Ärsyttääkö säätö FB-kirppiksillä? Zadaa mahdollistaa kivuttoman vaatekaupan

Digitaaliset palvelualustat ovat kovassa huudossa. Suomalaisen second hand -vaatteiden mobiilisovellus Zadaan tavoitteena on yhdistää kaikki maailman vaatekaapit.

Pari vuotta sitten Iiro Kormi kiinnitti huomiota ystävänsä Facebook-päivitykseen. Ystävä oli jakanut kuvan omasta sängystään, jonka päälle tämä oli levittänyt vähintään sata omistamaansa vaatetta ja asustetta. Tekstissä luki: ”Tulkaa mun luokse viikonloppuna ostamaan nämä pois.”

Kormi alkoi pohtia, voisiko ylimääräisistä vaatteista päästä eroon helpommin. Ei kulunut kauaa, kun Kormi perusti ystävänsä Aamer Chaicheen kanssa käytettyjen vaatteiden osto- ja myyntisovellus Zadaan. Nyt hän toimii saman yrityksen toimitusjohtajana.

Zadaa välittää käyttäjilleen vaatteita omistamatta niitä samaan tapaan kuin Uber välittää autokyytejä ja Airbnb majoituspalveluita.

– Tavoitteenamme on yhdistää kaikki maailman vaatekaapit. Vaatteissa koko ja tyyli ovat tosi tärkeitä asioita, joten palvelumme yhdistää samankokoiset ja -tyyliset ihmiset. Tarkoituksena on rakentaa Zadaasta maailman suurin second hand -muodin kauppapaikka, Kormi kertoo.

Kymmenen kuukautta käytössä ollut sovellus on kovassa nosteessa. Rekisteröityneitä käyttäjiä on yli 50 000, ja seuraavaksi palvelu aukeaa Ruotsissa. Työsarkaa riittää, sillä Kormin mukaan Zadaa aikoo laajentua vuoteen 2021 mennessä jopa 150 maahan.

Kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut

Zadaan kaltaisia digitaalisia palveluita kutsutaan usein alustataloudeksi. Alustatalouden ideana on se, että yritys tarjoaa digitaalisen alustan, jolla yksityishenkilöt tai yritykset voivat tehdä jotain lisäarvoa tuottavaa.

Maailmalla alustataloudesta puhutaan jo megailmiönä. Kormin mukaan aika on alustataloudelle otollinen, sillä kuluttajien käyttäytymisessä on tapahtunut selkeä muutos viime vuosien aikana. Samaan aikaan digitaalisuudesta on tullut oikeasti arkipäivää.

Myös lisääntynyt keskustelu luonnonvarojen rajallisuudesta ja vaateteollisuuden ongelmista on avittanut käytettyjen vaatteiden kauppaa ja kasvattanut Zadaan markkina-aluetta.

– Aiemmin second hand oli vain tietyn ihmisryhmän ilmiö. Nykyisin ihmiset laittavat vaatteita kiertoon monesta syystä. Joku haluaa puhtaasti tehdä lisää tilaa vaatekaappiinsa, joku toinen ostaa käytettyjä vaatteita ympäristösyistä ja joku muu taas haluaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Olemme yllättyneet siitä, että vastaanotto on ollut niin positiivista.

Suomalaisyritykset laahaavat perässä

Eniten Zadaata on kuitenkin helpottanut se, ettei Suomesta ole löytynyt vastaavaa palvelua. Ylipäätään alustatalous on Suomessa vielä lapsenkengissä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan viime vuonna julkistaman tutkimusraportin mukaan harva suomalaisyritys on sisällyttänyt suunnitelmiinsa oman avoimen digitaalisen alustan ja sen päälle rakentuvan palvelun luomista.

Rohkeutta alustatalouksien tekemiseen löytyy lähinnä Zadaan kaltaisista startup-yrityksistä. Etlan raportin mukaan kuvaavaa on, että Suomessa ei ole yhdenkään merkittävän kansainvälisen alustayrityksen päämajaa.

Mikäli Zadaan kansainvälistymissuunnitelmat lyövät läpi, päämajoja on pian ainakin yksi. Kormi toivoo Zadaasta maailman suurinta muodin kauppapaikkaa, joten ihannetilanteessa sovelluksen kautta voisi ostaa ja myydä käytettyjä vaatteita ympäri maailmaa. Tällöin pariisilainen vaatekaappi olisi yhtä lähellä kuin vantaalainenkin.

– Zadaan liiketoimintamalli on hyvin skaalautuva. Lähdemme ensin valloittamaan Ruotsin ja Tanskan markkinat. Kun palvelu on monistettu kerran uudelle markkinalle, se on helppo viedä uudelleen seuraavaan kymmeneen maahan, esimerkiksi Englantiin ja Ranskaan.

Kormin mukaan alustatalous voisi avittaa montaa muutakin toimialaa, sillä digimaailmassa ei ole rajoitteita.

– Me olemme tehneet vaatteiden ostamisesta ja myymisestä kevyttä ja helppoa. Tällaiseen palvelumalliin liittyvä helppous kiinnostaa varmasti yhä useampaa yritystä.

OP sosiaalisessa mediassa