Espoon Oma Panimo varautui tuleviin olutfestivaaleihin sekä muihin asiakastapahtumiin huolellisesti. Ennakkotilauksia tuli hyvin, ja 40 000 olutpulloa odotti asiakkaitaan varastossa. Koronakriisi romutti markkinat, koska ravintoloiden, yritysten ja tapahtumajärjestäjien tilaukset peruuntuivat.

Yrittäjä Jukka Terho ideoi uuden nimen 8 000 pullon erän uutuusoluille yhteistyökumppaneidensa kanssa, ja käynnisti pienpanimomyymälän tueksi verkkokaupan markkinoimaan Poikkeustila-olutta. Lager ja india pale lager löysivät uuden ostajakunnan. Nyt uutuusoluet on myyty loppuun, ja muut varaston oluet ovat alkaneet liikkua.

– Onnistuimme mukautumaan muutokseen. Viidelle työntekijälle riittää töitä ainakin toukokuun loppuun asti, Terho kertoo.

Moni panimoyrittäjä on leikannut tuotantoa, mutta Espoon Oma Panimo on pitänyt tuotannon ennallaan ja jatkanut investointeja.

– Koko ajan täytyy kehitellä jotain uutta, jotta toimeliaisuus säilyy. Paikalliset tuotteet vetoavat nyt asiakkaisiin. Tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa on se, miten kuluttajien ostovoima kehittyy, Terho sanoo.

Rönttösrouvan positiivinen koronahaaste

Kun koronakriisi iski, eivätkä yli kymmenen hengen kokoontumiset olleet enää suotavia, näkyi se heti helsinkiläis-järvenpääläisen leipomo-konditorian tilausjärjestelmässä. Saana Lampisen johtama Rönttösrouva sekä sen ohessa toimiva kahvila olivat pulassa.

Pelastukseksi koitui Rönttösrouvan kondiittorien ideoima wc-paperirullakakku. Ensimmäisten viiden testikakun jälkeen kymmenhenkinen leipomo on valmistanut kaurapohjaista, moussella kuorrutettua kakkua uskomattomia määriä.

– Teimme tämän rakkaudesta lajiin ja halusimme jakaa iloa, mutta tästä tulikin valtava menestys, Lampinen iloitsee.

Kakun voi tilata kätevästi maaliskuussa perustetusta Rönttösrouvan verkkokaupasta.

Kakkumenestyksen ansiosta Lampinen on voinut palkata kaksi uutta työntekijää. Toinen uusi työntekijä huolehtii kakkujen kuljetuksista, ja toinen auttaa kakkujen noudoissa.

– Koronakriisistä tuli meille positiivinen varastonhallinnan haaste, sillä raaka-ainetilausten määrät pyörivät nyt aivan eri kokoluokassa kuin ennen. Kermaa ja sokerikuormia tilataan kymmenkertainen määrä. Sen sisäistäminen on vaatinut aikaa ja suunnitelmallisuutta, Lampinen sanoo.

Tarina wc-paperirullakakusta on kiirinyt ympäri maailmaa, ja siitä on kuhistu Kiinaa ja Chileä myöten. Lampinen on otettu, että myös kotimainen media on kertonut tarinaa kakkuilmiöstä. Ehkä wc-paperirullakakusta tulee Runebergin tortun tai Ellen Svinhufvudin kakun kaltainen ikoninen jälkiruoka, jolla juhlistamme tulevina aikoina koronakriisin vuosipäivää?

Pomon kahvitauko jakaa hyvää mieltä ja tekee hyvää

Erikoiskahville vihkiytynyt kouvolalaisyrittäjä Tanja Paakkulainen valmistautui alkukeväästä yrityksensä ensimmäiseen isoon tapahtumaan eli Piha & Koti -messuille Tampereella.

– Tilasin tapahtumaan 200 pakettia erikoiskahvia ja 1 000 maistelumukia. Ne ovat isoja määriä yksinyrittäjälle, Kultamurunen-yrityksen perustaja Paakkulainen kertoo.

Messut siirtyivät vuodella eteenpäin. Paakkulainen halusi kuitenkin saada kahvivarastonsa nopeasti kiertoon. Vaikka kahvi säilyy hyvin, voi laadukkaan pienpaahtimokahvin aromi heikentyä ajan myötä.

Paakkulaisen nimesi Inka Paahtimolta tilatun tummapaahtoisen kahvin Pomon kahvitauoksi. Kahvipaketin etiketin kuvitti Paakkulaisen nelivuotias tytär. Jokaisesta ostetusta kahvipaketista menee neljä euroa Pelastakaa Lapset ry:n -toimintaan.

– Halusin antaa hyvän kiertää. Pomon kahvitaukoa on ostettu Kultamurusen verkkokaupasta mukavan tasaisesti. Monet ostavat sitä lahjaksi tai ilahduttamaan etätöissä työskenteleviä, Paakkulainen sanoo.

Koronakriisi ei ole vienyt Paakkulaisen yöunia, sillä kahvituotesarjan ohella hän tekee graafista suunnittelua, joka pitää hänen taloutensa pyörät pyörimässä.

– Työskentelen nyt tosin yömyöhään, kun päivät menevät lasta hoitaessa. Enemmän murehdin kaikkea muuta kuin liiketoimintaa. Koronakriisi vaikuttaa niin monella tavalla ihmisten arkeen. Vuokratoimistosta luopumista olen miettinyt, koska työskentelen nyt pääasiassa kotona, Paakkulainen sanoo.

Salaattibaarin tilalle ravintoloiden lähiruokaa

K-Market Töölöntorin kauppias Olli Piekkala kuvailee maaliskuun kokemuksia aikamoiseksi ponnistukseksi.

– Pienenä lähikauppana saa olla todella tarkkana, ettei varastoon tilaa liikaa tavaraa, Piekkala sanoo.

Hurjimman vessapaperin, käsidesin, säilykkeiden, jauhojen, pastan ja riisin hamstraushetkellä Piekkala paikkasi kysyntäpiikkejä hakemalla tuotteita itse ja välttämällä suuria tilauksia keskusvarastolta. Pienessä töölöläiskaupassa varastotila on kortilla ja ylisuuret tilaukset olisivat voineet aiheuttaa lisähuolta.

Piekkala joutui sulkemaan kauppansa suositun salaattibaarin hygieniasyistä, mutta kehitti tilalle myyntipisteen, jossa on tarjolla ydinkeskustan ravintoloiden tekemää ruokaa. Finnjävelin, Linko Pizza Barin, Jätkäsaaren sushin, Pontuksen, Magun ja Tori 55:n keittiöt toimittavat ruoka-annokset kauppaan, jossa ne pakataan, merkitään tuoteselostein ja hintatiedoin sekä brändätään ravintoloiden nimillä.

– Suosio yllätti. Tuotteet on myyty loppuun joka päivä. Joinain päivinä on myyty jopa yli sata kiloa ravintolaruokaa eteenpäin, Piekkala sanoo.

Piekkalan ideoimaa yhteistyökonseptia on monistettu monilla muilla paikkakunnilla.

– Yhteistyöilmoitus Facebookissa toi reilut 80 yhteydenottoa ravintoloilta. Nyt saman verran kauppiaita ympäri Suomea on soitellut ja kysynyt, miten tämä kannattaa toteuttaa, Piekkala sanoo.

Kotona lämmitettävän kotiruoan lisäksi Piekkalan kaupassa on tarjolla uutuutena mestarikokki Henri Alénin viikonloppumenu. Asiakkaat voivat tilata haluamansa määrän menun ainesosia ja testata, onnistuvatko tekemään komponenteista yhtä herkullisen kokonaisuuden kuin huippukokki itse.

Ravintolayhteistyöllä Töölöntorin K-Market on onnistunut paikkaamaan salaattibaarin sulkemisesta päivämyyntiin syntyneen loven. Piekkala ei pidä mitenkään mahdottomana, että yhteistyötä jatkettaisiin pidempäänkin.

– Salaattibaarin uudelleen avaaminen vaikuttaa tällä hetkellä haastavalta. Asiakkaat eivät koe sitä turvalliseksi vaihtoehdoksi ostaa ruokaa, Piekkala arvioi.

Leijona-asennetta ja tsemppisuklaata

Tapahtumatuotteita ja liikelahjoja valmistavan High Peak Finlandin perustaja Jukka Lylykorpi on huolissaan, että ainakin osa yrityksen valmistamista tuotteista happanee käsiin.

– Jos ei ole tapahtumaa, ei ole myyntiä. Tapahtumatuotteiden piikki osuu tapahtuman ajankohtaan, kun tilaisuuksiin tulleet ihmiset kohtaavat, Lylykorpi sanoo.

Koska tapahtumat on peruttu tai siirretty ensi vuodelle, High Peak Finlandin liikevaihdosta on sulanut Lylykorven arvion mukaan 85 prosenttia.

– Aktivoimme mainonnalla ja verkkokaupalla asiakkaita hankkimaan tuotteita, mutta haasteellista se on, Lylykorpi sanoo.

Tiettyyn ajankohtaan ja vuoteen räätälöidyt tapahtumatuotteet ovat erittäin suhdanneherkkiä. On vaikeaa ennakoida, kuinka moni hankkii vuoden 2020 kesätapahtumiin tai urheilukisoihin tehtyjä fanituotteita, ellei ole keräilijä tai tosifani.

– Tässä tarvittaisiin nyt positiivista Leijona-henkeä. Jospa se innostaisi kuluttajia hankkimaan jääkiekkojoukkueen Leijona-pelipaitoja, Lylykorpi toivoo.

Yritykset ovat innostuneet hankkimaan henkilökunnalleen tuotteita, jotka on helppo pudottaa postiluukusta koteihin.

– Yrityksen logolla varustetut tsemppisuklaat tai jumppakuminauhasetit ovat helppo tapa muistaa henkilöstöä, huolehtia työntekijöistä ja vahvistaa työnantajamielikuvaa, Lylykorpi uskoo.

Tapahtumien järjestäjiä ja niiden kanssa yhteistyötä tekeviä sidosryhmiä koetellaan nyt kovaa. Vaikeina aikoina pitää kääntää kaikki kivet, olla luova ja laittaa enemmän jalkaa toisen eteen, jotta uutta kauppaa syntyisi.

– Korona on vihollinen, josta kukaan ei tiedä, miten kauan se elää ja kurittaa meitä. Rankkaa aikaa tämä on yrityksellemme, joka työllistää ihmisiä 34 perheestä, Lylykorpi pohtii.

Lue myös:

Korona pakottaa innovoimaan uutta – lue mitä eri yrittäjät ovat keksineet liiketoiminnan ylläpitämiseksi

Suomen talouden sinnittelijät

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.