Hakisitko joukkorahoitusta? Testaa, sopiiko malli sinun yrityksellesi

Suomalaiset yritykset keräsivät viime vuonna 41 miljoonaa osakemuotoista joukkorahoitusta. Vastaukset näihin neljään kysymykseen kertovat, sopiiko rahoitusmalli sinun yrityksellesi.

1. Tiedätkö, mitä haet?

Joukkorahoitusta on monta sorttia. Yritykset hakevat tyypillisesti osakemuotoista joukkorahoitusta: sijoittajat ostavat yrityksen osakkeita ja saavat samalla omistukseensa osan yrityksestä ja oikeuden osaan tulevista voitoista. Yrittäjä saa tässä mallissa rahoitusta, jonka takaisinmaksamisesta ei tarvitse huolehtia, mutta menettää omistustaan.

Suomessa toimivat joukkorahoituspalvelut välittivät osakemuotoista joukkorahoitusta viime vuonna yrityksille yhteensä 41,3 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta oli hurjat 183 prosenttia.

Lainamuotoista joukkorahoitusta suomalaiset yritykset keräsivät viime vuonna 39,9 miljoonaa euroa. Tässä rahoitusmuodossa joukkorahoittajat lainaavat yritykselle rahaa sovittua korkoa vastaan, ja omistus ei siirry.

Julkisuudessa ehkä eniten huomiota on saanut vastikemuotoinen joukkorahoitus, josta on kyse esimerkiksi monissa Mesenaatti-alustan kampanjoissa. Tätä rahoitusmuotoa käytetään usein esimerkiksi kirjojen ja levyjen rahoittamiseen. Yksinkertaisimmillaan joukkorahoittaja ostaa etukäteen suosikkiartististinsa levyn ja mahdollistaa näin levyn tekemisen.

Euromääräisesti vastikemuotoinen joukkorahoitus on kuitenkin pientä. Viime vuonna erilaiset projektit keräsivät sitä 846 000 euroa.

2. Haluatko ja osaatko puhutella ihmisiä verkossa?

Onnistuneen joukkorahoituskierroksen edellytys on aktiivinen markkinointi. Koska rahoitusta haetaan verkossa, yrittäjällä ja tiimillä on oltava osaamista, intoa ja mahdollisuus kommunikoida potentiaalisten sijoittajien kanssa erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Isolle joukolle pitchatessa on erityisen tärkeää, että osaat kiteyttää yrityksen ja liikeidean helposti viestittävään ja kiinnostavaan muotoon. Kun kasvokkaiseen tapaamiseen saatu enkeli- tai pääomasijoittaja voi kuunnella yrityksen esitystä helposti puoli tuntia, verkossa huono esittely voi vaihtua jo sekunneissa seuraavan yrityksen esittelyyn.

Joukkorahoituksen hakemisen voi ottaa testinä: mitä paremmin osaat myydä yrityksesi idean sijoittajille, sitä todennäköisempää on, että osaat myydä sen tuotteita myös asiakkaille.

3. Tähtäätkö riittävän korkealle?

Joukkorahoitus on uusi tapa kerätä rahaa yritykselle, mutta potentiaalinen rahoittaja tekee sijoituspäätöksen samojen kriteerien pohjalta kuin ennenkin: onko yrityksellä hyvä liikeidea, mikä on yrityksen kasvupotentiaali, millainen sen tiimi on? Perustan on oltava kunnossa.

Joukkorahoitusta haetaan yleensä merkittävään kasvuun, joka takaa mahdollisuuden tuleville tuotoille. Paikallistason mestaruus voi olla sinulle sopiva tavoite, mutta monen potentiaalisen joukkorahoittajan mielestä se ei ole riittävä tae kannattavalle sijoitukselle.

4. Onko sinulla ajatuksia exitistä?

Enkeli- ja etenkin pääomasijoittajat hakevat usein sijoitukselleen tuottoa exitin kautta. Exit tarkoittaa sitä, että tietyn ajan jälkeen osakkeet myydään eteenpäin paremmalla hinnalla. Tämä merkitsee yleensä yrityskauppaa tai yrityksen listaamista pörssiin.

Myös joukkorahoittajat hakevat jossain vaiheessa tuottoa sijoitukselleen. Yrityskaupan ja listautumisen lisäksi sijoittajille voivat tarjota tuottoa osingot tai se, että yritys alkaa kasvuun päästyään ostaa osakkeita takaisin.

Lähteet: Lasse Mäkelä/Invesdor, valtiovarainministeriö

Tutustu OP Joukkorahoitus -palveluun. Palvelu sopii kasvuhakuisille ja toimintansa jo aloittaneille yrityksille, jotka tarvitsevat rahoitusta tulevaisuuden kasvun mahdollistamiseen.

OP Joukkorahoitus -palvelun tuottaa OP Yrityspankki Oyj.

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa