Turkulainen yrittäjä Vili Santala, 25, kirjoitti helmikuussa LinkedIn-profiiliinsa kirjoituksen, jossa kertoi tehneensä konkurssin. Kirjoitus tavoitti tuhansia lukijoita ja keräsi satoja tykkäyksiä ja tsemppaavia kommentteja.

– Haluan olla avoin onnistumisista, mutta myös epäonnistumisista. Ei se ole maailmanloppu, jos tekee konkurssin, mutta jollekin samassa tilanteessa olevalle vertaiskokemuksen jakaminen voi antaa voimia, Santala sanoo.

– Lisäksi minusta on ihan kohtuutonta ajatella, että 25-vuotiaan yrittäjän uran tilanne pysyisi samana eläkkeelle asti, hän jatkaa.

Santala opiskeli ammattikorkeakoulussa liiketaloutta, ja ajatus yrittäjyydestä kypsyi jo silloin. Armeijan jälkeen hän oli aloittanut myyntityössä, josta sai omien sanojensa mukaan hyvää harjoitusta yrittäjäelämään. Opiskeluaikana hän tutustui nykyiseen yhtiökumppaniinsa, jonka kanssa Yhdysvaltojen-reissulla syntyi päätös perustaa yhteinen yritys.

– Liikeidea vain puuttui. Eräänä perjantaina päätimme, ettemme mene nukkumaan, ennen kuin olemme listanneet riittävän monta toteutuskelpoista yritysideaa, Santala kertoo.

Hurja kasvu päättyi konkurssiin

Ensimmäinen oma yritys oli verkkokauppa. Tämän lisäksi parivaljakolla on ollut liiketoimintaa muun muassa video- ja sisällöntuotannossa sekä kodin kunnossapitoon liittyvissä palveluissa.

Viimeksi mainitun yrityksen liiketoiminta kasvoi huimaa vauhtia: liikevaihto kolminkertaistui kolmena peräkkäisenä vuonna. Tänä vuonna yritys ajautui konkurssiin.

– Nopea kasvu toi omat haasteensa, ja lisäksi rahoituskuvioissa tuli muutoksia, joita emme pystyneet paikkaamaan, vaikka käänsimme kaikki kivet ja yritimme löytää keinoja. Kun rahat loppuivat, ne loppuivat. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakea konkurssia, Santala kertoo.

Hän kuvailee ajatuksen tuntuneen absurdilta, kun konkurssi ensimmäisen kerran nousi puheissa esiin.

– Prosessi on yhä kesken ja ehkä edelleen on hieman epätodellinen olo, että tässäkö se oli tämän yrityksen osalta, jonka eteen olemme tehneet kovasti töitä viime vuodet. Varmaan vasta sitten, kun konkurssi on loppuunkäsitelty, pystyn kunnolla jättämään asian taakse, hän kuvailee.

Oppirahat maksettu

Missään vaiheessa Santala ei lannistunut. Päinvastoin, hän sanoo olevansa kiitollinen tästäkin oppitunnista, vaikka se tulikin vähän kalliiksi.

– Ihan konkreettisia oppeja ovat varmasti tietyt syy-seuraussuhteet, jotka johtivat tilanteeseen. Eniten arvostan kuitenkin kokemuksen kasvattamaa asennetta ja tunnetta siitä, että tästäkin selviää. Yrittämättä ei voi onnistua, ja joskus tulee väkisin epäonnistumisia, hän sanoo.

Santala kiittelee myös läheisten ja tuntemattomienkin ihmisten suhtautumista ja kannustusta.

– Kukaan ei ole kauhistellut tai arvostellut.

Santala ei itse ole kohdannut nihkeää suhtautumista esimerkiksi vanhemmilta ihmisiltä, vaikka tiedostaa, että suhtautumissa yrittäjyyteen ja siinä epäonnistumiseen saattaa olla eroja sukupolvien välillä.

– Samaan tapaan, kuin vaikka avioero oli ennen hirveä häpeä siinä missä nykyään ymmärretään sen olevan inhimillinen päätös, niin varmaan konkurssikin on ollut ennen merkki häpeällisestä epäonnistumisesta, hän pohtii.

Se, miten pettymyksistä selviää, on Santalan mukaan paljon luonteesta kiinni.

– Itse olen pelannut jalkapalloa, eikä siinäkään kaikkia pelejä voitettu. Sama homma se on yrittäjyydessä, tätä tehdään rakkaudesta lajiin.

Konkurssi ei ole kyynistänyt yrittäjää, vaan hän aikoo jatkaa samalla polulla.

– Yrittäjyys on minulle ihan itsestäänselvä valinta. Yhdeksästä viiteen -elämä ei ole tuntunut milloinkaan houkuttelevalta, vaikka käsittääkseni monella alalla onkin nykyään paljon joustoa työajoissa ja oman työn järjestämisessä, hän kertoo.

Ketään ei kiinnosta, jos epäonnistut

Yrittäjyydessä parasta ja haastavinta on Santalan mukaan ollut vapaus.

– On mahtavaa, että yrittäjänä vastaan vain itselleni. Toisaalta täytyy myös osata johtaa itseään eri tavalla kuin palkkatyössä, kun ei ole esimiestä tai ketään kertomassa, mitä pitää seuraavaksi tehdä.

Santala onkin kehitellyt itselleen tapoja kirittää itseään. Paras keino on hänen mukaansa perinteinen paperikalenteri, joka hänellä on aina auki kotitoimistonsa pöydällä.

– Merkitsen siihen kaikki asiat, jotka pitää saada aikaan, ja sitten kun saan jonkun valmiiksi, merkitsen sen tehdyksi. Siitä tulee aina hyvä fiilis, hän kertoo.

Tällä hetkellä hän keskittyy kahden muun yhtiökumppaninsa kanssa videotuotantoa ja sisältömarkkinointia tekevään LK Mediaan, jonka asiakkaita ovat muun muassa kiinteistöalan yritykset.

– Motivaatiota tulee myös siitä, kun näkee itseään lahjakkaampien tekijöiden tuotantoa. Ajattelen silloin aina, että tuota kohti mennään. Tavoitteet pitää aina olla korkealla.

Minkä ohjeen konkurssin kokenut yrittäjä sitten haluaisi antaa muille samassa tilanteessa oleville?

– Mielestäni epäonnistumisia ei kannata hävetä, kun suurin osa ei edes yritä niin kovaa, että voisi epäonnistua. Eikä kannata olla huolissaan siitä, mitä muut ajattelevat. Totuus on, ettei ketään oikeasti kiinnosta, jos epäonnistut, vaan ilkeimmät ajatukset ovat helposti omassa päässä.

Lue myös:

Yrittäjän ensimmäinen vuosi: “Riskeistä ja epävarmuudesta huolimatta antoisaa ja inspiroivaa”

Parikymppinen toimitusjohtaja: ”Moni on miettinyt, miten uskallan”

Timo Nisula: "Yrittäjä - usko unelmaasi ja toteuta ideasi!"