”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi

Yhden miehen pajasta lähes 300 hengen yritykseksi kasvanut Kivikylän Kotipalvaamo on palkittu useaan otteeseen liha-alan johtavana brändinä Suomessa. Makkaranmuotoisesta myymälästään tunnettu yritys puhuu etenkin paikallisuuden, lähituotannon ja aitouden puolesta.

Kivikylän Kotipalvaamon juuret ulottuvat 1970-luvun lopulle, jolloin nykyisen toimitusjohtajan Jari Laihosen isä alkoi harjoittaa palvaamotoimintaa Lapin Kivikylässä. Vuonna 1992 perustetulla, yhden miehen pajana aloittaneella Kivikylän Kotipalvaamo Oy:llä on nykyään 280 työntekijää ja kolme tehdasta Satakunnan alueella. Vuonna 2009 osaomistajaksi tullut HKScan omistaa yrityksestä noin puolet.

Kotipalvaamon perustaja, toimitusjohtaja Jari Laihonen on nähnyt yrityksen kasvutarinan ensimmäisestä päivästä lähtien. Hänen mukaansa tuotantoprosessin jatkuva kehittäminen on mahdollistanut reippaan kasvun vuosien saatossa.

– Tärkeintä on ollut opittujen asioiden tekeminen koko ajan tehokkaammin ja kilpailukykyisemmin. Ennen kaikkea se on ollut meidän valttimme.

Kivikylän suosituimpien tuotteiden kärjessä ovat lähikaupan hyllyiltä tutut lihavalmisteet.

– Wanhanajan nakki, Huiluntuhti-grillimakkara ja lihapyörykät ovat nousseet meidän isoimmiksi ja tärkeimmiksi tuotteiksi. Ja samaan ryhmään kuuluu myös Savumaukas-leikkele, jota on tehty ihan alusta lähtien. Ylipäätään savunmakuiset, lihaisat tuotteet on otettu todella hyvin vastaan.

Laadukas työ on tuonut tunnustusta

Kivikylän Kotipalvaamo on myös huomioitu brändien laadukkuutta mittaavissa vertailuissa. Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen tekemän Brändien arvostus 2017 -tutkimuksen mukaan Kivikylän on tämän hetken arvostetuin liha-alan brändi Suomessa.

– Olemme tainneet saada sen tittelin jo 10 vuotena putkeen. Meillä on hyvin omaperäinen tyyli olla esillä ja toisaalta tuotamme myös omintakeisia, laadukkaita tuotteita. Sekä mielikuvan että sisällön täytyy olla kohdillaan, jotta kuluttajalle ei synny missään vaiheessa pettymyksiä. Olemme onnistuneet täyttämään kuluttajille annetut lupaukset, mikä puolestaan on palkittu näillä maininnoilla.

Kivikylän Kotipalvaamo on halunnut aina pitää perinteistä ja aitoudesta lujasti kiinni. Huolellisesti rakennetun brändin sijaan yrityksen tarina on saanut rakentua vuosien saatossa omalla painollaan.

– Kivikylän tarinaa ei ole koskaan tehty, vaan se on syntynyt. Jos me lähtisimme näitä perinteitä ja tapoja muuttamaan johonkin muuhun suuntaan, niin kyllä sen edestään vielä löytäisi. Ja siihen me emme ole valmiita.

Sen lisäksi, että aitous on ollut koko toiminnan selkäranka, yritys on pitänyt kiinni myös satakuntalaisista juuristaan.

– Meille on ollut aina selvää, että tämä on meidän kotipaikkamme. Mielestäni olemme tuottajille ja asiakkaille sen velkaa. Heidän voimin olemme täältä nousseet ja sitä me kunnioitamme myös jatkossa.

Yrityksen perusperiaatteiden mukaan kaikki tuotannossa käytettävä liha on peräisin paikallisilta lähitiloilta.

– Me käytämme suomalaista lihaa koko tuotantoketjun ajan ja jalostamme siitä mahdollisimman hyviä tuotteita kuluttajalle. Jo tuottajayhteistyö velvoittaa siihen, että hyödynnämme suomalaista lähilihaa. Tuoreesta lihasta saa ehdottomasti parhaat jalosteet.

Makkaranmuotoinen myymälä kiinnittää katseet

Omintakeisuus ja luovuus näkyvät tuotteiden lisäksi yrityksen toiminnassa myös laajemmin. Kivikylän tunnusmerkkinä toimii Huittisissa sijaitseva, runsaasti huomiota herättävä tehtaanmyymälä. Miten ihmeessä joku päätyy rakentamaan makkaranmuotoisen myymälän?

Mietimme rakennusinsinöörin kanssa, että keksitään jotain hullua Huittisiin. Pohdimme ensin, että tekisimmekö kinkunmuotoisen myymälän potkinensa, mutta lopulta siitä tulikin Hullulenkki, Laihonen valaisee.

Toki rakennuksen toteutuminen vaati myös lupaviranomaiselta tietynlaista hulluutta, että he päätyivät hyväksymään ehdotuksen. Paikallinen Huittisten rakennusinsinööri sanoi heti kuvan nähdessään, että teidän täytyy toteuttaa tämä myymälä. Siinä tuli välitön kannustus kaupungintalolta, että tätä ideaa ei sitten päästetä käsistä.

Sopiva määrä jännitystä takaa parhaan lopputuloksen

Toimitusjohtaja Laihosen opit eivät ole peräisin oppikirjoista, vaan kaiken ytimessä on ollut itse tekeminen ja periksiantamaton asenne.

– En ole yrittäjänä ollut koskaan konsulttien opissa, enkä ole koulujakaan käynyt peruskoulun jälkeen. Kun on vahva tahtoihminen, niin jo se auttaa pitkälle. Nykyään teemme lähes 300 työntekijän voimin ne samat temput kuin teimme jo vuonna 1995 kolmen työntekijän voimin.

Yrityksen menestyksestä puhuttaessa toimitusjohtaja ei halua korostaa omaa rooliaan, vaan jakaa nöyrästi kiitosta koko henkilökunnalle.

– Olen erityisen ylpeä ammattitaitoisesta, sitoutuneesta henkilökunnastamme. Voin aina katsoa heitä silmiin ja mennä iltaisin hyvillä mielin nukkumaan. Olen hyvin iloinen siitä, että vastuuntuntoisia ja sitoutuneita ihmisiä löytyy Suomesta niin paljon.

Kuten tavallista, myöskään Kivikylän menestystarina ei ole rakentunut ilman haasteita. Toimitusjohtaja saakin olla tulevaisuuden suhteen valppaana koko ajan.

– Alalla on hyvin tiukat katteet ja koko ajan on tietynlainen uhka päällä. Se ahdistaa tekemään entistä tehokkaammin ja paremmin. Kun jännittää tulevaisuutta, niin yleensä kaikki myös lopulta onnistuu.

Kaiken kaikkiaan Laihonen suhtautuu tulevaisuuteen hyvin valoisasti.

– Olemme vuosien saatossa oppineet tärkeimmät toimintamallit ja kun koko ajan opimme lisää, niin toiminta tehostuu vielä entisestään. Kyllä näen, että meillä on hyvä tulevaisuus.

OP sosiaalisessa mediassa