Joskus riski kannattaa ‒ yhä useampi pk-yrittäjä vaurastuu tällä kikalla

Sijoittaminen on mahdollista jokaiselle pk-yrittäjälle. Lisätuotot voi käyttää esimerkiksi investointeihin.

Yhä useampi suomalainen pk-yrittäjä pitää huolta yrityksestään sijoittamalla osan kassavaroistaan.

OPn yritysasiakkaiden varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Harri Laitinen kertoo, että muualla maailmassa trendi on ollut vallalla jo pitkään. Suomessa rahastosijoittamista pk-yrityksen kassanhallinnan osana on kuitenkin vierastettu.

Moni on vanhakantaisesti ajatellut, että yrityksen tehtävänä on jakaa kertyneet pääomat mahdollisimman nopeasti omistajille. Tämä ajattelu on kuitenkin kääntymässä, vahvistaa OPn myyntijohtaja Pietari Kauste.

Muun muassa korkotason lasku on saanut pk-yrittäjät rohkaistumaan, kun tileillä makaavat rahat eivät tuo tuottoja. Tilivarojen tuotto on nykyisin lähes nolla tai kääntynyt jopa pakkaselle.

‒ Pk-yrittäjät ajattelevat perinteisesti, että sijoittamisessa riskinä on pääoman menettäminen. Siksi moni jättää rahat tileille, mutta nykyisin pääoman voi menettää niiltäkin, Kauste sanoo.

Laitisen mukaan pk-yrittäjän on järkevää sijoittaa kassavaroista pieni osa. Sijoitustuottojen avulla voidaan tehdä esimerkiksi laitehankintoja ja muita investointeja. Tarvittaessa niitä voidaan käyttää osana yrityskauppaa.

Laitinen muistuttaa myös, että vankan pääoman ja kassavarojen ansiosta kilpailijoiden on vaikeampi vallata yritystä.

Kartoitus auttaa alkuun

Pk-yrittäjän ei tarvitse pähkäillä yksin, minne ylimääräiset pääomat sijoittaisi. Apua alkuun pääsemiseksi saa omasta pankista.

‒ Aivan ensimmäiseksi selvitetään yrittäjän ja yrityksen riskiprofiili sekä se, kuinka paljon hän sijoittamisesta tietää, Laitinen opastaa.

Laitisen mukaan ennen kalliiksi parjatut yhdistelmärahastot ovat pk-yrittäjälle järkevin tapa saada pääomalle lisätuottoa. Yksi merkittävimmistä syistä on se, että ne ovat aktiivisesti hoidettuja. Lisäksi yrittäjä voi jättää sijoitusten hoidon kokonaan pankille.

Rahat sijoitetaan jokaiselle asiakkaalle luodun riskiprofiilin perusteella. Kartoituksessa käydään läpi se, kuinka paljon yrittäjä sietää riskiä, miten hän tuntee sijoitusmarkkinoita ja millaiset tuotteet ovat juuri hänen tarpeisiinsa sopivat.

Mitä pidemmäksi aikaa yrittäjä on valmis sijoittamaan rahansa, sitä varmemmin tuottoja tulee.

Laitisen ja Kausteen mukaan suurin riskt yrittäjälle syntyvät pitkistä sijoitusajoista.

Kaikista on sijoittajiksi

Sellaista yritystä, joka ei pystyisi sijoittamaan, ei ole olemassakaan, muistuttaa Laitinen.

Jopa suuria investointeja tekevät heikon pääoman yritykset pystyvät säästämään tuleviin investointeihin pidentämällä laina-aikaa ja keräämällä säästöjä samalla. Rahastoihin merkityt summat toimivat silloin myös mahdollisten muiden lainojen vakuuksin.

‒ Aina sen ei tarvitse olla suuri summa, mikä säästetään, Kauste muistuttaa.

‒ Yksinkertaisimmillaan yrityksellä on sata rahaa ja hän päättää sijoittaa niistä 20 rahaa. Sijoitus ei aja yritystä ongelmiin, mutta samalla sivuun pistetty summa tuottaa lisätuottoja yritykselle, Laitinen jatkaa.

Yhdistelmärahastot eivät ole suinkaan ainoa tapa kerryttää yrityksen kassavaroja, vaan pankeilla on tarjota myös muita vaihtoehtoisia sijoitustapoja. Kauste kertoo, että yrittäjä voi halutessaan valita vakuutusmuotoisen sijoittamisen.

‒ Siinä on veroetuuksia, joita ei ole rahastosijoittamisessa. Vakuutustyyppisessä sijoittamisessa voi vaihtaa sijoituskohteita ilman, että rahaa tarvitsee tulouttaa välillä, hän kuvailee.

Lue lisää OPn vinkkejä kertyneen varallisuuden sijoittamiseksi.

Tuoreimmat
Oi aikoja, oi tapoja - high yield markkinan ilmiöitä
"Hey, is everybody out there nuts?" Kysyy Gordon Gekko puheessaan yliopistonuorille Wall Street, Money Never Sleeps -elokuvassa. Sama tulee välillä mieleen kun katsoo high yield -markkinaa ja...
Lohen fileointi – näin käytät kalan kokonaan
Lohifile, medaljongit ja kalaliemi – tee kaikki nämä yhdestä kokonaisesta lohesta ja säästä rahaa.
Suunnittele työuran jälkeinen elämäsi – lue eläköitymisvalmentajan vinkit
Piilaakso ei ole vain nuoria startup-yrittäjiä. Teknologialaaksoa rakentamassa olleet ovat nyt eläkeläisiä, jotka toteuttavat unelmiaan ja tekevät asioita, mihin työelämässä ei ollut aikaa. Kaiken...
Rahat kaverin tilille saman tien? Näin se onnistuu
Miten puhelinnumerolla maksaminen oikein toimii? Missä tilanteissa Siirto-palvelua kannattaa hyödyntää? Entä onko se nyt varmasti turvallista ja helppoa?