Pikkuyrittäjät kasvoi ilmiöksi

Kevään aikana Pikkuyrittäjien toiminnassa on ollut mukana yli 11 000 lasta 300 koulusta.

Kiinnostavat yrittäjätarinat ovat koonneet salin täyteen yrittäjiä Microsoftin auditorioon Espoon Keilaniemessä. Jo kahdeksas Vuoden veemäisin yrittäjyystapahtuma on alkamassa. Ensimmäinen esiintyjä, 11-vuotias Hilla Nurminen astuu salin eteen ilman jännityksen häivääkään kertomaan Pikkuyrittäjien toiminnasta.

Isommille yrittäjille käy nopeasti selville, että Pikkuyrittäjät on maksuton, alakouluikäisille lapsille suunnattu yrittäjyyskasvatusohjelma, jossa lapset keksivät ryhmissä oman yritysidean ja lähtevät toteuttamaan sitä opettajansa avustuksella.

‒ Ensimmäisellä kerralla mietitään, mikä voisi olla se oma juttu. Toisella tunnilla tehdään lopullinen suunnitelma ja päätetään yrityksen nimi. Sitten tehdään logo, joka on tosi tärkeä. Se suunnitellaan itse alusta loppuun. Vielä pitää miettiä hinnat ja lyhyt ja ytimekäs hissipuhe. Lopuksi yritykselle tehdään kotisivut, Hilla kertoo.

Ohjelman huipennuksena lapset myyvät omia tuotteitaan tai palvelujaan esimerkiksi lähialueen kauppakeskuksissa tai tapahtumissa oikealla rahalla, oikeille asiakkaille ja saavat pitää voitot.

Kaikki alkoi pihaleikistä

Pikkuyrittäjät sai alkunsa lasten pihaleikistä. Hilla, Vilho-veli ja serkkupoika Aapeli perustivat Hillan Omenaherkun.

Hillan isä, sarjayrittäjä Mikko Nurminen alkoi miettiä, miten leikkiä voisi jalostaa ja skaalata. Hän vei ajatuksensa toteutukseen saakka ja perusti Pikkuyrittäjät, joka vie yrittäjyyskasvatusta kouluihin.

Tänä vuonna Pikkuyrittäjistä on kasvanut ilmiö. Ohjelmassa on ollut mukana yli 300 koulua ja 11 000 lasta. Pohjois-Savossa ohjelmaan on osallistunut jo kymmenen prosenttia ikäluokasta.

Pikkuyrittäjät on osa voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa.

‒ Parhaimmillaan Pikkuyrittäjistä alkaa polku, joka johdattaa yrittäjyyteen ja työelämätaitojen kehittymiseen. Jos syttyy kipinä, lapset voivat jatkaa yrittäjinä niin pitkälle kuin haluavat, Mikko Nurminen sanoo.

”Piks, Poks, Koru sulla on”

Espoolaiset yrittäjät kyselevät innokkaasti Hillan kokemuksista.

Kakkosluokalla syntyi Kimallekaruselli, joka myi erilaisia koruja sloganilla "Piks, Poks, Koru sulla on". Vuonna 2015 Hilla perusti videoyrityksen, jonka nimi oli Sinulle. Asiakkaat saattoivat ostaa katseluoikeuksia videoihin, muun muassa iltasatuihin.

‒ Se meni tosi hyvin ja saimme paljon rahaa, Hilla muistelee. Seuraava yritysidea on jo valmiina.

‒ Harrastan cheerleadingia ja voisin myydä cheerleading-rusetteja, Hilla suunnittelee.

Isä-Mikko kertoo muista ideoista, joita Pikkuyrittäjissä on syntynyt.

‒ On myyty leivonnaisia, koruja ja smoothieita. Kaiken kaikkiaan koulutuksessa on syntynyt tosi makeita ideoita.

Euroopan paras

Pikkuyrittäjät on herättänyt kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Syyskuussa Pikkuyrittäjät oli esillä New Yorkissa Amchamin järjestämissä koulutusalan tilaisuuksissa. Lokakuussa Pikkuyrittäjät valittiin Euroopan parhaaksi yrityskasvatusohjelmaksi, ja marraskuussa ohjelma vedettiin ensimmäisen kerran Espanjassa Aurinkorannikon Suomalaisessa koulussa.

Entä mitä neuvoja Hilla antaisi muille lapsille, jotka haluavat kokeilla yrittämistä?

‒ Jos haluaa Pikkuyrittäjäksi, kannattaa aluksi vinkata opettajalle Pikkuyrittäjät-ohjelmasta. Sitten pitää olla oma itsensä ja jaksaa tehdä töitä sisukkaasti yrityksen parissa.

Suomen kekseliäimmät Pikkuyritykset palkitaan Linnanmäellä toukokuussa.

OP sosiaalisessa mediassa