Kaikki lähtee rohkeudesta – näin luomumaitotilasta tuli osa Jymy-brändiä

Rohkeus on sitä, että uskaltaa kokeilla uutta, vaikka lopputulos ei ole aina varma. Näin kertoo Suomisen Maidon osakas Olli Suominen Vennan luomumaitotilalta.

Turussa Vennan luomumaitotilan arki pyöri tavalliseen tapaan, kun tuottajat saivat mielenkiintoisen yhteydenoton Jyrki Sukulalta, Erkki Mikolalta ja Horst Neumannilta. He pyysivät luomumaitotilaa mukaan jäätelöbisnekseen.

Jo tätä ennen tila oli pohtinut luomumaidon jatkojalostusta. Se oli harkinnut esimerkiksi omaa meijeriä. Suunnittelu oli kuitenkin jäänyt selvitystasolle.

– Perheemme oli jo tullut siihen tulokseen, että tilaa on vaikeaa kasvattaa Turussa, mutta toimintaa voisi monipuolistaa jalostamalla maitoa. Kun meille tarjottiin luomujäätelön valmistusta, yhteistyöhön löytyi hyvä yhteinen sävel, kertoo maitotilan Olli Suominen.

Tilan veljekset Olli ja Samuli Suominen päättivät tarttua tilaisuuteen ja lähtivät osakkaiksi vuonna 2014 perustettuun Suomisen Maitoon.

– Kenelläkään ei ollut tietoa, onnistuuko tämä. Oma ajatukseni oli, että tällä joukolla, jos jollain onnistumme, Olli Suominen sanoo.

Lopullinen osallistumispäätös vaati paitsi ajatustyötä myös laskelmia ja riskien tunnistamista. Suomisella oli realistiset odotukset siitä, mitä yrittäminen ja jatkojalostaminen toisivat mukanaan. Vapaa-aikaa olisi vähemmän ja töitä enemmän.

– Taloudellisessa mielessä asiat kannattaa laskea niin pitkälle kuin mahdollista. Henkisellä puolella kannattaa miettiä, onko suunta juuri se, mitä haluaa tehdä. Kestänkö minä ja läheiseni sen, että viikko on pitkä?

Hän muistuttaa, ettei päätöksen tarvitse olla lopullinen.

– Jos tuntuu, ettei se ole oma juttu, pitää uskaltaa tehdä päätös ja lopettaa. On paljon parempi yrittää ja epäonnistua kuin se, että jää joskus töistä eläkkeelle ja miettii, että olisi pitänyt tehdä toisin. Antaa palaa vaan.

Suominen avaa, mitä oman raaka-aineen jalostaminen ja osakeyhtiöön mukaan lähtö toivat mukanaan.

1. Uudelleenajattelua

Nykyään, kun maitoauton valot välähtävät luomutilan pihassa, työketju ei suinkaan pääty. Suomisen tehtäviä ovat tilan töiden lisäksi jäätelötehtaan hallinnolliset työt, sen henkilökunnan ohjaus, talousasioiden hoito ja tuotekehittely.

Jatkojalostusta pohtiessa myös logistiikan suunnittelu oli keskeistä. Jäätelötehtaan sijainti on osoittautunut hyväksi, koska se on maitoauton kulkureitin varrella.

– Navetassa tuotetaan vuodessa reilu miljoona litraa maitoa. Siitä noin 5–10 prosenttia menee jäätelöntuotantoon.

Tuotantoa voidaan siis luomumaidon saatavuuden puolesta kasvattaa. Loput Vennan tilan luomumaidosta kulkee osuusmeijerille. Siellä osa maidosta valmistetaan kermaksi, joka tuodaan tehtaalle jäätelönvalmistukseen.

Jäätelöntuotanto on saanut maitotilalliset tarkastelemaan tuotevalikoimaansa myös oman tuotantosuuntansa ulkopuolelta.

– Kuluttajat haluavat asiakaspalautteen ja jälleenmyyjien kertoman perusteella vaihtoehtoja.

Siksi tuotevalikoimaan kuuluu nykyään myös kaksi vegaanijäätelöä.

2. Vahvuuksien tunnistamista

Suomisen Maidon osakkailla on kaikilla omat vahvuutensa: Sukula on tuotekehittelyyn taipuva kokki, Mikolalla on kokemusta markkinoinnista, Neumann hallitsee viennin sekä myynnin ja Suomiset hoitavat luomutuotannon. Päätökset syntyvät yhdessä.

– Kuten minkä tahansa tiimin kanssa, kun ottaa muut huomioon ja luottaa heihin, saadaan enemmän aikaiseksi.

Jatkojalostusta tai osakkuutta miettiessä kannattaa pohtia tarkkaan, mikä itseä motivoi.

– Koska töitä saa tehdä paljon, niiden on tunnuttava kiinnostavilta.

Hän myös muistuttaa pohtimaan sitä, mitä itse haluaa tehdä. Riittäisikö tuotannon laajentaminen?

– Hyvään lopputulokseen pääsee montaa kautta. Jos on visio, mitä ehdottomasti haluaa tehdä, tekee sen hyvin ja luottaa, että jossain kohtaa se alkaa myös kannattaa.

3. Mahdollisuuksiin tarttumista

Pari vuotta sitten veljekset kohtasivat uuden omaan ajatusmaailmaansa sopivan tilaisuuden. Maitotilan lähettyvillä sijaitseva kanala tyhjeni, ja se tuli vuokralle.

– Siinä oli jälleen kerran hyvä mahdollisuus. Halusimme pyörittää kanalaa muun muassa synergiaetujen takia. Remontti ja vuokraaminen olivat matalampi riski kuin uuden kanalan rakentaminen.

Suomisen veljeksistä Samuli oli jo entuudestaan tutustunut agrologiksi opiskellessaan luomukanalan toimintaan.

– Luomumunien tuotanto on eettistä, sillä kanoilla on kanalassa paremmat olosuhteet ja ulkoilumahdollisuudet kuin muilla kanoilla.

Niinpä he vuokrasivat kanalan ja parantelivat sitä luomutuotantoon sopivaksi. Veljekset uskovat, että luomumunien kysyntä tulee kasvamaan. Nyt kanalassa kotkottaa 7 500 luomukanaa, jotka tuovat oman osansa tilan tuotevalikoimaan ja luomurehun viljelyyn. Niiden lanta on hyödyllistä kasvintuotannossa.

– Luomukasvintuotannossa ei käytetä myrkkyjä eikä keinolannoitteita. Luomukanan lanta on hyvä lannoite ja siinä on fosforia, kun naudan lietteessä on enemmän typpeä. Ne täydentävät toisiaan hyvin. Se on satotason parannukseen liittyvä asia.

4. Kasvusuunnitelmia

Jäätelöntuotanto on avannut maitotilan toimintaan verrattuna laajempia markkina-alueita. Kasvu on vahvasti läsnä yrityksen toiminnan suunnittelussa.

Tulevien vuosien aikana Suomisen Maito aikoo tuoda kotimaan markkinoille uusia tuotteita ja kasvattaa tuotantoa. Sen tarkoitus on myös keskittyä voimakkaammin tuotteiden vientiin ulkomaille.

Tätä kasvua yritys on lähtenyt tavoittelemaan muun muassa OPn Joukkorahoituksella, jonka kautta se keräsi syys-lokakuussa lähes 410 000 euroa.

Lue myös, miten Jymy-jäätelö sai alkunsa ja kuinka se lähti lentoon.

OP sosiaalisessa mediassa