Salossa yrittäminen on kannattanut

Kaupunki ja paikalliset yrittäjät ovat onnistuneet paikkaamaan Microsoftin jälkeensä jättämän tyhjiön.

Pari vuotta sitten ulkopuolisesta vaikutti siltä, että Salon alue näivettyy ja kuihtuu, kun Microsoft ilmoitti ajavansa jäljellä olevat toimintonsa alas.

Salossa ei kuitenkaan koskaan luovutettu. Kaupungin johdolla ja asukkailla oli halu näyttää eikä yrittäjähenkisyyttä puuttunut.

Yrityssalon toimitusjohtaja Jyrki Sjöholm vahvistaa, että yritysten määrä suhteutettuna väkilukuun on nyt Suomen suurimpia. Kaupungin alueella toimii noin 5 000 yritystä ja väkiluku on 53 000.

Helmikuussa 2017 Salon työttömyysprosentti oli 16, kun sama lukema koko Suomessa oli 9,2. Vaikka luku on Suomen mittakaavassa korkea, työttömiä on yli 400 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Sjöholmin mukaan työttömyyden väheneminen selittyy paikallisten pk-yritysten kasvulla.

Startup-yhteisö tuottaa tuloksia

Teknologian ja kaupankäynnin ammattilaisten oman yhdistyksen, Smartsalo ry:n puheenjohtaja Mika Kortelainen muistuttaa, että varsinkin alueen teknologiayritysten synnyssä Microsoftilla on ollut näppinsä pelissä.

Kansainvälinen jättiyritys tarjosi vanhoille työntekijöilleen sekä yrittäjyyskoulutusta, tukirahaa että tilat. Kun riskit olivat normaalia pienempiä, moni palkkatyössä koko uransa tehnyt uskalsi kokeilla siipiään.

Alkuvuonna tehdyn kaupan seurauksena Microsoftin vanhat tilat Joensuunkadulta siirtyivät Salo IoT Park Oy:n nimiin. Salon kaupungin, 4capes Oy:n, Lounaismaan Osuuspankin, Lounean, Aurora Ventures Oy:n ja Hans Strömbergin omistaman yhtiön tavoitteena on kasvattaa tiloihin teolliseen internetiin erikoistuneiden yritysten keskittymä.

Kampuksen suojissa on Microsoftin sulkemispäätöksestä lähtien muotoutunut startup-yhteisö ja yrityshautomo.

Sieltä sekä Neoliticsin Otso Ylönen että Sofictan Sami Metsänperä saivat tukea yrittäjän alkutaipaleella. Kummankin yritys toimii edelleen samoissa tiloissa.

Metsänperälle yrittäminen oli luonnollinen jatkumo. Koko työuransa Nokialla ja Microsoftilla tehnyt Metsänperä lähti ystävineen tekemään sitä, mitä parhaiten osaa.

Ohjelmistotalon asiakaskunta on kasvanut nopeasti, ja vajaassa parissa vuodessa neljän osakkaan Sofictasta on tullut 15 salolaista työllistävä yritys.

‒ Olen huomannut Salossa selvän yritysbuumin. Mielestäni siitä kertoo se, että Kasvu Openiin on valittu kahdeksan salolaista yritystä ja viime vuoden nettolisäys yrityksiin oli yli sata, Metsänperä huomioi.

Yrittäminen ja työnantajaksi ryhtyminen eivät ole häntä hetkauttaneet, vaan ovat olleet Metsänperälle täysin normaaleita ratkaisuja.

‒ Salossa oli työt, harrastukset ja vapaa-aika, emmekä halunneet lähteä täältä mihinkään. Sen vuoksi perustimme yrityksen. Kaiken muun ohella halusimme kehittää seutukuntaa ja luoda uusia työpaikkoja. Kun töitä on tullut lisää, resursseja on pitänyt rekrytoida, hän perustelee.

Tältä näyttää nykyisissä Salo IoT Park Oy:n omistamissa tiloissa entisellä Microsoftin kampuksella.

Yhdysvaltalaiset löytäneet osaajat

Reilun vuodenpäivät toimineen Neoliticsin juuret taas ovat Yhdysvalloissa.

Neolitics kehittää tuotetta, jonka toivotaan mullistavan prosessiteollisuuden analytiikkamenetelmät spektrometrian avulla. Neoliticsin tavoitteena on rakentaa tuote, joka nopeuttaa ja helpottaa esimerkiksi elintarvikkeiden ja lääkkeiden laadunvalvontaa.

‒ Ehdin työskennellä Microsftilla ja Nokialla liki parissakymmenessä erilaisessa tehtävässä. Sen jälkeen halusin lähteä tekemään jotakin itse. Pyörittelin erilaisia startup-ideoita muiden yrityskurssilaisten kanssa. Lopulta sain yhteydenoton Yhdysvalloista. Yritysidea ja liiketoiminnan kompetenssi vakuuttivat minut, Neoliticsin liiketoiminnan johtaja Otso Ylönen perustelee.

Kohtuuhintainen ja osaava työvoima, valmiit kontaktit sekä sitoutuvat työntekijät ovat houkutelleet muitakin yhdysvaltalaisia perustamaan yrityksensä sivuhaaran Saloon. Sellainen on esimerkiksi heijastusnäytön moottoripyöräkypärään kehittänyt Nuviz Oy.

Ylönen myöntää, että startup-yhteisön tuki on helpottanut omaa matkaa yrityksen johtoon.

‒ Kokemuksien ja parhaimpien käytäntöjen jakaminen on helpottanut liikkeelle lähtöä.

Maakunnan vire tarttuu

Vielä reilu vuosikymmen sitten Saloa syytettiin vääristyneestä elinkeinorakenteesta. Teknologiateollisuus, ensin radiot ja televisiot ja sitten kännykät, olivat jättäneet kaupungin käytännössä yhden kortin varaan.

Salo on saanut valtiolta tukirahaa vuodesta 2009 lähtien. Äkillisen rakennemuutoksen alueeksi kaupunki on nimetty ainakin tämän vuoden loppuun. Salon alueen yritysten onkin mahdollista hakea kehittämisavustusta investointeihin tai kehittämiseen.

Vahvasta teknologiaosaamisesta huolimatta eniten Salossa perustetaan tukku- ja vähittäiskaupan yrityksiä. Myös metallialan pk-yrityksiä syntyy Saloon tasaiseen tahtiin.

Tukirahan ja tehtyjen panostusten ansiosta Salo on lähtenyt maakunnan muiden menestyjien vanavedessä liitoon.

Positiivinen vire on tarttunut sekä Turun telakan saamista laivatilauksista että Uudenkaupungin autotehtaan tuloksista.

‒ Varsinkin telakalle tehdään alihankintaa. Uuteenkaupunkiin on teitä pitkin lähes kaksi tuntia, mikä ei houkuttele työmatkalaisia. Autotehtaan kannattaisi kuitenkin miettiä esimerkiksi alihankintakokoonpanon siirtämistä Saloon, mistä löytyy työvoimaa sekä tiloja, Smartsalon Mika Kortelainen ehdottaa.

Lounaismaan Osuuspankki on mukana Salo IoT Park Oy:ssä kahdeksan prosentin omistuksella.

OP sosiaalisessa mediassa