Kun Iris Malanin pohti jalkahoitolayritykselleen nimeä, hän halusi keksiä jotain mieleenpainuvaa. Automatkalla nimioivallus iski.

– Jalkahoitajana känsät tulevat tutuiksi. Ajelin autolla ja radiosta tuli Guns N´Rosesin biisi. Siitä lähdin pyörittelemään nimeä: känsä, känsän, Känsän Roses. Se on siinä sitten!

Malanin innostui nimestä heti. Kekseliäs yritysnimi sai kuitenkin myös hieman toppuuttelua osakseen:

– Oma tyttökin sanoi, että ethän sinä äiti voi sitä ottaa. Mutta ihan piruuttani laitoin, se jää ainakin mieleen, yrittäjä kertoo.

Vuonna 2017 perustettu yritys saikin nimekseen Jalkahoitola Känsän Roses. Nimi on herättänyt asiakkaissa riemastusta.

– On joku tullut ihan tuosta ovesta sisään ja kysynyt, että jos hän laittaa Gunnareiden paidan päälle, saako hän alennusta.

Malanin kertoo, että silloin tällöin nimi houkuttelee myös liikkeen ohi kulkevia uteliaita piipahtamaan sisällä kurkistamassa, mistä on kyse. Yritys on nyt toiminut vuoden, ja Malanin on yhä tyytyväinen nimeen.

– Olen hieman sellainen, että haluan välillä ravisuttaa ihmisiä. Siten jää paremmin mieleen.

Nimi on herättänyt kiinnostusta myös valtakunnallisessa mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Sitä kautta yritys on saanut lisää näkyvyyttä.

Asiakkaita saapuu Valkeakoskella sijaitsevaan jalkahoitolaan Lempäälästä ja Kangasalta saakka. Järvenpäästäkin on ollut palveluille kysyntää. Malanin uskoo, että erottuva nimi saattaa tuoda hieman kilpailuetua. Kun saman alan yrityksiä on useita, nimi voi herättää lisää kiinnostusta ja tuoda asiakkaan omaan liikkeeseen.

Panema kertoo panimotoiminnasta

Kun Helsingin Kalliosta ei löytynyt sopivaa after work -paikkaa, Pietari Kruus ja viisi muuta osakasta päättivät perustaa sellaisen. Näin alkunsa sai Panema.

Nimeä mietittiin kaikessa rauhassa. Paneman nimeämiseen ja siihen, että paikka saatiin auki oli 4–6 kuukautta aikaa.

– Eli aika kauan nukuimme nimen yli, ja paljon oli erilaista brainstormausta, Kruus kertoo.

Englanninkieliset nimet tuntuivat kliseisiltä, ja niistä luovuttiin nopeasti. Lopulta sopivan tuntuinen nimi löytyi.

– Ydinidea tässä paikassa on se, ettei tämä ole ainoastaan olutbaari, vaan olemme parhaillaan rakentamassa panimoa. Tämä on siis panimobaari, jonka oluista iso osa tulee olemaan meidän panemaa.

Ja jos olut ei ole heidän valmistamaansa, tiedetään tarkalleen, kenen panemaa se on: valikoimissa on paljon kotimaisten pienpanimojen tuotteita sekä panimoiden tuotteita muista Pohjoismaista ja Euroopasta.

– Panema-sana alkoi korostua toiminnassa. Totta kai tiedostamme sen huumoriarvon. Punnitsimme, onko tämä mauton. Päädyimme siihen, että tämä on kuitenkin melko harmiton ja positiivinen läppä, jolla on oikeasti se toinenkin merkitys. Totesimme, että positiiviset seikat ajavat yli ne negatiiviset. Jos joku pahastuu, pahastukoot.

Mistä nimi yritykselle?

Känsän Rosesin Malanin kannustaa pohtimaan rohkeaa nimeä, joka tuntuu omalta. Sopiva ravistelu on hyvästä.

– Joku saattaa tulla asiakkaaksi ihan mielenkiinnosta nimeä kohtaan.

Huumori on hyvä tapa erottua, mutta ennen lopullista päätöstä on hyvä kysyä myös muiden mielipiteitä.

– Kyselin myös muilta, mitä mieltä he ovat nimestä ja etsin vastakaikua. Jos olisi tullut hirvittävän paljon negatiivista palautetta, olisin ehkä miettinyt eri lailla. Tämä nimi osoittautui kuitenkin positiiviseksi.

Paneman Kruus vinkkaa, että nimen kehittämiseen on hyvä käyttää aikaa.

– Sitä ei kannata miettiä väkisin. On hyödyllistä kuunnella mahdollisimman monen henkilön mielipiteitä. Kun me viisi miesosakasta olimme päätyneet nimeen, konsultoimme paljon naisia, että ei kai tämä ole ainoastaan meidän mielestämme hauska läppä.

Nimiä kannattaa myös listata.

– Kyllä sen sitten tietää, kun oikea nimi löytyy, Kruus kertoo.

Ennen lopullista päätöstä kannattaa myös varmistaa, ettei joku toinen ole jo saanut samaa loistoideaa.

– Vielä ennen kuin pääsee lukitsemaan nimen, kannattaa tarkistaa yritystietorekisterit, ettei jollain toisella ole jo sama nimi käytössä. Muuten nimen rekisteröinti saattaa kaatua siihen.