Joukkorahoituksella kohti maailmanvalloitusta

Papu Design on kasvanut päämäärätietoisuudella suomalaisten lastenvaatemerkkien eliittiin. Yrittäjien tekemä maailmanympärimatka teki sen mallistoista entistä tunnetumpia myös globaaleilla markkinoilla. Se ei kuitenkaan Papulle riitä.

Maailmanympärimatka oli ollut Papu Designin perustajan Anna Kurkelan ja hänen toimitusjohtajamiehensä Jussin unelma kauan. Siitä oli puhuttu ja suunnitelmia tehty. Tarkoituksena oli myydä auto, talo, tavarat ja lähteä kiertämään maailmaa perheen kahden lapsen kanssa.

Yllättävä käänne sai kuitenkin Kurkelat hetkellisesti hautaamaan unelmansa.

Kun Anna Kurkela pian viisi vuotta sitten itsenäisyyspäivänä esitteli sosiaalisessa mediassa tuttavapiirilleen Papu Designin ensimmäisen virallisen malliston, se oli menoa.

Ensimmäisen illan aikana Kurkelat saivat tilausten lisäksi yhteydenottoja jälleenmyyjiltä. Yksi niistä tuli jopa Belgiasta, jonne Kurkelan suunnittelemia lastenvaatteita haluttiin myyntiin.

Ensimmäiseen mallistoon kuuluivat vauvan body, rusettipipo, huppari, polvipaikkahousut, baggy-housut, lippis ja mekko ‒ eli niitä samoja menestystuotteita, joita Papu edelleen myy.

Kaikkia tuotteita oli tilattu jokunen sata kappaletta. Koska takeita myynnille ei etukäteen ollut, Anna Kurkela otti tietoisen riskin. Sellaisten kanssa vaatesuunnittelijaksi hiljattain valmistuneen Kurkelan olisi joka tapauksessa opittava elämään.

Silloin riski kannatti. Sinä vuonna Kurkelan perheen jouluvalmistelut olivat hieman erilaiset.

‒ Pakkasimme olohuoneessa olevista pahvilaatikoista tuotteita tilaajille, ja lapset sukeltelivat ja pyöriskelivät laatikoiden keskellä, Jussi Kurkela muistelee.

Vielä silloin Jussi Kurkela työskenteli metsätalousinsinöörinä ja pyöritti omaa firmaansa. Pari vuotta myöhemmin hän huomasi tekevänsä enemmän töitä vaimonsa nimiin kuin itselleen. Kun Papu Designista tuli osakeyhtiö vuonna 2014, Jussi Kurkela ryhtyi sen toimitusjohtajaksi.

Melkein vuoden työmatka

Mikään ei ole mahdotonta. Ei edes maailmanympärimatka silloin, kun yritys on kasvavassa ja kehittyvässä vaiheessa. Kurkelat päättivät kääntää unelmansa mahdollisuudeksi.

He pakkasivat koko elämänsä pakettiautoon ja lähtivät matkaan toissa kesänä. Mistään varsinaisesta lomamatkasta tai sapattivapaasta ei kuitenkaan ollut kysymys.

‒ Siitä tuli puhtaasti 11 kuukauden mittainen työmatka, Jussi Kurkela kuvailee.

Matkan aikana he tapasivat agentteja, jälleenmyyjiä, tutustuivat tuotantolaitoksiin ja loivat täysin uusia suhteita. Useilla alan messuilla Kurkelat tekivät Papua entistä tunnetummaksi maailmalla.

Euroopan, Aasian, Australian, Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltojen kiertämisen jälkeen nelihenkinen perhe palasi Nokialle reilut puoli vuotta sitten.

‒ Hienointa oli huomata, että muu henkilökunta sai yrityksen pyörimään, vaikka emme olleet läsnä toimistolla, Anna Kurkela sanoo.

‒ Lähes joka päivä pidimme palavereja Skypellä tai sähköpostitse Suomeen. Moni asia oli mennyt eteenpäin. Silti ei tuntunut siltä, että olisimme olleet pitkään poissa. Yllättävän paljon asioita pystyy nykyisin hoitamaan etänä, Jussi Kurkela huomauttaa.

Perustamisestaan lähtien Papu Design on vuosi vuodelta onnistunut tuplaamaan liikevaihtonsa. Meneillään olevan tilikauden liikevaihto hipoo jo 2,5 miljoonaa euroa. Seuraavana vuonna Kurkelat uskovat liikevaihdon jatkavan samaa kasvutrendiä.

Kilpailu kiristyy

Papu Design haluaa tarjota lapsille vain parhaista ja laadukkaista materiaaleista valmistettuja tuotteita.

‒ Minulle itselleni ekologisuus, vastuullisuus, käytännöllisyys ja kierrätettävyys ovat tärkeitä arvoja. Opiskeluaikoinani kymmenen vuotta sitten tuntui, että lapsille oli saatavilla vain vaaleanpunaisia ja vaaleansinisiä vaatteita. Halusin tarjota jotakin muuta ja tehdä tuotteita, jotka eivät olisi sidottuja pelkästään tiettyyn sukupuoleen, Anna Kurkela kertoo.

Arvojen täyttäminen vaatii työtä. Jotta ne toteutuvat, Kurkela valitsee tuotteiden materiaaleiksi muun muassa luomupuuvillaa sekä kankaita, joissa on mahdollisimman alhaiset kemikaalitasot. Lisäksi ulkomailla toimiviin tuotantolaitoksiin tutustutaan läpikotaisin ennen kuin niiden kanssa aloitetaan yhteistyö.

Jussi Kurkela sanoo, että Papu haluaa pitää tuotteiden valmistuksen Euroopassa, jossa standardit ja lait määrittävät vahvasti toimintaa. Näin myös laadunvalvonta on helpompaa.

Ekologisuus ja vastuullisuus ovat suomalaisuuden ohella osoittautuneet erinomaisiksi myyntivalteiksi maailmalla. Vaikka Papu on kansainvälistynyt nopeasti, paljon työtä on vielä edessä.

‒ Kun kävimme ensimmäisillä messuilla vuonna 2014, siellä oli mukana sata brändiä. Nyt brändejä on helposti 600. Erottuminen ja ennakointi ovat tärkeimpiä asioita, joilla pystymme vastaamaan kiristyvään kilpailuun. Taistelemme isoja, globaaleja merkkejä vastaan, joten työtä riittää, Jussi Kurkela jatkaa.

Tavoitteet korkealla

Ilman rahaa kasvu olisi paljon nykyistä hitaampaa.

Joukkorahoituksen turvin Papu Design on jo kerran aiemmin hakenut kasvuloikkaa. Nyt haetaan tosissaan jo toista kasvupyrähdystä.

Joukkorahoituksen ja muun mahdollisen rahoituksen avulla Kurkelat haluavat kehittää tuotevalikoimaa, verkkokauppaa, prosesseja ja osaajaverkostoa. Suunnitelmien lista on pitkä, mutta yksi asia on varmaa. Kun Kurkelat jotain päättävät, se toteutetaan.

‒ Kun bisnes kasvaa näin suurella nopeudella, on pitänyt opetella uusia asioita. Kuten vaikkapa hallitsemaan kuluja. Vaikka kysyntää on, kaikki maksaa. On oltava koko ajan tehokkaampi, Anna Kurkela muistuttaa.

Jo aivan Papun alkutaipaleesta lähtien hän on lähtenyt luomaan realistisin, mutta isoin tavoittein yritystään eteenpäin. Aina sekään ei kuitenkaan riitä. Kun konsultti kuunteli Kurkelan alkuvaiheen visioita, hän sanoi, että on asetettava vielä isompia tavoitteita. Niinpä Anna Kurkela nosti vaatimustasoaan.

Toistaiseksi kaikki Papun tavoitteet ovat toteutuneet.

Papu Design oli OP Joukkorahoituksen toinen sijoituskohde. Rahoituskierros käynnistyi 11.12.2017 ja päättyi 22.1.2018. Lopputulokseen ja OPn joukkorahoituspalveluun voit tutustua osoitteessa: https://op-joukkorahoitus.fi.

OP toimii OP Joukkorahoituspalvelussa välittäjänä. OP ei tarjoa palvelussa sijoitusneuvontaa tai anna rahoitusta hakevaan yritykseen liittyviä suosituksia.

OP sosiaalisessa mediassa