Kasvuraketti Piceasoft ponnisti Pirkanmaalta globaaliksi toimijaksi

Nokian vaikeiden vuosien spin-offina syntynyt ohjelmistoyritys on muutamassa vuodessa kasvanut pienestä tamperelaisesta firmasta kansainväliseksi menestystarinaksi.

Ex-nokialaisten perustama, mobiililaitteen koko elinkaaren ajaksi tukisoftaa tarjoava tamperelaisyritys Piceasoft on todellinen kasvuraketti: se on kolminkertaistanut liikevaihtonsa joka vuosi ja on alusta asti toiminut globaalilla markkinalla.

Nyt jo 90 prosenttia liikevaihdosta tulee ulkomailta. Neljässä vuodessa yritys on kasvanut huimat 3 840 prosenttia. Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa.

Piceasoftin tarina alkoi vuonna 2012, kun Nokia ajoi alas PC-kehitykseen liittyvät toiminnot, joissa Piceasoftin toimitusjohtaja Jyri Roselius sekä kolme muuta perustajaa Risto Kivipuro, Joni Lagerbom ja Jani Väänänen työskentelivät. Ydintiimi lisensoi Nokialta softan, jonka päälle he lähtivät kehittämään omaa tuotettaan.

– Yrittäjäksi siirtyminen ei tuntunut edes riskiltä, sillä saimme irtisanoutumispaketit Nokialta. Sen lisäksi Nokia tuki yrityksen perustamista alussa, kuten monia muitakin spin-offeja niihin aikoihin, Jyri Roselius kertoo.

Vaikka päällimmäinen tunne oli valtava innostus, tulivat myös yrittäjyyden realiteetit selväksi nopean kasvun myötä.

– Totta kai, kun teimme isolla porukalla tuotekehitystä, rahaakin paloi, ja täytyi pian alkaa miettiä rahoituksen hankkimista, Roselius muistelee yrityksen alkuaikojen kasvua.

Kansainvälisyys oli rakettimaisen kasvun edellytys

Tavoitteena oli alusta asti saada tuotteet mahdollisimman pian markkinoille, ja kesällä 2013 julkistettiin ensimmäinen tuote.

Tällä hetkellä Piceasoft toimii 60 maassa, ja kansainvälistyminen on Roseliuksen mukaan ollut itsestäänselvyys alusta asti.

– Jo Nokia-aikoina lensimme Pirkkalasta kerran viikossa jonnekin ulkomaille, joten ei se tuntunut mitenkään uudelta jutulta, Roselius kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan kasvu on ollut jopa helpompaa ulkomailla kuin Suomessa.

– Keski-Euroopassa on totuttu pieniin yrityksiin isollakin markkinalla. Isot firmat ostavat mielellään pieneltä toimijalta, kun taas Suomessa vielä isot yritykset jylläävät. Teollisuutemme on ollut sellaista.

Jyri Roselius Piceasoft

Piceasoftin toimitusjohtaja Jyri Roselius kehottaa yrittäjiä tähtäämään rohkeasti kansainväliselle markkinalle. Joskus se voi olla edellytys kasvulle.

Piceasoftin toimitusjohtaja Jyri Roselius kehottaa yrittäjiä tähtäämään rohkeasti kansainväliselle markkinalle. Joskus se voi olla edellytys kasvulle.

Myös hintaneuvottelujen käyminen on Roseliuksen mukaan monesti helpompaa Keski-Euroopassa kuin Suomessa.

– Suomessa pieni, aloitteleva yritys saattaa törmätä sellaiseen ajatteluun, että ”koska teille on nyt tärkeää saada ensimmäinen asiakas, voitte polkea hinnat alas”, Roselius kertoo.

Voittajafiilis ei laimene

Vaikka yritys on kasvanut vauhdilla, ei onnistumisen tunne vaikkapa uuden asiakkaan saamisesta Roseliuksen mukaan ole laimentunut.

Suurimmaksi saavutukseksi Roselius mainitsee norjalaisen teleoperaattori Telenorin saamisen asiakkaaksi 14 maassa. Neuvottelut kestivät yli vuoden, joten asiakassuhteen syntyminen oli siksikin hyvin palkitsevaa.

Piceasoftin kilpailuetuja markkinalla ovat ohjelmistopohjaisuus sekä se, että yrityksen palvelut kattavat puhelimen koko elinkaaren: aina uuden puhelimen käyttöönoton yhteydessä suoritettavasta sisällönsiirrosta käytön aikaiseen diagnostiikkaan ja lopulta puhelimen tyhjennykseen, kun sen käytöstä luovutaan.

Erityisesti viimeksi mainitun merkitys korostuu, kun toukokuussa 2018 astuu voimaan uusi eurooppalainen tietosuoja-asetus GDPR, jolloin puhelimen tietojen kattava hävittäminen ja sen todentaminen tulevat yrityksille entistä tärkeämmiksi.

Yrittäjä, tähtää rohkeasti ulkomaille

Yrittäjyys on opettanut Roseliukselle entistä vahvempaa asiakkaan huomioimista.

– Asiakkaan kuuntelu ja heiltä saatu palaute ovat meille elinehto. Fail-fast-ajattelu on tärkeää: kurssia pitää pystyä korjaamaan nopeasti, jos jokin ei toimi.

Myös tilanteet, joissa kauppoja ei synny, ovat Roseliuksen mukaan arvokkaita, sillä niistä voi oppia paljon.

Aloittelevalle, globaalille markkinalle tähtäävälle yrittäjälle Roselius haluaa antaa neuvon.

– Rohkeasti vaan ulkomaille. Alkuun pääsyä helpottaa, kun valitsee markkinan, jossa kysyntää ja asiakkaita on jo valmiina. Esimerkiksi meille Eurooppa oli helppo ottaa haltuun, kun siellä oli jo valmis markkina. Amerikan ja Aasian valloitus vaatii aika paljon enemmän työtä ja lokaalin presenssin.

Toinen neuvo on etsiä oikeat partnerit, sillä yksin voi olla vaikea päästä oikeisiin paikkoihin. Esimerkiksi Piceasoftilla oli Saksassa apunaan Nokia-aikainen kontakti, joka tunsi toimialan ja paikallisen markkinan kuin omat taskunsa.

Jyri Roseliuksen mukaan Piceasoftin tavoitteena on jatkaa voimakasta kasvua tulevina vuosina: nostaa liikevaihto kymmeniin miljooniin ja olla globaali markkinajohtaja.

Matkalla tavoitteeseen ei ainakaan ole haittaa, että globaalisti tunnettu Deloitte valitsi Piceasoftin viime vuoden suomalaiseksi teknologia-alan kasvuyritykseksi Technology Fast 50 -kilpailussaan.

– Kyllä tunnustus oli meille yllätys, vaikka totta kai luvut puhuvat aika selvää kieltä sen puolesta. Tämä oli ensimmäinen saamamme palkinto, jolla oli erityisen iso merkitys henkilökunnalle ja osakkaille, Roselius summaa.

OP oli vuonna 2017 toista kertaa kumppanina Deloitten Fast 50 -tapahtumassa. Kumppanuuden myötä OP oli mukana kartoittamassa potentiaalisia kilpailuun osallistuvia yrityksiä ja rakentamassa voittajan julkistustilaisuuden ohjelman sisältöä ja puheenvuoroja.

OP sosiaalisessa mediassa