Heinäkuussa 2018 voimaan tullut taksilaki lisäsi yrittäjien määrä rajusti erityisesti isoissa kaupungeissa, sanoo Suomen Taksiliitto ry:n tekninen asiantuntija Ville Jaakola.

Traficomin tilaston mukaan muutosta seuranneiden yhdeksän kuukauden aikana uusia taksiliikennelupia myönnettiin 4171 kappaletta.

– Samaan aikaan alalta on poistunut 850 yrittäjää, joten nettolisäys on aikamoinen. Myös yrittäjien ikärakenne on muuttunut. Suurin osa lopettaneista on siirtynyt eläkkeelle ja uudet yrittäjät ovat nuorehkoja.

Kaikki ei Jaakolan mukaan ole sujunut kivuttomasti. Osa kuljettajista on miettinyt, että on kannattavampaa alkaa yrittäjäksi. Monilla uusista on kuitenkin varsin heppoiset pohjatiedot.

– Vaikka olisi kuinka hyvä kuski, askel kuljettajasta yrittäjäksi on suuri haaste. Taksialalla on paljon uusia ja yllättäviä asioita, joita kokeneenkin yrittäjän on välillä vaikea tajuta, Jaakola muistuttaa.

Mitä uuden yrittäjän pitäisi siis muistaa, jotta ajaminen olisi kaikkein kannattavinta?

Hyvä pohjatyö kannattaa

Ansioihin vaikuttaa Jaakolan mukaan luonnollisesti monet asiat. Yrittäjäksi alkavan pitää miettiä, missä ja milloin liikennettä harjoittaa, mitä välitysyhtiötä käyttää ja ajaako itse vai käyttääkö palkattuja kuljettajia.

– Yrityksen kiinteät kulut ovat 20000–30000 euroa, eikä lakisääteisten velvollisuuksien hoitaminen jätä juuri pelivaraa. Suurin menoerä on yrittäjäeläkemaksut sekä auton vakuutukset.

Muita yrittäjälle koituvia kustannuksia ovat esimerkiksi kalustosta aiheutuvat poistokustannukset, korot, katsastukset ja työterveyshuolto.

Kaikilla välityspalveluilla on Jaakolan mukaan melko samanlainen konsepti: järjestää kyydit ja huolehtia maksuliikenteestä.

– Välitysyhtiöt perivät aina jonkin myyntikomission välitetyistä kyydeistä. Toisilla on kiinteä kuukausimaksu ja toiset ottavat prosenttiperusteisen maksun jokaisesta yksittäisestä kyydistä.

Jaakola näkee välityspalvelun valinnan investointina, ja hän suosittelee valitsemaan jonkun tunnetun välityspalvelun.

– Jos 500 euron kuukausimaksu tuo 10 000 eurolla kyytejä, se on pieni hinta. Kannatta siis pohtia, mitä rahalla saa ja mitä hintaan kuuluu.

Eroja eri välityspalvelujen välillä on siinä, kuuluvatko tarvittavat laitteet eli välityspääte, taksamittari ja maksupääte kuukausimaksuun vai pitääkö yrittäjän hankkia ne itse. Jos laitteet tulevat mukana, kuukausimaksu on korkeampi. Jos taas yrittäjä joutuu ostamaan ne itse, kuukausimaksu on pienempi, mutta alkuinvestointi suurempi.

Yrittäjäeläkemaksut kannattaa hoitaa

Jaakola on pitänyt yrittäjäkursseja ja kertoo varoitelleensa erityisen paljon yhdestä asiasta, joka tuntuu olevan edelleenkin vaikea paikka.

– Suurin kiinteisiin kuluihin liittyvä muuttuja, johon yrittäjä voi itse vaikuttaa, on yrittäjäeläkemaksu. Siinä moni on sortunut väärään optimointiin ja ajanut miinaan.

– Erityisesti nuorilla on asenne, että eläkepäivät ovat niin kaukana, että maksan sitten myöhemmin vähän enemmän.

Eläkemaksu on 24,5 prosenttia ja se perustuu yrittäjän omaan ilmoitukseen tuloistaan. On helppoa ajatella, etten minä nyt niin kummoisesti tienaa ja tehdä arvio alakanttiin. Se kuitenkin kostautuu.

– Sairauspäiväraha on sidottu tuloon, jonka on itse ilmoittanut. Jos siis jotain tapahtuu, myös sairauspäiväraha on kehno. Tiedän monia surullisia tarinoita tästä, Jaakola lisää.

Ensimmäisen vuoden yrittäjä saa eläkevakuutusmaksusta vielä 25 prosenttia pois, joten sen kanssa ei kannattaisi olla liian nuuka.

Entäs se ALV?

Taksialalla kipupisteeksi on osoittautunut arvonlisäveron ymmärtäminen. Kuljettajana sitä ei ole tarvinnut miettiä, mutta yrittäjänä on pakko.

– Tosi monelle arvonlisäverotukseen liittyvät asiat tulevat täytenä yllätyksenä, Jaakola sanoo.

Hänen mukaansa ne uudet taksiyrittäjät, joilla on muuta yrittäjätaustaa, ymmärtävät yleensä tilanteen ja homma on pääsääntöisesti ajohanskassa. Silti hämääviä paikkoja voi olla.

– Kun taksialan yrittäjä ostaa uuden auton, hän saa helpotusta autoverosta ja saa vähentää arvonlisäveron. Sen hän tietysti maksaa auton myydessään.

Valitettavan moni tekee Jaakolan kokemuksesta kuitenkin sen virheen, että siirtävät oman yksityisautonsa yrityksen taseeseen.

– Ja sillä sekunnilla auto muuttuu arvonlisäverolliseksi. Tämä on erikoinen asia suomalaisessa arvonlisäverotuksessa: tuotantoväline, joka ostaessa ei ole ollut arvonlisäverollinen, muuttuu yhdessä hetkessä sellaiseksi. Ja autosta 24 prosenttia on iso summa.

Toinen alv-aiheinen huomioitava asia liittyy ulkomaisten välityspalveluiden käyttöön, ja tässä ovat Jaakolan mukaan kokeneemmatkin menneet vipuun.

– Toisesta EU-maasta ostettuun palveluun tulee käänteinen arvonlisävero. Esimerkiksi Uber ottaa 25 prosenttia myyntikomissiota, mistä summasta pitää vielä maksaa 24 prosenttia arvonlisäveroa Suomen verottajalle.

Mitä taksia ajamalla voi tienata?

Mitä taksiyrittäjä voi sitten työllään tienata? Jaakolan mukaan yhden kuljettajan ajama liikevaihto on 25000–60000 tuhatta euroa. Yksin ajamalla päästä siis noin 30000 euron ansioihin.

– Parhaaseen tulokseen pääsee yrittäjä, joka toimii tunnetun välityspalvelun piirissä, ajaa itse ja käyttää lisäksi palkattua työvoimaa.

Kiinteät kulut on ajettava ensin pois, vasta sen jälkeen alkaa tienaaminen. Jaakolan sanoo, että se onnistuu parhaiten kuljettajaa käyttämällä, koska myös tämä ajaa kiinteitä kuluja pois.

– Kaikkein kalleinta on aika, jonka auto seisoo turhaan kuljettajan kanssa. Seuraavaksi kalleinta on se, että auto seisoo tyhjänä ilman kuljettajaa. Menot juoksevat 24/7, joten autonkin olisi parasta olla liikkeessä koko ajan.

Uusia yrittäjiä Jaakola muistuttaa siitä, että alussa kannattaa pitää jäitä hatussa. Jo pelkästään siksi, ettei kaikki tilillä liikkuva raha ole omaa – se on siellä vain käymässä.

– Yrittäjänä rahavirrat tilillä moninkertaistuvat, mutta vain murto-osa kuuluu itselle. Esimerkiksi arvonlisäverot odottavat siellä, että tilität ne eteenpäin valtiolle.

Kun investoi arvonlisäverolliseen kalustoon, ei Jaakolan mukaan tarvitse alkuun tilitellä mitään, koska vähennettävää on niin paljon. Ja jos ei jätä ennakkoverohakemusta, ei maksa ensimmäisenä vuotena verojakaan, ja yrittäjäeläkemaksukin on pieni.

Kaikki tuntuu helpolta, kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Vaarana voi olla ”vauhtisokeus”.

– Toisena vuotena pitää sitten maksaa ensimmäisen vuoden verot ja toisen ennakot, ja kaikki alv-hyödyt on syöty. Silloin ymmärtää, ettei tämä menekään ihan näin.

Tutustu taksivakuuttamiseen ja pyydä tarjous!

Yritysykkönen on vaivaton vakuutuspaketti uusille yrityksille - katso hinta ja halutessasi osta vakuutus helposti!