Yrittäjä, loma lähestyy: Muista ainakin nämä asiat!

Yrittäjän pitää hoitaa monia tärkeitä asioita ennen lomalle lähtöä. Tässä muistilista!

Onko varahenkilö valittu? Kun yrittäjä on lomalla, työpaikalle kannattaa nimetä vastuuhenkilö, joka tekee tärkeimmät päätökset ja hoitaa juoksevat asiat. Kerro myös, mistä sinut saa kiinni, jos tarve vaatii. Muista myös poissaoloilmoitukset.

Materiaalit ajoissa eteenpäin. Vaikka kesäloma painaa päälle, muista toimittaa ajoissa eteenpäin palkkojen ja verojen maksuun liittyvät materiaalit sekä tiliotteet ja kuitit.

Työntekijöiden vuosilomasta ja palkkauksesta pitää huolehtia. Työnantajan pitää sopia tai määrätä työntekijöiden loma-ajankohdat ja huolehtia loma-ajan palkanmaksusta. Eri työehtosopimuksissa on erilaisia kirjauksia vuosilomasta ja loma-ajan palkan maksuajankohdista.

Jos työntekijäsi sairastuu vuosilomansa aikana. Työntekijän sairastuessa vuosiloman aikana kuusi ensimmäistä sairauspäivää ovat omavastuupäiviä, jotka eivät oikeuta vuosiloman siirtoon. Omavastuu koskee vain työntekijöitä, jotka ovat ansainneet yli 24 vuosilomapäivää.

Myös kesätyöntekijät pitää vakuuttaa. Työnantajana vakuutat kesätyöntekijät samalla tavoin oin kuin muutkin työntekijät. Työnantajan on vakuutettava työntekijä TyEL:n mukaisesti, jos työntekijä on 17–68 vuoden ikäinen ja ansio työstä on vähintään 58,19 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Tapaturmavakuutuksen osalta vakuuttamisvelvollisuuden raja on 1 200 euroa. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa työntekijän 17 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta ja koskee myös kotitalouksia.

Millainen työsopimus kesätyöntekijälle? Kesätyöntekijän sopimuksen tulee noudattaa työnantajan soveltamaa työehtosopimusta. Työsopimuksessa tulee sopia muun muassa työnteon aloittamisesta, työajasta, työtehtävästä ja työntekijän palkasta sekä mahdollisista luontoiseduista. Myös sovellettavaan työehtosopimukseen on syytä viitata.

Entä jos työsopimusta ei ole? Jollei sopimusta tehdä kirjallisesti, työnantajan on annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päättymiseen mennessä. Velvollisuus koskee toistaiseksi voimassaolevia ja yli kuukauden mittaisia määräaikaisia työsuhteita.

Työterveyshuolto kaikille. Työnantajan pitää järjestää kesätyöntekijälle työterveyshuolto. Työnantaja valitsee haluamansa palvelutason, jonka tarjoaa työntekijöilleen.

Kesätyöntekijän perehdyttäminen on velvollisuus. Työnantajan velvollisuutena on perehdyttää työntekijä työhön, työpaikan työolosuhteisiin, työ- ja tuotantomenetelmiin, työssä käytettäviin työvälineisiin ja niiden oikeaan käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin. Työturvallisuuslaki sisältää myös monia muita työturvallisuuteen liittyviä työnantajavelvoitteita. Lisäksi työntekijälle on syytä selvittää, kenen puoleen hänen tulee kääntyä mikäli jokin työhön liittyvä seikka askarruttaa.

Tuoreimmat
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Olemme tehneet Euroopan läpiajoamme vasta muutamia satoja kilometrejä, jäljellä meillä on noin 5000. Tällä hetkellä olemme upeassa Portugalissa, josta matkaamme Espanjan puolelle muutaman viikon...

OP sosiaalisessa mediassa