Kuluva vuosi tulee olemaan monille yrittäjille haastava. Suomen yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kannustaa yrittäjiä säilyttämään liiketoimintansa ketteränä, vaikka kuluja ja resursseja joutuisikin leikkaamaan.

– Jos yritystä pyöritetään liian pienellä liekillä, se voi kostautua siinä vaiheessa, kun kuluttajat taas lähtevät liikkeelle.

Kriisin aikana on tarpeellista leikata kuluja niin paljon kuin mahdollista ja laatia kokonaisvaltainen kartoitus omasta liiketoiminnasta sekä huolelliset kassavirtalaskelmat.

Hyödynnä tuet liiketoiminnan kehittämiseen

Koronakriisin myötä yrityksille on järjestetty erilaisia tukia ja mahdollisuus hakea rahoitusta. Kannattaa selvittää, minkälaisiin tukiin oma yritys on oikeutettu. Tukia ja rahoitusta myöntävät esimerkiksi kunta, ELY-keskus ja Business Finland. Ravintolatuki on vielä valmisteilla.

– Tukien merkitys on iso. Niiden avulla yritykset voivat rakentaa siltaa epävarmojen aikojen yli, Malinen sanoo.

Mikäli yritykselle myönnetään tuki- tai kehitysrahaa, se kannattaa hyödyntää liiketoiminnan kehittämiseen, jotta rajoitusten hellittäessä yritys on viritetty huippuunsa.

Kuluttamisen käynnistymistä odottaessa, kannattaa hioa yrityksen prosessit kuntoon.

Jatkuvaa muutosta

Yrittäjät eivät koskaan voi tuudittautua siihen, että toimintaympäristö ja tilanne olisi vakiintunut, vaan aina täytyy olla valmis muutokseen.

– Aluksi moni yrittäjä varmasti lamaantui, mutta toivuttuaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä kehittämään omaa liiketoimintaansa edessä olevaa uutta normaalia varten, Malinen sanoo.

Vaikka tilanne on tullut pakon sanelemana, sen voi hyödyntää eri tavoin.

– Toimintaympäristön muutokseen sopeutuminen on pakollista. Jos sitä ei tee, uuden normaalin koittaessa yrityksellä voi olla vaikeat ajat edessä. On äärimmäisen tärkeää käyttää kaikki jäljellä oleva aika siihen, että pystyisi valmistautumaan tulevaan ja miettiä toimintaansa kaikista näkökulmista, Malinen sanoo.

Koronapandemia on vaikuttanut ihmisten kulutustottumuksiin mahdollisesti pysyvästi. Pandemia on vauhdittanut muutosta, joka olisi luultavasti tapahtunut muutenkin, mutta hitaammin.

– Kannattaa valmistautua siihen, että sitten kun ihmiset alkavat kuluttaa, niin yritys on siihen valmis. Nopea muutos tullaan näkemään myös toiseen suuntaan. Kuluttajilla on varmasti kulutuspatoutumia ja tarpeita, joita on rajoitusten aikana lykätty.

Loppuvuosi näyttää tulevaisuuden suunnan

Talousasiantuntijat uskovat, että viimeinen vuosineljännes tulee näyttämään suunnan tulevalle. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että korona ei mene ihan hetkessä ohi.

– Budjetoinnin näkökulmasta tilanne on haastava. Aikaisemmin laadituilla budjeteilla ei ole enää mitään merkitystä. Nyt täytyy varautua tulevaan mahdollisimman hyvin. Loppuvuosi tulee näyttämään suunnan, Malinen sanoo.

Tällä hetkellä ensiarvoisen tärkeää on seurata oman markkinan muutoksia tiiviisti ja pitää silmällä, minkälaisia siirtoja kilpailijat tekevät. Myös liiketilan ympäristöä kannattaa seurata nähdäkseen, milloin ihmiset lähtevät liikkeelle.

– Yrityksen täytyy olla valmiina vastaamaan kysyntään heti, kun kuluttaminen taas käynnistyy. On tärkeää myös pitää asiakkaat ajan tasalla esimerkiksi aukioloaikojen muutoksista, Malinen sanoo.

Epävarmat näkymät saavat varovaiseksi

Lainarahoituksen hakeminen on auttanut tilanteeseen vähemmän kuin oli ajateltu. Epävarmat ajat saavat yrittäjät varovaiseksi eikä lainaa uskalleta ottaa, kun kriisitilanteita varten kerrytetyt puskurirahastotkin on käytetty tyhjiin. Erityisesti tämä näkyy pienemmissä yrityksissä.

– Tilanteen pitkittyminen ja epävarmuus ovat vaikuttaneet lainan hakemiseen, vaikka lainarahaa olisi nyt tarjolla enemmän kuin aiemmin. Mutta joillekin yrityksille lainaraha on ollut elintärkeää ja keino selvitä tästä kriisistä, Malinen sanoo.

Lainan hakemisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

– Ei kannata odottaa liian pitkään, jolloin yrityksen tilanne on saattanut ehtiä mennä liian huonoksi. Jos on epävarma, apua voi pyytää apua talouden asiantuntijalta, sanoo asiantuntija Karoliina Katila Suomen Yrittäjistä.

Luotonantajia puolestaan rajoittaa vakavaraisuuslainsäädännön säätelykehikko, jonka päätökset tehdään koko EU:n tasolla. Säätelykehikkoon ei ole vielä ehditty tehdä muutoksia.

– Luotonantaja päättää lainan myöntämisestä aina tapauskohtaisesti. Luottopäätökseen vaikuttaa arvio siitä, miten yritys kestää mahdollisen lisävelkaantumisen ja että takaisinmaksulle on riittävästi edellytyksiä. Yrityksen liiketoiminnan on täytynyt olla kannattavaa ennen koronakriisiä, että lainarahoitusta voi saada, sanoo Finnveran Etelä-Suomen aluejohtaja Anna Karppinen.

Hallittu alasajo voi olla uuden alku

Jos yrityksen tilanne näyttää epätoivoiselta ja tulevaisuudennäkymät synkiltä, on hyvä kääntyä talousneuvojan puoleen. Talousneuvoja miettii yhdessä yrittäjän kanssa ratkaisua tilanteeseen ja auttaa yrittäjää tekemään päätöksen. Joskus yrityksen hallittu alasajo voi olla paras mahdollinen ratkaisu.

– Yrityksen lopettaminen on tietysti menetys, mutta se ei ole virhe eikä häpeä. Yrityksen lakkauttaminen hallitusti on mahdollisuus, jonka jälkeen voi tulla uusi alku.

Monella yrittäjällä ajatukset pyörivät nyt kriisissä, mutta Malinen kehottaa yrittäjiä katsomaan tilanteen yli ja uskomaan elpymiseen.

– Jaksamisen kannalta on tärkeää uskoa parempaan huomiseen.

TALOUSASIANTUNTIJOIDEN 6 VINKKIÄ

  1. Kuluja leikatessa selvitä sopimusten ja sitoumusten tila – neuvottele niihin joustoa ja lakkauta tarpeettomat. Sovi laskujen maksuajoista ja lyhennysvapaista.
  2. Käänny herkästi talousneuvojan puoleen. Hän auttaa sinua tekemään liiketoimintasi kannalta oikeita päätöksiä.
  3. Selvitä mitä tukia tai rahoitusta yrityksesi voi saada ja hae niitä.
  4. Seuraa yrityksesi markkinaa tiiviisti.
  5. Varmista, että yrityksesi prosessit ovat kunnossa: logistiikkaketjut toimivat, työvoimaa on saatavilla heti tarpeen tullen, työntekijöiden ammattitaito pysyy yllä ja alihankkijoiden tuotantoketjut pystyvät vastaamaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin.
  6. Jos yrityksen tulevaisuuden näkymät ovat synkät, selvitä tavat hallittuun alasajoon.

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.