Passiivisuus ei kerro koko tarinaa, kun puhutaan passiivisista tulovirroista. Niiden eteen on todellisuudessa tehtävä töitä, kertoo blogivalmentaja Tiia Konttinen. Hän kertoo, että passiiviset tulot kiinnostavat monia, mutta niihin liittyy myös paljon vääriä mielikuvia.

– Odotetaan, että tuloja saadaan todellisuutta nopeammin tai että niitä kertyy yhdestä tuotteesta paljon. Saatetaan myös olettaa, että työ saadaan kerralla valmiiksi, Konttinen kertoo.

Käytännössä passiivisilla tulonlähteillä tarkoitetaan digitaalisista tuotteista saatavia tuloja. Digitaalisia tuotteita ovat esimerkiksi e-kirjat, podcastit, jäsenyyssivustot, kurssit ja verkkovalmennukset. Mahdollista on myös suositella toisten tuotteita, jolloin puhutaan affiliate-markkinoinnista.

Ideana passiivisissa tuloissa on, että tuote kerryttää tulovirtoja pitkänkin aikaa julkaisunsa jälkeen. Koska kaikki tapahtuu verkossa, ei tuotteiden säilytys vaadi esimerkiksi varastotilaa tai asiakkaalle lähetystä.

Selvitä tarve

Entä miten passiivisista tuloista kiinnostuneen yrittäjän kannattaa lähteä liikkeelle? Ensin on hyvä selvittää, millaiselle tuotteelle voisi olla kysyntää markkinoilla.

Yrittäjä on aina oman alansa asiantuntija. Jos hän toistuvasti aloittaa esimerkiksi asiakaspalaverit kertomalla oman osaamisalansa perusteista, voisi yksi mahdollisuus olla tehdä opas, joka selittää nämä asiat.

Konttinen kannustaa selvittämään, mitkä ovat akuutteja, todellisia ongelmia, joihin yrittäjä voi tarjota ratkaisun.

– Silloin verkkokurssilla on paljon paremmat mahdollisuudet menestyä. Tuotetta kannattaa myös testata. Pilotointivaiheessa kurssin ei tarvitse vielä olla valmis.

Esimerkiksi Konttinen päätti toteuttaa blogivalmennukseen liittyvän kurssin, jos se tavoittaisi vähintään 15 henkilöä. Lopulta kiinnostuneita olikin 55, ja kurssi eteni toteutukseen.

– Jos puhutaan isommassa mittakaavassa, niin startupit tekevät ihan samaa. Yrittäjillä on jokin tuote, josta tehdään ensimmäinen versio. Se laitetaan myyntiin ja otetaan palautetta käyttäjiltä, jonka perusteella tuote muokataan lopulliseen muotoon.

Tärkeintä on siis ensimmäiseksi tunnistaa tuotteiden myyntipotentiaali. Vasta sen jälkeen tuote hiotaan valmiiksi.

– Jossain vaiheessa tuote kannattaa teetättää ammattilaisella. Laatu on parempi, kun ammattilainen tekee sen. Alkuvaiheessa, varsinkin jos ollaan testausvaiheessa, kannattaa pyrkiä tekemään itse mahdollisimman yksinkertaisesti.

Rakenna tulovirta

Passiivisen tulovirran rakentamiseen on Konttisen mukaan kaksi tapaa: toinen on ilmainen ja toinen maksullinen.

– Maksullinen tarkoittaa, että tehdään vaikka Facebookiin tai Googleen mainokset ja ne optimoidaan, jotta tuotteen myyntisivulle tuodaan maksimaalinen määrä asiakkaita ja saadaan myyntiä. Ilmainen tapa on, että rakennetaan blogia.

Blogin kohdalla yrittäjä laatii strategian ja kirjoittaa tarkoin valittuja julkaisuja. Yhdestä tuotteesta voidaan kirjoittaa useita eri tekstejä. Ne optimoidaan hakukoneita varten, mikä tuo myyntiä.

– Verkossa täytyy myös rakentaa luottamus ja uskottavuus. Vasta sen jälkeen tulovirta lähtee kasvamaan. Puoli vuotta on realistinen aika, joka kannattaa käyttää testaukseen ja kävijädatan kerryttämiseen. Sen jälkeen voi katsoa tilastoja ja niiden perusteella lähteä tekemään optimointia.

Luottamusta rakennetaan esimerkiksi asiantuntijasisällöillä.

Konttinen muistuttaa, että etukäteen on kuitenkin vaikea arvioida, miten jokin kirjoitus tuottaa. On saatava numerotietoa siitä, paljonko julkaisussa vieraillaan, kuinka moni sitä klikkaa ja ostaa blogissa esiintyvän tuotteen.

Hiominen on osa passiivisia tulovirtoja

Kirjoitusten hiominen ja optimointi vievät aikaa. Konttinen kertoo esimerkin. Hän julkaisi tekstin kesäkuussa 2016, joka alkoi tuottaa noin 50 euroa kuussa. Julkaisun jälkeen hän on päivittänyt sen kaksi kertaa, ja tänä vuonna se on lähtenyt tuottamaan hyvin. Kuukausittainen rahavirta on noussut 700 euroon.

Kerran julkaistu teksti vaatii siis säännöllistä päivittämistä. Toisin sanoen passiivinen tulovirta tarvitsee toimiakseen ylläpitoa.

– Ainakin kerran vuoteen julkaisu kannattaa lukea läpi ja miettiä, voiko sitä vielä tehostaa. Onko siinä jotain turhaa tai voisiko siihen lisätä jotain?

Mahdollista on myös ulkoistaa tämä työ, silloin yrittäjä sijoittaa siihen oman aikansa sijasta rahaa.

Voiko passiivisilla tuloilla rikastua?

Blogi on kaiken kaikkiaan Konttisen mukaan hyvä julkaisualusta, jota yrittäjän on helpompi hallita kuin esimerkiksi sosiaalista mediaa.

– Sosiaalisen median alustat ovat sellaisia, ettemme voi hallita niitä. Joku muu tekee sen ja päättää, miten se toimii. Blogia hallitsemme itse.

Konttinen painottaa, että hyvät tulovirrat ovat mahdollisia, mutta onnistuminen vaatii usean tuotteen.

– Itsensä elättäminen passiivisilla tuloilla on mahdollista, mutta siinä täytyy ottaa huomioon, että se ei onnistu yhdellä tai kahdella tuotteella, kuten oppaalla tai koulutuksella.

Jos hyvin menestyviä tuotteita on 12, voivat tulot nousta jo melko suuriksi. Tämä vaatii suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä ja julkaisujen ylläpitoa.