan takia nämä kämpät on kuitenkin suljettu. Isojärven kämpällä me huolehdimme tehostetusta siivouksesta, jolloin majoitustiloja on voitu pitää auki ja kysyntä on ollut todella kovaa.

Kesälle on suunnitteilla joitakin retkeilykursseja pienemmille ryhmille ja myös verkkokursseja on Isojärveltä luvassa.

– Opastaminen ja neuvominen on lisääntynyt omassa työssä. Kasvanut väkimäärä tuo myös lieveilmiöitä; retkeilyetiketti ei ihan kaikilla ole hallinnassa, roskat tuppaavat jäämään luontoon ja koiria saatetaan pitää luonnonsuojelualueella irti. Käytän itse somekanavia retkietiketistä kertomiseen ja suunnittelemme aiheesta myös verkkokursseja.

Valtaosa retkeilijöistä kuitenkin toimii vastuullisesti ja Jakosuo on ilahtunut korona-ajan tuomasta kiinnostuksesta.

– Retkeilijöiden määrä on räjähtänyt, ihmisiä liikkuu maastossa nyt todella paljon! Kun olen puhunut asiakkaiden kanssa, moni sanoo, ettei ole aiemmin käynyt kotimaan luontokohteissa, mutta nyt kun on tällaisen helmen löytänyt, aikoo tulla uudestaankin.

Heretty

Isojärvi

Minna Jakosuo

Ylläksellä tähdätään pyöräilykesään

Lapissa hiihtokauden sesonkiviikot katosivat koronan myötä savuna ilmaan. Äkäslompolon Sport Shopissa tilanne nykäisi hetkellisesti maton jalkojen alta.

– Menetimme kuusi viikkoa parasta myyntisesonkia eli vuoden liikevaihdosta tippui noin 20 prosenttia pois. Sanotaanko nyt näin, että oli siinä hetkeksi sulattelemista, yrittäjä Jari Ahola toteaa.

Sport Shop vuokraa, huoltaa ja myy urheiluvälineitä ja kaupan puolelta löytyy myös urheiluvaatteita ja -kenkiä. Kun hiihtokeskusten hissit seisahtuivat ja Lappiin matkaajia kehotettiin pysyttelemään kotona, Sport Shopissa oli pakko tehdä ratkaisuja. Normaalin 13 hengen sesonkitiimistä töihin jäi omistajapariskunnan lisäksi kaksi työntekijää.

– Onneksi verkkokauppa oli olemassa. Aiemmin se on ollut lähinnä myymälän tukipalvelu, mutta nythän tilanne pyörähti yhdessä yössä toisin päin. Aloimme panostaa markkinointiin ja ryhdyimme tekemään kampanjoita ja muuta pientä. Pääasia ettei lamaannuttu kokonaan, vaan tehtiin, mitä pystyttiin.

Kesällä eniten tuloja kerryttävät pyöräilijät, kun maasto-, läski- ja sähköpyörien vuokraaminen tuo asiakkaat liikkeeseen.

– Ylläs on lyönyt läpi talvipyöräilykohteena, mutta myös kesällä maastopyöräilijöitä on paljon. Täällä on hyvät reitit ja fasiliteetit pyöräilylle ja retkeilylle. Uskon, että alkavana kesinä vuokrapyörille on kyllä kysyntää.

Kesää kohti suuntaavalla Ylläksellä on se etu puolellaan, että valtaosa matkailijoista tulee kesäisin joka tapauksessa Suomen sisäpuolelta.

– Saksalaisia ja hollantilaisia turisteja on saattanut jokunen tulla, mutta huomattava enemmistö kesän matkailijoista on suomalaisia. Kun ulkomaille ei tänä kesänä niin paljoa lähdetä, toivomme, että tämä näkyy matkailijamäärien kasvussa myös Ylläkselle. Täällä on paljon myös mökkejä, joiden omistajat käyvät yleensä vain talvisin, mutta ehkäpä tänä kesänä näissäkin mökeissä on kuhinaa.

Äkäslompolo Sport Shop

Jari Ahola

Luksusta Saimaan aalloilla

Kun korona tuli, monella menivät suunnitelmat kokonaan jäihin. Janne Leinosen Saimaa Vip Cruise-yrityksessä ne lähinnä siirtyivät eteenpäin ja saivat jopa uutta potkua.

– Oma kalenteri tyhjeni touko-kesäkuussa, mutta heinäkuusta eteenpäin tilanne näyttää jo paremmalta. Monet suomalaiset ryhmämatkojen järjestävät siirsivät risteilyitä alkukesästä loppukesään ja syyskuulle, toimitusjohtaja Leinonen kertoo.

Vip Cruise tarjoaa risteilyjä Saimaalla, muutaman tunnin kierroksista aina useamman päivän risteilyihin. Yritys oli jo ennen koronan tuloa tehnyt investointeja ja pyrkinyt löytämään risteilyasiakkaiksi uusia kohderyhmiä. Kun korona iski, suunnitelmat saivat uutta vauhtia.

– Mukana on ollut uusia sijoittajia ja olemme panostaneet pienten ryhmien korkeatasoisempaan matkailuun. Suomessa puhdas luonto ja raitis ilma on totuttu ottamaan itsestäänselvyyksinä, mutta ulkomaalaisille nämä edustavat ylellisyyttä, Leinonen pohtii.

Luksuspaatti Sunseeker sekä höyrylaiva, josta löytyy kolme sviittiä, vastaavat tähän tarpeeseen.

– Haemme tällä hetkellä kansainvälistymis- ja kehitysloikkaa ja se on tarkoittanut aika paljon tekemistä: sisällöntuotantoa, videoiden tekemistä, verkon kehittämistä. Työt alkoivat jo ennen koronatilannetta, mutta nyt tälle tekemiselle on jäänyt enemmän aikaa. Uskon, että nämä markkinointiin käytetyt hetket ja eurot maksavat kyllä itsensä takaisin.

Risteilyjen suosio voi olla kesällä jopa nousussa, kun sisätiloissa järjestettävät tapahtumat vielä arveluttavat.

– Sisävesiristeily yhdistetään luontoon ja puhtaaseen ulkoilmaan. Meillä on vahva usko, että kotimaan matkailu jopa ylittää odotukset tänä kesänä.

Kehitteillä on myös esimerkiksi 3D-animaatio, jossa risteilystä kiinnostuneet pääsevät seikkailemaan höyrylaivassa virtuaalisesti. Sisävesiristeilyn tunnelmia voi siis nostattaa jo kotisohvalla.

– Nyt mennään niiden rajoitusten mukaan, mitä on ja sovelletaan toimintaa sen mukaisesti. Positiivisuus ja yhdessä tekeminen auttavat tässä ajassa ja Savonlinnassa firmoilla on hyvä yhdessä tekemisen meininki, Leinonen kertoo.

Vip Cruise

Janne Leinonen

Kartanoromantiikka ja omenamehua

Pirkanmaalla Karkussa sijaitseva Tuomiston kartano on nähnyt erilaisia muutoksia ja historian käänteitä jo viikinkien ajoilta lähtien. Koronakevät kolautti, mutta ei horjuttanut.

– Päätoimialamme on ollut majoitus täysihoidolla yli kymmenen hengen ryhmille. Kun korona muutti tilannetta, jouduimme sulkemaan ovet vierailta, Tuomiston kartanon omistaja Tuuli Lovén kertoo.

Sivutoimisesti juristin töitä tekevälle Lovénille korona-aika tarkoitti hetkeksi keskittymistä myös hyvin toisenlaisiin tehtäviin; lakipalveluiden kysyntä kasvoi poikkeustilanteessa ja kevään aikana olikin nyt aikaa hoitaa uusia toimeksiantoja niin perhe- kuin perintöoikeuden parista.

– Lisäksi Tuomiston omenamehuvarastoa piti keventää paussin johdosta, ja teetimme mehulle ensimmäistä kertaa kunnon etiketin. Myimme muutamassa päivässä lähes 200 litraa Tuomiston Kartanon Onnellista Omenamehua. Noin kolmasosa mehusta meni soisaalisen median kautta postimyyntinä, Lovén kertoo.

Hiljainen huhtikuu mahdollisti myös pitkään tehtävälistalla odottaneen ison kasvimaan rakentamisen. Vanhan, jo vuosia umpeen kasvaneen kasvimaan paikalle tehtiin potager-tyylinen lavapuutarha, josta saadaan jatkossa oman maan kasviksia kartanon keittiöön.

Koronakeväästä huolimatta Lovén katsoo kartanon tulevaisuuteen positiivisella mielellä. Hyvinvointimatkailulle on varmasti kysyntää jatkossakin ja toiminta kartanossa starttaa pikkuhiljaa uudelleen.

– Meillä on toukokuussa ollut jo muutama alle kymmenen hengen kokoontuminen ja juhannuksen jälkeen alkavat retriitit tuntuvat täyttyvän hitaasti mutta varmasti. Kalenterimme on täynnä erilaisia hyvinvointiin liittyviä retriittejä syksylle 2021 saakka.

Korona on myös pakottanut innovoimaan uutta. Tuomiston kartanossa se on tarkoittanut kansainvälistymisloikkaa.

– Kehitämme parhaillaan incoming-matkailupalveluita, tarkoitus on ponnistaa aiempaa isompiin ympyröihin. Uskomme, että Suomen puhdas luonto, maaseudun väljyys ja rauha sekä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat vallitsevissa oloissa entistäkin kysytympiä tulevaisuuden matkailun valtteja.

Tuomiston Kartano

Tuuli Lovén

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.