Tamperelainen Framery on tullut tunnetuksi toimistotilojen tyylikkäästi muotoilluista puhelinkopeista ja neuvottelutiloista. Yrityksellä menee tällä hetkellä hyvin, sillä hiljaisille työtiloille on runsaasti kysyntää ympäri maailmaa. Yrityksen kasvuvauhti on ollut lukujen valossa hurja.

– Viime vuonna liikevaihtomme kasvoi 17 miljoonasta 40 miljoonaan ja tänä vuonna tavoitteemme on nostaa se 40 miljoonasta 65 miljoonaan, toimitusjohtaja Samu Hällfors valaisee.

Yritys sai alkunsa hyvin arkipäiväisestä havainnosta. Frameryn perustajat sattuivat olemaan töissä yrityksessä, jossa oli sananmukaisesti huutava tarve äänieristetylle työtilalle.

– Olin Frameryn toisen perustajan, Vesa-Matti Marjamäen kanssa töissä sadan hengen toimistossa. Äänekäs tiimiesimiehemme häiritsi kaikkia työntekijöitä puhumalla koko ajan puhelimessa nappikuuloke korvassa. Kun Vesku pyysi pomoa siirtymään muualle, esimies käski kehittämään hänelle puhelinkopin.

– Aloimme heti googlettaa ratkaisua ongelmaan, mutta huomasimme, ettei tällaisia puhelinkoppeja ole saatavilla. Päättelimme, että sama tarve on pakko olla myös muualla ja jos kerran ratkaisuja ei olemassa, niin meidän kannattaa alkaa itse tehdä hiljaisia työtiloja.

Rahoitushaasteet hidastivat kasvua

Frameryn alkuvuodet eivät olleet ruusuilla tanssimista, sillä nuoret yrittäjät lähtivät täysin nollasta liikkeelle.

– Kun firma perustettiin, olimme Veskun kanssa vähän yli parikymppisiä. Elimme silloin niukkuuden ekonomiaa, sillä eihän meillä ollut rahaa käytössä ollenkaan. Jouduimme myymään oikeastaan kaikki valmistamamme tuotteet etukäteen.

Pahimmillaan yritys oli jopa vaarassa kaatua rahoitusvaikeuksiin.

– Matkan varrelle mahtui monta kuolemanlaaksoa. Esimerkiksi vuonna 2013 emme missään vaiheessa tienneet, selviämmekö edes seuraavaa kuukautta hengissä.

Toisaalta haasteet rahoituksen kanssa pakottivat kehittämään tuotteita tehokkaasti.

– Toimimme tietämättämme niin sanotulla lean startup -mallilla: teimme tuotteen, seurasimme sen myyntiä, tutkimme viat ja paransimme sen perusteella seuraavaa versiota. Pysyimme juuri ja juuri hengissä, kunnes osasimme tehdä tuotteen siten, että se oli asiakkaalle oikeasti toimiva ja hyvännäköinen.

Frameryn suunta kääntyi, kun sijoittajat alkoivat nähdä yrityksen potentiaalin.

– Meillä ei ollut rahaa tai resursseja tehdä tuotteita, mutta onnistuneen pääomasijoituskierroksen jälkeen saimme tärkeän enkelisijoittajan mukaan. Pääsimme myös Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -ohjelmaan mukaan. Sen rahoituksen turvin pyöräytettiin koko yritys ihan toiseen asentoon.

Toisaalta rohkea veto tuoteskaalan pienentämisestä osoittautui jälkikäteen oikeaksi ratkaisuksi.

– Jossain vaiheessa meillä oli viisi tuotealustaa, 12 tuotetta ja miljoonia mahdollisia tuotevariaatiota. Päätimme lopettaa niiden tuotteiden myymisen ja toimittamisen oikeastaan yhdessä yössä. Teimme yhden tuotteen kokonaan uudestaan ja laitoimme kaikki keräämämme opit siihen.

Riskin ottaminen oli järkevää, sillä uudistuksen myötä yritys lähti kasvamaan vauhdilla.

– Seuraavan vuoden aikana liikevaihtomme kasvoi 1,2 miljoonasta 5 miljoonaan. Laitoimme kaikki munat yhteen koriin ja se oli lopulta hyvin kannattava riski.

Hiljaisia työtiloja tarvitaan kaikkialla

Äänieristetyt työtilat eivät kiinnosta ainoastaan hiljaisuutta arvostavia suomalaisia, vaan kysyntää riittää avokonttoreissa eri puolilla maailmaa.

– Nykyään meillä on yli 60 vientimaata eri puolilla maailmaa. Tuotteista menee vientiin karkeasti 90 prosenttia. Noin 40 prosenttia koko liikevaihdosta tulee Pohjois-Amerikasta, toiset 40 prosenttia Euroopasta ja noin kymmenesosa muualta maailmasta.

Vuosien saatossa Framery on saavuttanut globaalin markkinajohtajan aseman omalla alallaan.

– Etunamme on kilpailijoita pidempi kokemus näistä tuotteista ja asiakasvaatimuksista. Tekninen kilpailukykymme on valtavan hyvä, meillä on paljon resursseja ja mahtava tuotekehitysorganisaatio. Tuotteen puolesta olemme tällä hetkellä etumatkalla ja sen aseman haluamme tietysti pitääkin. Toki myös kilpailu kiristyy koko ajan, Hällfors toteaa.

Hällforsin mukaan asiakaspalautteen jatkuva hyödyntäminen on yksi Frameryn tärkeimmistä kilpailueduista.

– Eri kanavista saamamme palaute ajaa pitkälti tuotekehitystämme ja koko yritystämme. Keräämme tietoa loppuasiakkaiden tyytyväisyydestä ja koitamme pysyä siinäkin suhteessa ylivoimaisessa asemassa.

Työntekijöiden onnellisuus menestystekijänä

Onnellinen työkulttuuri on yksi teema, joka näkyy vahvasti Frameryn viestinnässä. Hällfors haluaa painottaa tyytyväisen työntekijän merkitystä koko yritykselle.

– Työtyytyväisyys on sinällään vähän laimea termi, sillä näkemyksemme mukaan on olemassa vain onnellisuutta. Ihminen kuluttaa tyypillisesti työhön enemmän aikaa kuin mihinkään muuhun. Se kannattaa tunnustaa, että työllä on erittäin suuri vaikutus ihmisen onnellisuuteen.

Panostus onnellisuuteen pohjautuu osaltaan tieteessä tehtyihin havaintoihin.

– Tutkimusten mukaan onnellinen työntekijä menestyy todennäköisemmin kuin onneton työntekijä. Yritykset, joissa on onnellisempia työntekijöitä, tekevät muita yrityksiä parempaa tulosta. Siksi on jo liiketoiminnallisesti järkevää panostaa työntekijöiden tyytyväisyyteen.

– Käytännössä teemme kaikki mahdolliset temput, jotta työntekijämme olisivat onnellisia. Ei me siinä aina onnistuta, mutta se ei tarkoita sitä, että emme voisi puhua asiasta ja panostaa siihen koko ajan enemmän.

Frameryllä on takanaan hieno kasvutarina, mutta kuinka onnelliselta yrityksen tulevaisuus näyttää, toimitusjohtaja Samu Hällfors?

– Tavoitteenamme on kasvaa moninkertaisesti nykyiseen verrattuna ja säilyttää asema maailman isoimpana tämän alan toimijana. Tiedämme valmiiksi, että markkina tulee kasvamaan huikeasti seuraavan viiden vuoden aikana. Tarkoituksena on pysyä siinä kehityksessä mukana ja olla tässä hommassa maailman paras.

Tutustu OPn palveluihin yrityksille.