Kuinka tulla oikeaksi yrittäjäksi ilman yrittäjyyden vaivaa?

Annariina Tolvanen
Annariina Tolvanen

Tuotemarkkinoinnin parissa työskentelevä kehityspäällikkö, joka vapaa-ajallaan reissaa, treenaa ja biohakkeroi.

Yrityksen perustaminen on käynyt mielessäni useampaan kertaan, mutta vaiva on tuntunut tuottoihin nähden liian suurelta. Entä jos tylsät ja aikaavievät paperihommat voisi antaa jonkun muun hoidettavaksi ja keskittyä olennaiseen - itse yrittämiseen?

Annariina Tolvanen
Annariina Tolvanen

Tuotemarkkinoinnin parissa työskentelevä kehityspäällikkö, joka vapaa-ajallaan reissaa, treenaa ja biohakkeroi.

”Saisitko lähetettyä meille tästä laskun?”, kysyi liikuntatoimen johtaja, kun 18-vuotiaana ohjasin tanssitreenejä urheilutalolla keskiviikkoiltaisin lukion ohella. Muutettuani Helsinkiin opiskelemaan tein keikkatöitä promoottorina useille eri tapahtumatoimistoille messuilla, kauppakeskuksissa ja festareilla. Muistan, että olisin päässyt aavistuksen paremmille palkoille, jos olisin pystynyt laskuttamaan tekemäni työt sivutuloverokortin toimittamisen sijasta. Arvaatte varmaan, että pienikin tappio tilille kilahtavassa palkkiossa kismitti opiskelijana. Sittemmin osaamistani on haluttu ostaa lyhyinä ajanjaksoina pienissä yrityksissä markkinointiprojekteihin, ja tekstejäni on yritetty tilailla asiakkaiden nettisivuille, blogeihin ja julkaisuihin. Tekemistä on riittänyt, mutta rattaissa on ollut aina hieman hiekkaa.

Yrityksen perustaminen on käynyt mielessä aikuisiän varrella useampaan kertaan, mutta vaiva on tuntunut tuottoihin nähden liian suurelta. Yritystoiminnan pyörittämiseen kulutettu aika nielaisisi tuottavan työn korvauksesta niin suuren palasen, että kokonaistuntimäärään nähden saatu palkkio jäisi turhan pieneksi. Yritystoiminnan koukeroita opetellessa vapaa-aikakin alkaisi kärsiä, sillä en totta vie suhtaudu kirjanpitoon intohimoisesti. Päädyinkin näissä tilanteissa joko työskentelemään sivutuloverokortilla tai huonoimmassa tilanteessa jätin tarttumatta työtarjouksiin. Yrittää ehtisi sitten myöhemminkin eikä kaikkea vapaa-aikaansa voi upottaa työn parissa oli se miten mukavaa tahansa.

Vapaa-ajasta palkkaa

Samanlaista tuskailua olen seurannut myös kavereideni puuhissa. Yksi haluaisi tehdä DJ-keikkaa viikonloppuisin, mutta yritystoimintaan liittyvä ylimääräinen säätö on estänyt muuttamasta harrastusta työksi. Toinen pystyisi tekemään pientä businessta blogillaan, mikäli voisi laskuttaa yhteistyöprojekteista. Piirtämisestä innostunut kaverini voisi kuvittaa loma-ajoillaan kirjoja, toinen on taitava automaalari ja tekisi ilomielin toimistotyön vastapainoksi kolarikorjauksia omassa hallissaan. Porukasta löytyy yksi joogaopettajakin, joka kokee olevansa niin kaukana yrittämisen maailmasta, että tekee mieluummin vapaa-aikatyönsä ilmaiseksi.

Mielekkäitä työtehtäviä on maailma pullollaan, ja entistä useammalla olisi mahdollisuus työllistää itse itsensä kiinnostaviin tehtäviin. Harmillisesti korvauksen saaminen näissä tehtävissä on ollut aikaisemmin niin hankalaa, ettei tuo ole jokaisessa tilanteessa maksanut vaivaa. Vaan nytpä maksaa!

Oikeaksi yrittäjäksi ilman yrittäjyyden vaivaa

OP Kevytyrittäjä on palvelu, jossa tulee ihan oikeaksi yrittäjäksi. Palveluun rekisteröityminen on maksutonta eikä lomakkeella kysellä vaikeita; omat tiedot voi täyttää omakohtaisen kokemukseni perusteella vaikka junassa. Kun rekisteröinti on tehty, palvelusta saapuu sähköposti, jolla rekisteröityminen vahvistetaan. Yrityksen perustamiseksi OP Kevytyrittäjä -palvelu tarvitsee valtakirjan, joka oikeuttaa perustamaan sekä hallinnoimaan Y-tunnusta että hoitamaan kirjanpitoa. Tässä kohtaa seuraakin homman ”haastavin” osuus: valtakirjan hyväksyminen pankkitunnuksilla. Jokainen askel hoituu siis netissä saman tien. Rekisteröitymiseen kuluu aikaa kokonaisuudessaan alle 5 minuuttia, ja ohjelma tarjoaa ensimmäisen laskun luontia saman tien. Miten kätevää! Postissa ilmestyi kirje Y-tunnuksesta noin viikon sisään ja nyt sitä ollaan valmiina erinäisiin pikkuprojekteihin päivätyön ohella. Hurraa!

Tiedustelin palvelua luotsaavalta Markukselta, ketä OP Kevytyrittäjä-palvelun käyttäjät ovat. Kuulemani mukaan raksamiehet, graafikot ja muusikot ovat jo löytäneet palvelun, ja mukana on myös personal trainereita, valokuvaajia sekä videotuottajia. Osa heistä on päätoimisia OP Kevytyrittäjiä, mutta joukkoon mahtuu myös kaltaisiani satunnaisyrittäjiä. Keskustelussamme muuten nousi esiin yksi huomionarvoinen seikka, joka omalla kohdallani kääntyi OP Kevytyrittäjä-palvelun eduksi: OP Kevytyrittäjät saavat myös vähentää hankintojen ALV:n, mikäli tienaavat yli 10 000 euroa vuodessa. Tämä ei onnistu ilman Y-tunnusta, jonka vuoksi toisen yrityksen kautta laskuttaessa tähän etuun ei pääse käsiksi.

Nykyisin työkseen voi tehdä asioita, joista olisi valmis maksamaan. Loikka yrittäjäksi kapenee, kun liiketoiminnan voi aloittaa hiljalleen ja kaikki yritystoimintaan käytetty aika menee itse ydintoimintaan. OP Kevytyrittäjä -palvelu huolehtii kaikesta paitsi itse työnteosta. Mutta sehän on se helppo osuus! Miksipä siis jättää kokeilematta, mihin kaikkeen osaamistaan voisi myydä ja testata, millaista on olla omissa unelmahommissaan?

Unelmahommista puhuen on muuten annettava vielä saman nimiselle kirjalle lukusuositus, mikäli oman kiinnostuksen kohteen muuttaminen yritystoiminnaksi kiinnostaa enemmän. Itselläni alkoi ainakin mielikuvitus laukata, kun kuuntelin lenkki"lukemisena" Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa - tee itsellesi työ siitä mistä pidät -kirjan. Kirja kuvaa hyvin myös meneillään olevaa työkulttuurin muutosta, vaikka omassa elämässään ei muihin hommiin haluaisikaan.

Miksi OP Kevytyrittäjällä tienaa enemmän?

OP sosiaalisessa mediassa