Rensin tarina sai alkunsa, kun Vietnamista Suomeen opiskelemaan muuttaneet Son Chu, 23, ja Jesse Khan Tran, 27, tapasivat.

– Rakastamme hyvännäköisiä tossuja, mutta usein erityisesti kestävästi valmistetut tennarit näyttävät tylsiltä. Aloimme puhua mahdollisuudesta valmistaa kestävästi tuotettuja lenkkareita, jotka myös näyttävät tyylikkäiltä, Son Chu kertoo.

Nopeasti innostuva kaksikko alkoi heti hommiin. Rens-kengän ensimmäinen prototyyppi, joka valmistettiin kahdesta jo olemassa olevasta kengästä, näytti Son Chun mukaan Frankensteinilta. Tuotekehittelyä jatkettiin ja lukuisten kokeilujen jälkeen päädyttiin siihen, että koko kenkä valmistetaan alusta lähtien itse. Koska korkean kenkämallin kanssa oli pulmia, se vaihdettiin matalaan versioon. Miehet halusivat myös tehdä kengästä vedenkestävän.

– Halusimme luoda jotain tosi erilaista, makeannäköistä ja coolia. Kuljimme yhden prototyypin kanssa ympäri Helsinkiä ja annoimme ihmisten kokeilla sitä jalkaan. Kenkää kehitettiin palautteen perusteella. Ihmiset olivat innoissaan, Son Chu kertoo.

Myös kahvi valikoitui kenkien materiaaliksi kokeilemalla. Ensin kengässä kokeiltiin orgaanista puuvillaa, mutta se ei tuonut toivottua lopputulosta. Kahvista oli myös jo valmistettu esimerkiksi vaatteita, joten myös kenkien valmistaminen siitä oli mahdollista.

Muotia ympäristöystävällisesti

Rens-tossujen lähtökohtana on se, että ympäristöä kuormitetaan mahdollisimman vähän. Yhteen kenkäpariin käytetään 300 grammaa kahvinporoja ja kuusi kierrätettyä muovipulloa. Tällä hetkellä kengät valmistetaan Kiinassa, jossa Chu ja Tran olivat juuri valvomassa kenkien valmistusta ja niiden jakelun aloittamista kengät jo tilanneille asiakkaille. Tuotanto on tarkoitus siirtää tulevaisuudessa Vietnamiin, Chun ja Tranin synnyinmaahan.

Chun ja Tranin tavoitteena on nostaa Rens muodikkaaksi ekologiseksi merkiksi. Kun neljän kuukauden tiiviin tuotekehittelyn jälkeen kenkään oltiin tyytyväisiä, kaksikko alkoi urakoida. Kengästä tehtiin videoita, uutiskirje laitettiin matkaan ja lanseerattiin joukkorahoituskampanja. Sana lähti leviämään myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Hashtagin luoja Chris Messina twiittasi Rens-kengistä. Muutamissa viikoissa kengillä oli jo useampi tuhat tilaajaa ympäri maailman, vaikka kenkiä ei fyysisesti ollut vielä olemassakaan.

– Joukkorahoituskampanja Kickstarter oli toimiva ja matalariskinen vaihtoehto, sillä halusimme tuotteemme heti markkinoille. Silloin ihmiset, jotka uskovat sinuun ja projektiisi, haluavat ostaa tuotteesi ja tukevat sinua. 1,5 kuukautta startista olimme keränneet jo yli puoli miljoonaa dollaria, joka tuntui uskomattomalta, Chu kertoo.

Media Suomessa ja ulkomailla kiinnostui kengistä. Onhan Rens ollut esimerkiksi Pohjoismaiden menestynein muotiin liittyvä joukkorahoituslanseeraus.

Huomio poiki lisää hyvää ja bisnesenkelit alkoivat soitella. Yksi Rensiin uskovista monista nimekkäistä rahoittajista on Supercellin Ilkka Paananen.

Unelmasta toteen

Chu toteaa, että välillä on vaikea itsekin ymmärtää, mitä alle vuodessa on tapahtunut. Rens-kengät ovat muuttuneet kahden tennareita rakastavan miehen unelmasta kansainväliseksi brändiksi, jolla on 10 työntekijää ja toimisto Helsingin Töölössä.

– Halusimme kumpikin rakentaa jotain itseä ja maailmaa varten, ja olemme onnistuneet siinä jo nyt. Halusimme heti globaaleille markkinoille, koska niillä on isompi mahdollisuus menestyä. Toki vielä on paljon opittavaa ja tekemistä riittää, Chu toteaa.

Menestys on vaatinut paljon panostusta ja kumpikin miehistä painaa pitkää päivää. Sunnuntai yritetään pitää vapaana, mutta lomaa ei ole pidetty toviin. Motivaatio pysyy yllä, kun katsoo taaksepäin, mistä lähdettiin liikkeelle ja missä ollaan nyt. Ja toki rakkaus hyvännäköisiin kenkiin auttaa jaksamaan runsaan työnteon.

– Suomi on hyvä paikka start-upeille, vaikka toki yrittäjyys on aina haastavaa. Kun on samanhenkistä porukkaa tukena ja intohimo siihen, mitä tekee, todellakin voi onnistua, Chu sanoo.

Rens haluaa tulla huippubrändiksi osaksi kestävää muotiteollisuutta.

– Ilmasto- ja ympäristökeskustelu on usein negatiivista ja ihmiset reagoivat siihen rajusti. Mielestäni se ei ole oikea keino. Fiksumpaa on valmistaa kestävästi valmistettuja tuotteita, joita ihmiset haluavat hankkia kertakäyttötavaran sijaan, Chu toteaa.

Tutustu uuden yrityksen vakuutuksiin

Olemme tukenasi yrittämisen kaikissa vaiheissa – ota yhteyttä!‍