Koronaviruksen vaikutukset alkoivat konkreettisesti näkyä monen yrittäjän elämässä torstaina maaliskuun puolivälissä. Myös sarjainnostujaksi itseään kutsuvan Johannes Laineen puhelin soi taukoamatta, kun yhteistyökumppanit ja asiakkaat peruivat tapahtumia ja tilauksia. Laine on mukana yli kymmenessä yrityksessä eri toimialoilla.

– Otin laskimen käteeni ja laskin peruutusten aiheuttamia tappioita. Pääsin sen päivän osalta yli 15 000 euroon, kunnes päätin lopettaa. Ajattelin, että tässä ei auta nyt murehtia tappioita, jotka eivät takuulla tähän lopu. Nyt on ryhdyttävä keksimään ratkaisuja, Laine kertoo.

Moni olisi samassa tilanteessa ahdistunut, mutta Laine sisuuntui ja päätti ryhtyä toimeen. Laine on ollut tiukassa tilanteessa ennenkin. Yrittäjätaipaleensa alussa hän tuli liikekumppaninsa toimesta petetyksi ja joutui rahattomana majoittumaan toimistonsa sohvalla. Silloin Laine pääsi jaloilleen yrittäjäystäviensä tukemana. Nyt hän suosittelee vertaistukea muille yrittäjille.

Tukiryhmä Facebookissa

Kriisin alettua Laine perusti Facebookiin pienyrittäjien tukiryhmän, josta jäsenet voivat virtuaalisesti saada samankaltaista tukea, jota hän itse sai vaikeana aikana yrittäjäystäviltään. Ryhmässä porukka jakaa ajankohtaista hyödyllistä tietoa, tsemppaa toinen toisiaan ja yrittää yhdessä löytää ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen. Jo pelkkä oikeiden kysymysten kysyminen voi auttaa löytämään ratkaisun. Oloa voi helpottaa myös se, kun joku kuuntelee ja ymmärtää.

– Huolten ja ahdistuksen kanssa ei kannata jäädä yksin. Tilanne on meille kaikille yhteinen. Tässä ei ole mitään hävettävää, koko Suomi on samassa tilanteessa. Kannattaa rohkeasti pyytää apua ja puhua tilanteesta avoimesti, Laine kehottaa.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa uumoiltiin lainoille ja työeläkemaksuille lisää maksuaikaa. Laine kehottaa heti soittamaan yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille, jos näyttää siltä, ettei laskuja saa maksettua.

– Nyt viimeistään on se hetki, kun kannattaa mennä kohti pelkoja, ottaa puhelin kouraan ja soittaa ne vaikeat puhelut velkojille maksuajan sopimiseksi ja pyytää rohkeasti apua niiltä, jotka voisivat mahdollisesti auttaa tässä kiperässä tilanteessa, Laine kannustaa.

”Nyt ei saa masentua”

Johannes Laine on kokemustensa kautta oppinut, että tilanteissa voi aina nähdä jotain hyvää.

Esa Saarinen sanoi jollakin luennollaan, että "kun James Bond tippuu lentokoneesta ilman laskuvarjoa, hän ei kiusaannu, vaan alkaa etsiä muita lentäviä objekteja taivaalta, mihin hän voisi tarrata kyytiin".

Laine päätti tarttua Saarisen filosofiaan ja ryhtyi miettimään vaihtoehtoja.

– Nyt ei saa masentua. Meillä jokaisella on mahdollisuus nähdä tässä tilanteessa jotakin positiivista.

Laineen yksi suurimmista yrityksistä, vasta avattu Ohmybay, toimii ravintola-alalla. Laine pohti yrittäjäkavereidensa kanssa erilaisia vaihtoehtoja, kuten ruoka-annosten kotiinkuljetuspalvelua. Nopeiden laskelmien jälkeen he hylkäsivät idean kannattamattomana. Yksittäisten annosten kuljettaminen on kallista.

– Monia asioita voi kuitenkin tehdä etänä ja palveluita voi myydä ennakkoon. Jos pystyy tuotteistamaan omaa osaamistaan verkkoon, niin se kannattaa tehdä, Laine kannustaa.

Lainekin päätti siirtää liiketoimintaa verkkoon. Ohmygoodness-joogastudion tunnit pidetään nyt yrityksen Facebook-sivuilla livelähetyksinä. Poikkeusratkaisut ovat vaikuttaneet myös hinnoitteluun – joogatunnit ovat nyt tavallista halvempia.

Myy lahjakortteja

Laineen yrityksiin voi ostaa myös eri arvoisia lahjakortteja, joissa on joustavat ehdot. Lahjakortin voi käyttää valitsemanaan ajankohtana ja se käy kaikkiin yrityksen palveluihin. Lahjakorteilla ei ole viimeistä käyttöpäivää.

Laine kehottaa muita yrittäjiä toimimaan samoin. Perustamassaan Facebook-ryhmässä hän neuvoi muita yrittäjiä, miten lahjakorttien myyntiä kannattaa tehdä.

– Monen yrityksen nettisivuilla lahjakorttien ostaminen oli liian vaikeaa tai tätä mahdollisuutta ei ollut lainkaan. Ostamisen täytyy olla helppoa. Näistä vinkeistä on moni kiitellyt, Laine kertoo.

Uusia mahdollisuuksia

Laine näkee kriisitilanteessa mahdollisuuksia. Hän kokee, että tämä on hyvä hetki myös itselle pohtia liiketoimintaansa uudella tavalla. Laine on jo nyt oppinut tästä kriisistä sen, että ehkä jatkuvan kehittämisen sijaan kannattaisi pitää huolta siitä, että yrityksellä olisi puolen vuoden puskurirahasto vastaavanlaisia kriisitilanteita varten.

– Tämä voi olla monelle herätys, varsinkin, jos liiketoiminta on ollut kannattamatonta. Sitä ei kannatakaan ehkä enää jatkaa, Laine pohtii.

Yrittäjän täytyy jatkuvasti sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Nyt meneillään oleva kriisi on poikkeuksellisen suuri ja koskettaa monia.

– Nyt on hyvä tilaisuus miettiä ja kokeilla niitä hulluimpiakin ideoita. Tämä on turvallinen hetki kokeilla uutta, koska asiakkaat ovat nyt ymmärtäväisiä ja haluavat tukea yrittäjiä, joiden toiminnan he toivoisivat jatkuvan kriisin jälkeenkin.

Monilla on enemmän aikaa. Nyt on mahdollisuus miettiä, onko omassa tekemisessä järkeä. Omaa tekemistä voi pohtia aivan uudesta näkökulmasta.

– Ovatko nykyiset toimintatavat parhaita mahdollisia vai voisiko asioita tehdä paremmin? Voisiko digitaalisia ratkaisuja hyödyntää paremmin tai uudella tavalla? Vai kannattaisiko hypätä kokonaan toiselle toimialalle? Laine listaa pohdinnan aiheita.

Keräsimme ohjeita kuinka toimia, jos haluat muokata luottosi maksuohjelmaa tai tarvitset lyhennysvapaata, tai tarvitset lisää rahoitusta yrityksellesi.

Lue myös:

Korona-pandemia iskee kaikenkokoisiin yrityksiin – yhteys pankkiin hyvissä ajoin

Huono sesonki ja korona – yrittäjä, toimi näin!

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.