Viidestä sadasta tilauksesta nollaan yhdessä yössä. Viinejä maahantuovalle Viintie-yritykselle korona-ajan alku oli suurin piirtein karuin mahdollinen. Saman tien loppuivat työt myös firmassa työskentelevältä Karoliina Kettuselta.

– Yhdentoista hengen firmasta lomautettiin kahdeksan ihmistä. Sinänsä se ei tullut yllätyksenä, koko ravintola-ala oli niin pahassa tilanteessa, Kettunen kertoo.

Ensimmäiset viikot Karoliina siivosi kaappeja, vietti aikaa viisivuotiaan tyttärensä kanssa ja mietti, mitä seuraavaksi keksisi.

– Olen luonteeltani sellainen, että koko ajan pitää olla tuhat rautaa tulessa. Kun keksin kahvilayrittäjän homman, se tuntui hyvältä idealta ennen kaikkea siksi, että saisin jotain mielekästä tekemistä.

Kettusen työpaikka lainasi työntekijälleen tarjoilupyörän, jota tavallisesti käytetään festareilla. Laatikkopyörän tiskissä on lokerot jääpaloille ja viinipulloille, mutta yhtä helppoa oli pakata pyörään kahvitermarit ja vastaleivottua pullaa. Kun sähköpyörän akut oli ladattu täyteen, fillari oli valmis liikenteeseen.

Yksinkertainen on maukasta

Korvapuusteja, raparperipiirakkaa, kahvia. Ensimmäisten päivien aikana selvisi nopeasti, mitkä tuotteet myyvät.

Karoliina polki pyöräänsä lähinnä omalla asuinalueellaan Katajanokalla ja maksutapana kelpasi käteinen. Keskustan liepeillä myynti oli heikompaa, Skattan puistoalueilla taas ihmiset tulivat kahville ja juttelemaan mielellään.

– Katajanokan kärjessä ei ole oikein mitään kahvipaikkaa ja monet ilahtuivat kovasti, kun täältä saikin kahvia. Samalla syntyi mukavia kohtaamisia, oli kiva jutella ihmisten kanssa.

Paikanvaihdokset ja maisemakuvat Karoliina julkaisi sosiaalisessa mediassa: Ketun Kahvipyörä sai omat tilinsä Facebookiin ja Instagramiin. Pyörän liikkeitä saattoi tarkistaa verkosta ja markkinointi alueen Facebook-ryhmissä sujui helposti.

Jos liikettä riittää, luvat ovat kunnossa

Moni epäilee kahvilayrittäjäksi ryhtymistä byrokratian pelossa. Karoliina Kettunen muistuttaa, että väliaikainen kahvilatoiminnan pitäminen on Helsingin kaupungin järjestyssäännöissä luvallista toimintaa. Ehtona on, että kyseessä on liikkuva kahvilatoiminta ja myyjä vaihtaa paikkaa tunnin välein.

– Toreille ei voi jäädä myymään, koska silloin tarvitsee toriluvan. Puistot ja kävelyreittien varret sen sijaan ovat vapaata aluetta, Kettunen summaa.

– Koska olen koulutukseltani restonomi ja ravintola-alalla töissä, minulla on myös hygieniapassi, mutta sitäkään ei olisi tarvittu. Tässä täytyy antaa pisteet Helsingille, muissa kaupungeissa lupakysymyksissä on omat koukeronsa.

Kun koronarajoituksia alettiin purkaa, työpaikalla tuli taas käyttöä tarjoilupyörälle. Niinpä Kahvila Kettu laittoi tältä erää pillit pussiin. Karoliina Kettusen mukaan kokemus oli hauska.

– Taloudellisesti pääsin ihan mukavasti omilleni ja vähän jäi ylikin. Voisin hyvin kokeilla tällaista pientä yrittäjyyttä toistekin, jos tilaisuus tulee!

Ketun kahvipyörän vinkit pop-up-kahvilan pyörittämiseen

Keep it simple! Yksinkertaiset tuotteet tuntuivat ainakin omassa kahvilassani myyvän kaikkein parhaiten. Älä koeta tehdä mitään liian monimutkaista, siitä syntyy usein liikaa ruokahävikkiä.

Älä odota liikoja. Jos tarkoitus on saada hyvää ajanvietettä ja taskurahaa, riittää vähempikin tekeminen. Jos ideana on tehdä bisnestä, kannattaa suunnitteluun toki satsata enemmän.

Avaa sometili ja kerro liikkeistäsi. Ketun kahvipyörä sai paljon positiivista huomiota alueellisissa Facebook-ryhmissä.

Jos joku harmistuu paikallaolostasi, vaihda paikkaa. Kaikkia ei voi miellyttää. Ei kannata hukata aikaa eikä energiaa kinaamalla vastarannan kiiskien kanssa siitä, saatko pysäyttää pyöräsi tiettyyn paikkaan puistoa.

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.