HallaWorksin Niina Pekonen: uskallus ja luottamus sytyttivät intohimon yrittämiseen

– Jokainen onnistunut myynti ja uusi asiakkuus kannustaa eteenpäin, kiteyttää Niina Pekonen, 30, HallaWorksin tuore toimitusjohtaja ja yrittäjä kahdeksan vuoden ajalta.

Pekonen on johtanut toukokuun 2016 alusta konepajayritys HallaWorksia. Pekosen suvulle konepaja on kuulunut vuodesta 2001, jolloin Pekosen isä Juha Hallamaa osti sen silloiselta omistajalta Componentalta. Yrityksen juuret yltävät aina vuoteen 1983 saakka. Isä-Hallamaa luotsasi yritystä vuoteen 2007 saakka, mutta viimeiset kahdeksan vuotta yrityksellä on ollut perheen ulkopuolinen toimitusjohtaja. Miksi toukokuu 2016 oli sopiva hetki Pekosen toimitusjohtajuudelle?

– Jo silloin, kun tulimme siskoni Noora Pylkkäsen kanssa yrittäjiksi vuonna 2007, meille oli selvää, että haluamme pitää yrityksen perheessä. Minulle ei kuitenkaan ollut alusta asti varmaa, että haluan tehdä tästä itselleni uran, Pekonen muistelee.

– Vuosi 2015 vahvisti tunnettani siitä, että haluan johtaa tätä yritystä ja tätä porukkaa. Vuosi oli vaikea, koska päämiesten vaikea tilanne heijastui meihin alihankkijoihin ja toimialan ennustettavuus heikkeni. Vaikeudet kuitenkin herättivät uudenlaista intohimoa: Olen kasvanut tähän yritykseen ja tunnen mahdollisuutemme. Tekemisen tahto ja sitoutuminen ovat meillä vahvoja. Osa työntekijöistä on ollut mukana yrityksessä jo kolmella vuosikymmenellä. Myös aiempi toimitusjohtaja Olli Ritakorpi jatkaa HallaWorksissa tehdaspäällikkönä. Häneltä saan paljon tukea käytännön asioihin.

Pekonen päätyi yrittäjäksi nopeiden käänteiden kautta. Vuoden 2007 lopulla parikymppinen Pekonen ja siskonsa joutuivat ottamaan vastuun perheyrityksestä, kun yritystä johtanut isä Juha Hallamaa yllättäen kuoli.

– Saimme yllättävässä tilanteessa paljon tukea. Arvokasta apua saimme muun muassa pankista, vakuutusyhtiöstä ja pitkäaikaiselta tilintarkastajaltamme. Siskoani ja minua kannustettiin eteenpäin. Kukaan ei koskaan epäillyt meitä, ei ainakaan suoraan. Yhtiö oli onneksi hyvässä kunnossa, ja oli helppo hypätä mukaan.

Yrittäminen opetti luottamaan ja pyytämään apua

– Olemme koko ajan kehittäneet yritystä eteenpäin. Meillä on ollut neljä investointia viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Lisäksi on tarvittu ratkaisuja esimerkiksi kassavirran hallintaan. Yrittäminen on opettanut kysymään apua. Esimerkiksi pankin kanssa haemme aina parasta ratkaisua. On arvokasta, että meillä on yhteyshenkilö, joka tuntee yrityksen ja sen historiaa.

Rohkeus ja intohimo ovat kantaneet. HallaWorks valittiin Valtakunnallisessa Intohimoinen yritys 2016 -kilpailussa kärkikymmenikköön.

– Olemme löytäneet omat intohimomme ja vahvuutemme. Ne yhdistämällä huomasimme kasvaneemme johtajiksi omalle yrityksellemme.

Niina Pekosen tärkeimmät opit intohimoisesta yritystoiminnasta:

  1. Omien verkostojen kerääminen. Periaatteeni on, ettei yksikään kontakti ole huono, vaan ne kaikki vievät jollain tavalla eteenpäin.
  2. Rohkeus ja avoimuus. Otan rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihin ja kumppaneihin. Kaikkea ei tarvitse osata itse. Osaan pyytää apua ja ajattelen, että kyllä joku aina auttaa.
  3. Mentorit. Jokainen johtaja tarvitsee sparrausta, muuten näkökulmat kaventuvat. Itse olen saanut tukea niin talon sisältä kuin kokeneilta talon ulkopuolisilta mentoreilta. Vähän aikaa sitten hain ja pääsin mukaan myös Keskuskauppakamarin naisjohtajien mentorointiohjelmaan.

HallaWorks on raumalainen konepaja, joka valmistaa keskiraskaita koneistus- ja kokoonpano-osia. Siskokset Niina Pekonen (30) ja Noora Pylkkänen (27) ovat toimineet konepajan yrittäjinä jo useamman vuoden. Pekonen on toiminut 1.5.2016 alkaen yrityksen toimitusjohtajana ja Pylkkänen varatoimitusjohtajana.

Artikkeli on julkaistu alun perin 12.5.2016 taloudessa.fi-palvelussa.

Tuoreimmat
Rahala-blogi – Miten minusta tuli sijoittaja
Sijoittaminen ei kuulu vain harvoille ja valituille massimiehille. Se on jokaisen naisen ja miehen perusoikeus, sillä vaurastumisesta hyötyy niin ihminen itse kuin ympäröivä maailmakin.
Suomalainen viljelytekniikka voi auttaa viemään perunan avaruuteen
Ilmaperuna oli aluksi pelkkä humoristinen heitto. Kahdeksassa vuodessa Suomen Siemenperunakeskus on kuitenkin kehittänyt siitä vakavasti otettavan tuotteen.
Valtio tukee sähköauton ostoa ja tuo romutuspalkkion takaisin – Lue miten pääset osalliseksi rahapotista
Romutuspalkkio ja sähköautojen hankintatuki astuivat voimaan vuoden vaihteessa. Ympäristöystävällisempää autoilua tuetaan yhteensä 14 miljoonalla eurolla neljän vuoden aikana.
Lompakko kesäkuntoon – vältä rahariidat parisuhteessa
Rahankäyttö on yksi tyypillisimpiä parien riidanaiheita. Kun keskustelette avoimesti näistä neljästä rahankäyttöön liittyvästä asiasta, on helpompi olla reilu puolin ja toisin jo reilusti ennen kesää.

OP sosiaalisessa mediassa