Spinnovan tavoite on kehittää kestävä ja täysin kierrätettävä tekstiilimateriaali vaihtoehdoksi perinteiselle ympäristöä kuluttavalle tekstiiliteollisuudelle. Spinnova-kuitu on kahden fyysikon kehittämä sellupohjainen tekstiilikuitu, jota pystytään tuottamaan mekaanisen prosessin avulla kokonaan ilman haitallisia kemikaaleja.

Puuvillaan verrattuna Spinnova-kuitu kuluttaa 99,5 prosenttia vähemmän vettä ja tuottaa 65 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

– Näen, että teollisuuden pitää ottaa vastuu kierrätyksestä, sanoo Spinnovan kaupallinen johtaja Lotta Kopra, joka vastaa yhtiön myynnistä, kumppanuussuhteista ja tuotteen markkinoinnista.

Nykyisten tekstiilikuitujen tuotanto nojaa monimutkaisiin kemikaaliprosesseihin, ja öljypohjaisia keinokuituja lukuun ottamatta niiden laatu heikkenee kierrätettäessä. Ekologiselta kuulostavaan kierrätyspuuvillaankin on sekoitettu vähintään 40 prosenttia uutta puuvillaa, koska muuten se ei kestä. Spinnovan kehittämä kuitu on 100-prosenttisesti kierrätettävää, ja sen laatu vain paranee kierrätettäessä.

Teollinen kumppani mahdollistaa suurtuotannon

Spinnova-kuitua valmistetaan Jyväskylässä, jossa teollinen pilottilaitos tuottaa kuitua jo olemassa olevien kumppaneiden tarpeisiin, pääasiassa vaatteisiin. Nykyisten brändikumppaneiden toivotaan muuttuvan asiakkaiksi kaupallisessa vaiheessa.

Teolliseksi kumppaniksi lähti maailman suurin selluyhtiö Suzano. Tavoite on, että vuonna 2022 tehdas pyörisi Suomessa ja valmistaisi isoja määriä puupohjaista Spinnova-kuitua asiakkaille.

– Kuidun raaka-aineeksi sopivat myös maatalous-, tekstiili- ja ruokajäte. Niitä pitää kuitenkin käsitellä eri linjastoilla. Meillä on parhaillaan etsinnässä teolliset kumppanit muiden raaka-aineiden jalostukseen.

Kuinka yritysinnovaation kaupallistaminen onnistuu?

Teollisen kumppanin lisäksi Spinnova on onnistunut hankkimaan innovaatiolleen kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen sekä yhteistyösopimuksia tunnettujen brändien kanssa. Syksyllä 2019 Spinnova keräsi vanhoilta sijoittajilta 11 miljoonan euron lisärahoituksen. Varsinainen iso kierros kerätään todennäköisesti lähiaikoina, koska kysyntää vaikuttaa olevan.

Kopran mukaan innovaation kaupallistamiseen liittyy kaksi avainasiaa. Ensimmäinen on pitkämieliset rahoittajat, jotka uskovat prosessiin, eivätkä odota tuloksia heti.

– Toimitusjohtaja Janne Poranen ja toinen perustaja Juha Salmela ovat tehneet määrätietoista työtä. He ovat teknologiapuolen asiantuntijoita, jotka ovat saaneet myös rahoittajat näkemään tuotteemme mahdollisuudet.

Toinen tärkeä asia on sitoutunut ja yhteiset arvot jakava asiakaspääoma. Spinnova tekee tuotekehitysprojekteja muun muassa Marimekon ja norjalaisen Bergansin kanssa.

– Uskon kehittämiseen yhdessä asiakkaiden kanssa. He kertovat meille, miten tekstiiliteollisuus toimii, mikä on heidän tarpeensa ja mitä tuotteessa pitää vielä parantaa. Meillä taas on kuitu, jota voimme kehittää heidän tuotteisiinsa sopivaksi, kuitenkin ekologisuus edellä.

Ketterää kaupallistamista

Kaupallistamisessa mukana on hyvä olla kekseliäitä ja ammattitaitoisia henkilöitä. Kopra on ollut mukana perustamassa ja kansainvälistämässä monia yrityksiä.

– Lähden liikkeelle siitä, mitä markkinan ongelmaa olemme ratkaisemassa. Sitten lähden miettimään, mikä on arvolupauksemme. Kun näistä syntyy hypoteesi, heitän pallon markkinaan, jotta selviää, mistä löytyy kysyntää.

Spinnova-kuidun kohdalla asiakkaan ongelma on, ettei sillä ole keinoja siirtyä kestävämpään tuotantoon. Tähän Spinnova tarjoaa kokonaisratkaisun.

Kaupallistamistyössä brändikumppaneiden hyödyntäminen on arvossaan. Heidän kanssaan voi miettiä, millaisella hinnoittelumallilla tuotetta tehdään, mitkä ovat jakelukanavat ja mikä oikeastaan on myytävä tuote.

Potentiaalisten kumppaneiden alkuinnostus on ollut yleensä kova, mutta yhteistyö on saattanut tyssätä. Isoilla korporaatioilla prosessit ovat hitaita, mikä ei sovi Spinnovan kaltaiselle ketterälle kasvuyhtiölle. Lisäksi yhtiöiden innovaatiovalmiudet ovat usein puutteelliset, sillä ne ovat tottuneet ostamaan tuotteita isolla volyymilla ja tarkoilla spekseillä.

– Emme taivu sellaiseen, koska meillä ei ole isoa tuotantoa emmekä vielä tunne tuotteen kykyä toimia erilaisissa käyttötarkoituksissa. Tarvitsemme yhteistyökumppanin, joka pystyy ottamaan käsiinsä raakileen ja kehittää tuotetta kanssamme.

Rajojen hakemista

Kun Spinnova-kuidun tuotantovolyymi lähivuosina kasvaa, se pystyy korvaamaan suuria määriä luonnonkuituja, kuten puuvillaa, lampaanvillaa tai viskoosia. Ensin pitää kuitenkin oppia, missä kuidun rajat menevät. Luonnonkuitumaisen tuntumansa vuoksi se ei vielä sovellu esimerkiksi uimapukukankaaksi.

– Markkina on niin laaja, että löydämme varmasti oman tuotesektorimme, jossa voimme muuttaa maailmaa kestävämmäksi.

Kopra muistuttaa, että kasvuyhtiön toiminta on aina täynnä epävarmuutta.

– Teemme työtä nöyrinä ja etsimme kumppaneita, jotka ovat valmiita lähtemään mukaan teollisista epävarmuuksista huolimatta. Onneksi useimmiten asiat menevät maaliin saakka.

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.