"Itsenäisessä maassa kun saa toimia itsenäisenä yrittäjänä, onhan se suuri kunnia"

Neljä yrittäjää eri puolilta Suomea kertoo, mitä itsenäisyys merkitsee heille.

"Hiljaisuus ja puhtaus ihmetyttävät ulkomaalaisia asiakkaitamme"

Alma Arktika, Reetta Koski, Nuorgam

”Luontomatkailuyrittäjälle itsenäisyys tarkoittaa valtavia mahdollisuuksia. Jos olisimme jossain toisessa maassa, ei välttämättä olisi jokamiehenoikeuksia tai niistä pitäisi maksaa. Muualla emme voisi kuljettaa asiakkaita tällaisella alueella yhtä vapaasti. Se on etuoikeutettua.

Kun tänne tulee ulkomaalaisia, kerromme heille Suomen juhlavuodesta. Osalle tämä tulee yllätyksenä. Asiakkaamme ovat kokeneet sen todella mielenkiintoisena.

Sivuamme retkillämme toisinaan toisen maailmansodan paikkoja, joten sotahistoriaa tulee jonkin verran työn puolesta.

Revontuliasiakkaamme tulevat pitkälti Aasiasta ja leija- ja hiihtovaellusasiakkaat Keski-Euroopasta. Hiljaisuus on heille ihmetyksen aihe. Aasialaisia ihastuttaa erityisesti se, että lumesta voi sulattaa vettä tai purosta voi juoda. Heitä ihmetyttää myös se, että marjoja voi syödä suoraan puskista, eivätkä ne ole saastuneita.

Kaamos alkoi reilu viikko sitten, eikä aurinko nouse horisontin yläpuolelle. Se ei kuitenkaan tarkoita pilkkopimeää vaan sinisyyttä. Kaamos päättyy tammikuun puolessa välissä, ja sen kesto on tänä vuonna 53 vuorokautta.

Olemme Suomen pohjoisimmassa kylässä, ja täällä järjestettiin viime kesänä erityisen paljon itsenäisyyteen liittyviä tapahtumia ja tempauksia, kuten Suomi 100 -juoksu Nuorgamista Helsinkiin. Itsenäisyyspäivänä sytytämme vuokramökkeihin pari sinivalkoista kynttilää ja tarjoamme asiakkaille esimerkiksi Fazerin sinistä. Noteeraamme tärkeät päivät myös retkillä.”

Reetta Koski Yläpulmankijoella Kaldoaivin erämaassa Suomen huipulla. Kuva: Terhi Tuovinen

"Tänä vuonna haen Suomen kansalaisuutta"

HUONE Tapahtumahotelli, Evon Söderlund, Helsinki

”Kun tulin Suomeen vuonna 2005, minulla ei ollut juuri koulutusta ja puhuin huonosti englantia. Minut kasvatettiin konservatiivisesta Malesiassa siten, että naisena suurin saavutukseni olisi naimisiinmeno rikkaan miehen kanssa.

Luulin olevani tyhmä, koska en osannut ilmasta itseäni kunnolla englanniksi enkä ymmärtänyt toisia. Uskoin, että roolini naisena olisi pysyä kotona ja siivota.

Englannin taitoni kuitenkin kehittyivät ja pääsin opiskelemaan Haaga-Heliaan restonomiksi. Vasta koulutuksen jälkeen ymmärsin, että kykenen moneen. Koulutuksen ansiosta sain esiin koko potentiaalini ja ymmärsin, etten ole tyhmä. Siitä olen kiitollinen suomalaiselle koulutusjärjestelmälle.

Oikeus koulutukseen kuuluu kaikille, mikä on upeaa. Vanhempien oma koulutustausta ei vaikuta, vaan kuka tahansa voi olla tuomari, lakimies tai lääkäri.

Perustin HUONEen vuonna 2012 puolisoni Jussi Söderlundin kanssa. Alku oli kokoustilayrittäjälle vaikea. Tarvitsimme pääomaa 800 000 euroa, eikä sitä ollut helppo kerätä vuoden 2012 taloustilanteessa.

Olen päättänyt, että tänä vuonna luovun Malesian kansalaisuudesta ja haen Suomen kansalaisuutta. Olen erittäin kiitollinen kaikesta, ja haluan puolestani antaa jotain hyvää Suomelle takaisin.

Järjestämme HUONEella itsenäisyyspäivän gaalan ja lahjoitamme kaikki tuotot veteraaneille. Teemana on ”Jokaiselle, joka rakastaa Suomea”. Illasta tulee hienoa tapahtuma.

Kun tulee maasta, jossa koti voidaan ryöstää kolmesti vuodessa, Suomi on todellinen paratiisi. Toivon, että tänä vuonna ja erityisesti itsenäisyyspäivänä jokainen muistaisi kaiken hyvän, ja kehuisi tätä maata valittamisen sijaan.”

Evon Söderlund on laajentanut HUONEen toimintaa myös Singaporeen.

"Sadan vuoden päästä olemme yksi maailman puhtaimmista maista"

Tammer-Tukku, Zachary Mäenpää, Tampere

”Perheyrityksemme lähti yksinkertaisesta ideasta. Vaarini Aulis Mäenpää osti 1950-luvulla helsinkiläisiltä tukkureilta tuotteita ja myi niitä Tampereen alueella. Hän kuljetti tavaroita polkupyörän perässä kaupasta kauppaan. Pikkuhiljaa olemme laajentaneet toimintaa. 1970-luvulla tapahtui mullistus, kun setäni lähti Kiinan suuntaan tutustumaan paikallisiin mahdollisuuksiin.

Olen auttanut yrityksen toiminnassa pienestä pitäen, ja kymmenen vuoden ajan olen työskennellyt täysipäiväisesti yrityksessämme. Serkuksien kanssa olemme luoneet uusia kokonaisuuksia ja brändejä, kuten Rentosauna-tuotteet.

Myös vienti on kasvanut, ja se on tänä vuonna noin 25 prosenttia liikevaihdostamme. Päämarkkinamme on Skandinavia ja Baltia, ja tuotteitamme menee myös 30 muuhun maahan. Kotimarkkinat ovat pienet. Yrittäjänä pitää ajatella rajojen ulkopuolelle, jotta pääsee kasvuun ja pärjää.

Suomen juhlavuoden kunniaksi olemme suunnitelleet sinivalkoisen kuosin, ja Katri Helenan kanssa olemme tuotteistaneet sen. Nämä tuotteet on otettu todella hyvin vastaan. Meidät on yllättänyt se, että tuotteet ovat pärjänneet myös ulkomailla. Amsterdamissa oli jokin tapahtuma Suomi-teemalla ja Katri Helena -tuotteet tekivät kauppansa todella hyvin.

Itsenäisessä maassa kun saa toimia itsenäisenä yrittäjänä, onhan se suuri kunnia. Ulkomailla pidämme lippua korkealla. Messuilla ei ole usein toisia suomalaisia. Kerromme asiakkaille Suomesta ja esittelemme maastamme kuvia. Varsinkin Kaukoidässä tuntuu, että suomalaisuus on toiminut markkinointina hyvin.

Uskon, että Suomen maine ja varovaisuus tuovat tulevaisuudessa hyviä hedelmiä. Sadan vuoden päästä olemme globaalisti isompi pelaaja ja yksi maailman puhtaimmista maista.”

Tammer-Tukku Oy palkittiin vuoden 2016 perheyrittäjänä. Vasemmalta oikealle Vesa, Reijo ja Zachary Mäenpää.

"Olen saanut kiittää veteraaneja ja lottia työlläni"

HiusStudio Unica, Virve Niemi, Loimaa

”Huomasin kampaajien Facebook-ryhmästä Juhlatukka100-tempauksen, ja päätimme Studio Unicassa yhtiökumppanini Outi Hongiston kanssa osallistua siihen. Tähän mennessä olemme käyneet palvelutaloissa leikkaamassa yli kymmenen veteraanin ja lotan hiukset, ja heitä on käynyt myös kampaamossamme. Leikkaamme heidän hiuksiaan ilmaiseksi 8. joulukuuta asti.

Kaikki veteraanit eivät välttämättä ole jutelleet, vaan he ovat lähinnä nauttineet palvelusta. Osa puolestaan jutteli todella paljon sodan ajoista ja evakkovuosista. Sain kuulla myös muistakin asioista. Joku puhui lapsistaan, toinen oman nuoruutensa hiusmuodista ja kolmas käsitöistä. Ilman veteraaneja ja lottia meillä ei olisi itsenäistä Suomea. Koen suurta kiitollisuutta heitä kohtaan. Oloni on onnekas, että olen saanut työni avulla kiittää heitä.

Joulukuun viides päivä on Loimaalla suosittu ja työntäyteinen juhlakampauspäivä. Silloin järjestetään paljon pikkujouluja ja itsenäisyysjuhlia, ja asiakkaat lähtevät elokuviin tai teatteriin. Pikkujoulujen viettäminen on jälleen tänä vuonna yleistynyt. Pidämme itsenäisyyspäivän vapaana ja luulen, että se menee rentoutuessa ja Linnan juhlia katsoessa.

Tämä on hyvä maa yrittää. On yrityspalveluita ja aloitteleva yrittäjä saa apua. Myös asiakkaat arvostavat yrittäjyyttä. Pienellä paikkakunnalla on hienoa, että lähellä olevien kampaajien kanssa vinkkaamme aikaa kysyville asiakkaille seuraavaan kampaamon ovea. Lainaamme pesupaikkaa tai puuttuvaa hiusväriä. Yhteistyö ja myönteinen asenne luovat yhteishenkeä laajemminkin. Hymy ja positiivisuus tarttuvat.”

OP sosiaalisessa mediassa