Investoiminen voi poikia uusia mahdollisuuksia – Lue yrittäjän vinkit kasvuun poikkeuksellisena aikana

Yksin ei kannata kärvistellä, sillä tukea kasvuun löytyy pankeista, tilitoimistoista ja kanssayrittäjiltä.

Koronapandemia on kohdellut yrityksiä eri tavoin. Toiset ovat löytäneet etätyöratkaisujen ja hygieniatuotteiden sekä verkkokauppojen kysynnän kasvusta uusia liiketoiminnan väyliä. Toisille taas poikkeusolot ovat tarkoittaneet lähinnä selviytymistä ja kustannusten karsimista.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisyritykset tekivät investointeja vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 16,1 prosenttia vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Poikkeusolot muuttavat asiakkaiden käyttäytymistä, olivat he sitten kuluttajia tai yrityksiä. Aiempaa sumuisammasta tulevaisuudesta huolimatta OP Tampereen yritys- ja yhteisöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Kari Lepistö kannustaa yrittäjiä miettimään rohkeasti uusia mahdollisuuksia.

– Tällaisessa tilanteessa voisi olla hyvä pysähtyä pohtimaan, onko mahdollista ryhtyä johonkin uuteen liiketoiminta-alueeseen, johon päästäisiin pienellä investoinnilla, Lepistö sanoo.

Kari Lepistö

Sparrausta ja diskuteerausta

Pienemmissä yrityksissä yrittäjä on usein itse hallituksen ainoa jäsen. Tämä voi olla Lepistön mukaan ongelmallista, sillä ulkopuolinen hallitusjäsen voi auttaa onnistuneen kasvustrategian rakentamisessa.

– Suomalainen tyyli on vähän sellainen, että pusketaan eteenpäin yksin lukematta käyttöohjeita. Tämä on toisaalta mahdollistanut ketteryyden, mutta voisimme vielä oppia ruotsalaisilta, jotka sparraavat ja diskuteeraavat enemmän.

Sparrauskumppani voi löytyä esimerkiksi valtakunnallisesta Hallituspartnerit-verkostosta, joka välittää pk-yrityksiin kokeneita hallitusjäseniä.

– Toki tietoja ja neuvoja pitää suodattaa ja analysoida, koska yrittäjä on itse asiantuntija omassa tekemisessään, Lepistö muistuttaa.

Mistä rahoitusta investointiin?

Suomessa yritysrahoitus on nykyisin keskittynyt pankkeihin. Yritystoimintaan liittyy aina riskejä, joten lainaa varten pankit toivovat yritykseltä yleensä 30–40 prosenttia omaa pääomaa joko yritystoiminnassa tuotettujen vakuuksien muodossa tai rahana.

Finnvera tarjoaa yritysten hankkeisiin erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, kuten yrittäjälainaa, joukkovelkakirjarahoitusta, kansainvälistymislainaa ja kasvulainaa eli niin sanottua juniorilainaa. Juniorilainan avulla yritys voi vahvistaa pääomaansa, mikä helpottaa ulkopuolisen rahoituksen saamista esimerkiksi pankilta.

ELY-keskus rahoittaa erityisesti kasvukykyisten yritysten kehittämishankkeita, kuten liiketoiminnan ja johtamisen tehostamista, teknologian ja innovaatioiden kehittämistä sekä henkilöstön kouluttamista.

Business Finland tarjoaa rahoitusta tutkimukseen sekä yritysten tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämiseen. Koronapandemian aikana tarjolla on myös tilapäistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolainaa pk-yritysten häiriötilanteiden korjaamiseksi.

Rahoitusta voi hakea myös erilaisilta alueellisilta ja valtakunnallisilta pääomasijoittajilta. Pääomasijoittajan mukaantuloon liittyy kuitenkin usein yrityksen omistuksen jakaminen, johon moni yrittäjä ei ole valmis.

EIR-riskinjakotakaus mahdollistaa edullisemman lainan

OP:n ja Euroopan investointirahaston tarjoamien EIR-riskinjakotakaustuotteiden idea on hajauttaa yrityslainan riskiä ja siten vähentää yrityksen vakuusvaadetta. Tavoitteena on kannustaa pk-yrityksiä investoimaan ja kehittämään yritystoimintaansa.

– EIR-riskinjakotakauksen myötä lainan hinnoittelu on huokeampi, sillä Euroopan investointirahasto jakaa hankkeen riskiä OP:n kanssa, Lepistö kertoo.

EIR-riskinjakotakaus on pääsääntöisesti 50 prosenttia lainan suuruudesta. Pankin osuus riskinjaosta tulee olla vähintään 20 prosenttia. EIR-riskinjakotakaus ei sulje pois Finnveran mukanaoloa rahoitusriskin jakamisessa. Esimerkiksi 50 prosentin EIR-riskinjakotakauksen kanssa Finnvera voi olla lisäksi mukana 30 prosentilla, jolloin pankille jää 20 prosentin riski.

Yrittäjän vinkit investointeihin ja kasvuun poikkeusaikana

1. Ole suunnitelmallinen.

Uusia investointeja tulee peilata aiemmin mietittyyn strategiaan. Yrityksellä on hyvä olla useampi tukijalka. Jos toimintasektori on kovin kapea, muuttuviin tilanteisiin sopeutuminen voi olla haastavaa.

2. Kuuntele muita.

Jos olet yksin, harkitse ulkopuolista sparrauskumppania tai hallituspartneria. Pyydä apua asiantuntijoilta, kuten tilitoimistoista ja pankeista.

Kanssayrittäjät eivät ole vain kilpailijoita. Erityisesti poikkeuksellisena aikana kokemusten vaihtaminen ja yhteiset hankkeet voivat olla avain uusille markkinoille.

3. Ole rehellinen.

Onko investoiminen juuri nyt kannattavaa? Optimistisuus on yrittäjän perushyve, mutta matkassa täytyy olla myös tervettä realismia.

Jos liiketoimi on lähtenyt lentoon, pohdi ennen suuria investointeja, kuinka kauan noste jatkuu.

4. Uskalla tarttua uusiin mahdollisuuksiin.

Jos yritykselläsi on visio siitä, mikä voisi olla uusi normaali, uskalla ottaa askel kohti kasvua epävarmuudesta huolimatta.

Lue myös:

Kasvun ja investointien tukeminen

Oikeaan aikaan tehdyt investoinnit ovat porvoolaisen jäätelöyrityksen kasvun salaisuus

OP sosiaalisessa mediassa