20 prosentin markkinaosuus Euroopasta – se on tavoite, joka siintää kotimaisen MySodan tähtäimessä.

Vuonna 2011 alkunsa saanut yritys valmistaa kotimaassa makutiivisteitä ja hiilihapotuslaitteita. Yritys on ponkaissut viime vuosien aikana vauhdilla autotallista maailmalle.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 2,2 miljoonaa, ja tänä vuonna se ylittää 4,5 miljoonaa. Ensi vuodelle nykyisillä sopimuksilla luvassa on jo 8 miljoonaa.

– Siitä aiomme joka vuosi vähintään tuplata. Tavoitteena on sata miljoonaa neljässä vuodessa. Se voi kuulostaa suurelta, mutta siihen liittyy selvä suunnitelma. Se on alle 20 prosenttia Euroopan markkinoista. SodaStream on globaalisti markkinajohtaja, mutta selkeää kakkosta ei ole, kertoo yrityksen toimitusjohtaja David Solomon.

Jättibrändille kotimainen haastaja

Solomon työskenteli ennen yritykseen lähtöä SodaStreamilla Pohjoismaiden ja Baltian toimitusjohtajana. Hän pääsi näkemään toiminnan läheltä – samoin sen kehityskohdat.

– Lähdin SodaStreamilta keväällä 2015. Mielessä oli jo ollut jonkin aikaa, että asiat pystyy tekemään paljon tehokkaammin, varsinkin hiilidioksiditoiminnan. Siihen mennessä MySoda oli hyvin pieni yritys, joka teki laitteita Kiinassa ja juomatiivisteitä Saksassa.

Sen perustaja Markus Lassila oli jo entuudestaan hänen ystävänsä. Yhdessä he päättivät tehdä toiminnasta entistä kannattavamman. MySoda on heti alusta pitäen lähtenyt haastamaan alan suuren toimijan israelilaisen SodaStreamin. Onko yrittäjien hirvittänyt missään kohtaa?

– On, paljonkin. Silloin kun lähdin yrittäjäksi, minulla oli hyvä työ. Aloitimme toiminnan Malmilta autotallista. Muistan sen päivän, kun sain autotallin avaimet ja halli oli tyhjä. Kulut alkoivat juosta ja myyntiä vielä odoteltiin. Siinä oli puoli vuotta aika rankkaa ja pitkiä päiviä sekä huoli siitä, miten saa talouden pyörimään ja laskut hoidettua.

Toiminnan kehittäminen ja oman täyttötehtaan avaaminen vaativat vieraan pääoman käyttöä, ja oma talokin laitettiin hetkeksi pantiksi.

Tuotanto Suomeen

Tuotteesta päätettiin tehdä täysin kotimainen.

– Kotimaisuus on meille tärkeää. Halusimme ehdottomasti, että pullot täytetään Suomessa omassa tehtaassa. Meidän piti valita kaasuntoimittaja ja mietimme, mikä olisikaan suomalaisempi kuin sata vuotta vanha perheyritys Woikoski, jolla on omassa hiilidioksidissaan avainlippu. MySoda-hiilidioksidillakin on nykyään avainlippumerkki.

Myös makutiivisteiden valmistus kotiutettiin Suomeen Kuopioon. Markkinoilta alkoi pian kantautua vastakaikua.

– Tuotteet otettiin heti hyvin vastaan markkinoilla. Se oli kriittinen tekijä. Suomalainen hiilidioksidi, joka käy kaikkiin hiilihapotuslaitteisiin markkinoilla, sekä Suomessa valmistetut makutiivisteet lähtivät heti hyllyiltä liikkumaan. Turhan logistiikan minimoimisella saavutettu selkeä hintaetu ulkomaiseen kilpailijaan verrattuna kiinnostaa suomalaista kuluttajaa.

Kotimainen makutiivistetuotesarja lanseerattiin toukokuussa 2017. Ennen lanseerausta yrityksen markkinaosuus oli 11 prosenttia. Lanseerauksen jälkeen lukema nousi 53 prosenttiin ja yrityksestä tuli juomatiivisteissä markkinajohtaja. Sitä paikkaa yritys pitää edelleen.

Kotimarkkina haltuun

Osa kasvustrategiaa oli yrityksen vuoden 2016 kesällä toimintansa aloittanut tehdas.

– Aloimme miettiä tehtaalle loogista paikkaa. Helsinki valikoitui sijainniksi, koska Suomen suurimpien keskusliikkeiden, eli Tokmannin, S-Ryhmän ja Keskon, logistiikkavarastot sijaitsevat kaikki lähellä. Meillä on tehtaalta viiden minuutin matka Keskolle, 15 minuutin matka S-ryhmään ja 20 minuutin matka Tokmannille. Nämä kolme kattavat noin 85 prosenttia Suomen markkinasta. Saimme heti siitä hurjan kilpailuedun.

Pian selvisi, että maailmalle on lähdettävä, jos kasvua halutaan hakea lisää. Kasvumahdollisuudet olivat Suomessa rajalliset.

Ensimmäiseksi yritys lähti muihin Pohjoismaihin. Seuraavaksi kohteena on muu Eurooppa.

– Pohjoismailla on hyvä maine Euroopassa. Kun puhumme elintarvikkeista ja vedestä, suomalaiset tuotteet ovat hyvässä maineessa.

Ilman monipuolisia rahoitusratkaisuja kasvu olisi ollut mahdotonta

Toimintavuosiensa aikana yritys on hyödyntänyt monipuolisesti rahoitusratkaisuja. Ilman niitä jo toteutunut ja nyt tavoiteltava kasvu ei olisi ollut mahdollista.

– Bisnesmallimme on sellainen, että kun asiakkaita tulee lisää, on investoitava pulloihin. Alumiinipullot ovat todella arvokkaita. Mitä enemmän kasvamme ja tulee uusia asiakkaita, sitä enemmän tarvitsemme rahoituksen eri instrumentteja. Meidän tapauksessa kansainvälistyminen ei olisi ollut mahdollista ilman niitä.

Sopivat rahoitusratkaisut ovat löytyneet yhteistyön, kasvusuunnitelman ja laskelmien kautta.

– Finnveralla ja pankeilla on paljonkin tuotteita, joista sopivat löytyvät keskustelemalla. Mitä ollaan tekemässä ja mitkä ovat ne riskit? On uudentyyppisiä rahoituslähteitä, kuten joukkorahoitusta.

Perinteiset lainat eivät enää ole ainoa vaihtoehto, vaan tuotevalikoima on suuri ja ratkaisuja löytyy erilaisiin tarpeisiin ja yritysvaiheisiin. Apuna on ollut myös yrityksen kasvuun uskova pankin yhteyshenkilö, joka on auttanut löytämään yritykselle sopivia monipuolisia rahoitusratkaisuja.

– Rohkaisuna muille aloitteleville tai kansainvälistymistä harkitseville yrittäjille, että Suomi on pieni maa. Ihan samanlaiset normaalit ihmiset ulkomaillakin niitä ostopäätöksiä tekevät. Omalle yritykselle vientiin oikeanlaisen rahoituksen hyödyntäminen on tärkeää. Ensimmäinen maa on aina vaikein. Se kannattaakin tutkia ja valita oikein.

Mitä eri rahoitusmahdollisuuksia MySoda on hyödyntänyt kasvun apuna?

1. Luotollinen yritystili

– Päivittäiseen käyttöpääoman varmistamiseen olemme ottaneet luotollisen shekkitilin, jossa on osittain Finnveran takaus. Isompiin ostoihin olemme käyttäneet bulletlainoja.

2. Laskusaatavarahoitus

Tärkeää yritykselle on ollut myös laskusaatavarahoitus, jossa on miljoonan limiitti. Se tuo pelivaraa ulkomaankaupan pitkiin maksuaikoihin.

– Monilla ulkomaalaisilla ketjuilla on pitkät maksuajat ja tarvitsemme rahat nopeasti käyttöömme. Siinä laskusaatavarahoitus on ollut avuksi.

3. Luottovakuutus

Luottovakuutus on puolestaan keino suojata yrityksen myyntisaatavat. Näin yritys ei jää ilman saataviaan esimerkiksi asiakkaan maksukyvyttömyyden takia.

4. Pankkilaina

MySoda on käyttänyt myös jonkin verran perinteisiä pankkilainoja.

– Niiden avulla olemme saaneet toiminnan käyntiin, kun olemme saaneet uusia isoja asiakkaita, Solomon kertoo.

5. Toimitustakaus

– Kaupat ulkomaisten isojen ketjujen kanssa ovat olleet suuria. Kun on pieni, aloitteleva toimija, ei aina riitä, että itse tuote on kunnossa. Iso kauppaketju voi epäröidä aloittelevan yrityksen toimitusvarmuutta, tällöin toimitustakaus on ollut varmistamassa kaupan kotiutumisen.

Tarvitsetko rahoitusta yritykselle? Voit tehdä lainahakemuksen helposti op.fi-palvelussa, ja olemme yhteydessä sinuun. Lainahakemus ei sido lainan ottamiseen.

Yrityslainan myöntää osuuspankki tai OP Yrityspankki Oyj.