Lappiin investoidaan innolla ‒ houkuttelee turistien lisäksi yrittäjiä

Ympärivuotinen sesonki on Lapin matkailun seuraava suuri haaste.

Pohjois-Suomessa ja sen asutuskeskuksissa rakennetaan valtavalla tahdilla. Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro sanoo, että Pohjois-Suomessa tehdään tämän vuoden aikana matkailuinvestointeja noin 200 miljoonalla eurolla.

Lapin kauppakamarin tekemän arvion mukaan koko Lapin matkailun investointipotentiaali on 2,3 miljardia euroa. Investointien kokoluokat vaihtelevat muutamasta miljoonasta aina kymmeneen miljoonaan.

‒ Investointeja tehdään niin Utsjoella, Pyhällä, Sallassa, Saariselällä, Ylläksellä, Levillä, Rovaniemellä kuin Meri-Lapissa, Luiro luettelee.

Pohjois-Suomeen nousee esimerkiksi uusia majoitusratkaisuja ja elämyspuistoja. Reipasta investointia selittävät alati kasvavat matkailijaluvut.

Lapin liitosta saatujen tietojen mukaan tammi‒heinäkuussa rekisteröityjen kokonaisyöpymisten kasvu oli viime vuoteen verrattuna 11,4 prosenttia. Saman ajanjakson aikana kansainvälisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 28,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Tilastokeskuksesta kerrotaan, että kaikissa Lapin majoitusliikkeissä rekisteröitiin tammi‒heinäkuussa lähes 1,8 miljoonaa hotelliyötä.

Erityisesti pari viime vuotta ovat olleet Lapin matkailulle suurta menestystä. Jatkuvasti parantuvat lentoyhteydet Pohjois-Suomeen ovat mahdollistaneet sen, mitä Lapin alueella on haettu jo pitkään.

Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä sanoo, että työtä Lapin matkailun edistämiseksi ja parempien liikenneyhteyksien saavuttamiseksi on tehty pitkäjänteisesti vuosikausia.

Samaan aikaan, kun lentoyhteydet paranivat, Lappi sai näkyvyyttä esimerkiksi Kiinan televisiossa ja sosiaalisessa mediassa. Se teki Lapista hetkessä kiinnostavan matkailualueen kiinalaisten silmissä.

Merkittävää Lapin matkailun kannalta on se, että turisteja tulee tasaisena virtana pitkin maailmaa, mikä turvaa investointien onnistumisen.

Turisteja Lappiin tulee tiuhaan niin Isosta-Britanniasta, Saksasta, Israelista, Kiinasta, Hongkongista kuin Japanista. Myös Australiasta, muualta Euroopasta ja Aasiasta saavutaan yhä enenevissä määrin tutustumaan Pohjois-Suomeen.

‒ Saapujia kiehtovat erityisesti luonto ja sopiva ilmasto. Rauhattomina aikoina Lappi koetaan myös turvalliseksi alueeksi matkustaa, Seppälä luettelee.

Kasvu houkuttaa

Lapin alueen vetovoiman ovat huomanneet sekä vanhat että uudet yrittäjät. Seppälä ja Luiro vahvistavat, että kansainväliset investoinnit ovat lisääntyneet eri puolilla Lappia. Kasvava markkina houkuttaa palveluntarjoajia myös eteläisemmästä Suomesta.

Kilpailu on tiivistynyt, mutta se on lisännyt myös yhteistyötä yrittäjien keskuudessa.

‒ Yrittäjien kasvava kiinnostus asettaa meille haasteita, jotta palveluidemme laatu pysyy tarpeeksi korkeana kautta linjan, Luiro muistuttaa.

Lapin menestysmahdollisuudet ovat houkutelleet yrittäjiksi myös paikallista väestöä. Yksi heistä on 47-vuotias Petri Palkinen, joka vielä vuosi sitten työskenteli päätoimisena liikunnanopettajana.

Sivutoimisesti hän oli johtanut jo useamman vuoden ajan Napapiirillä sijaitsevaa Snowman Worldia. Yrityksen toiminta on laajentunut elämyksistä ja ravintolapalveluista majoitukseen. Palkisen johtama yritys tarjoaa yön yli kestäviä elämyksiä kauttaaltaan jäästä ja lumesta rakennetussa hotellissa sekä lasisissa igluissa.

‒ Kokopäiväiseksi yrittäjäksi siirtyminen oli haaste, mutta näen tuotteissamme hyvät kasvumahdollisuudet. Koen, että yrittäjillä on ainakin Rovaniemen seudulla hyvä yhteishenki eikä veristä kilpailua ole, Palkinen arvioi.

Vielä jokunen vuosi sitten Napapiirillä sijaitsevan Joulupukin pajakylän ympäristössä ei ollut ensimmäistäkään majoituspaikkaa. Nyt petipaikkoja on Palkisen mukaan yli tuhat eri majoitusliikkeissä.

‒ Ja lisää on tulossa myös muualle, kuten Ounasvaaralle, Seppälä lupaa.

Ympärivuotisuus seuraava tavoite

Pari edeltävää vuotta ovat olleet erityisen loistokkaita Lapin matkailulle. Samaa odotetaan myös alkavalta sesongilta. Talvi tulee olemaan Palkiselle ja muille yrittäjille ennätyksellinen. Esimerkiksi Palkisen majoituspalveluista on myyty tähän mennessä jo reilusti yli puolet.

Myös Seppälä ja Luiro vahvistavat, että majoituspalveluiden ja lentomatkailijoiden osalta ensi talvi näyttää valoisalta.

‒ Investoinneista huolimatta meillä on asuntopula. Ongelmia syntyy siitä, missä sesonkityöntekijät asuvat. Matkailukeskuksiin rakennetaan myös asuintaloja sekä palveluita asukkaille, kuten kouluja, Luiro kertaa.

Sekä Seppälä että Luiro tiedostavat riskit, jotka liittyvät investointeihin ja siihen, että niistä saadaan takaisin vähintäänkin se, mitä projekteihin nyt on kulutettu.

‒ Lapissa panostetaan yhä vahvemmin kesä- ja talvisesongin välisiin aikoihin. Tavoitteena on saada turistit ympärivuotisesti Lappiin. Tämä tarkoittaa, että lentoreittien täytyy toimia ympärivuotisesti, Seppälä muistuttaa.

Lapin ympärivuotista houkuttavuutta aiotaan nostaa esimerkiksi lisäämällä markkinointia ja kiinnittämällä turistien huomio esimerkiksi siihen, mitä luonto tarjoaa keväällä ja syksyllä.

Kun turisteja saapuu valtavina ryppäinä Lappiin, on huolehdittava myös luonnosta ja sen kestävyydestä. Vaikka kasvutarpeita näyttää riittävän vielä seuraavillekin vuosille, Luiro lupaa kaiken menevän alueen ehdoilla ja kestävän kehityksen rajoissa.

OP sosiaalisessa mediassa