Voi vitsi, mikä talousennuste!

Osuva pilapiirros paitsi huvittaa myös antaa ajattelemisen aihetta. Parhaimmista tulee aikaa kestäviä klassikoita. Mitä ne kertovat ennusteista ja markkinoista?

Aamun sanomalehti piristi mieltäni talousennustajista tehdyllä pilapiirroksella. Se toi mieleen muutaman oivaltavan sutkauksen vuosien takaa. Yksi näistä on muodostunut klassikoksi ja pari muutakin tuntuvat aina yhtä ajankohtaisilta.

Ekonomistin kanssa hissipuhe siirtyy usein talousasioihin. Normaalien ihmisten kanssa puhutaan ennemmin säästä. Kun nämä aiheet yhdistää, niin ollaan asian ytimessä. Mieleeni tulleessa pilakuvassa mies seuraa televisiosta uutisia. Niissä kerrotaan, miten sää suosii ja aurinko paistaa. Lopuksi kuitenkin todetaan, että talousasiantuntijat varoittavat sään huononevan pian.

Piirros saa ekonomistin hymyilemään ymmärtävästi. Juuri noinhan se menee. Tosin viime aikoina on ennusteltu talouden kääntymistä ennemminkin parempaan.

Toisessa piirroksessa ollaan myös ekonomistien usein niin synkkien skenaarioiden parissa. Tällä kertaa kana valistaa fläppitaulun avulla muita eläimiä: näiden trendien jatkuessa taivas väistämättä putoaa niskaan.

Molemmat piirrokset ovat ulkomaisia ja ajalta ennen 1990-luvun alun taantumaa. Ne kuvaavat sinällään hyvin ajan yleisiä tunnelmia: uskoa jatkuvaan kasvuun. Ekonomistit olivat pahan ilman lintuja, mikä on tuttu asetelma aikojen alusta saakka. Jälkikäteen ajateltuna varoittelut olivat toki paikallaan, sillä kestämättömät trendit taittuivat.

Kolmas piirroksista on jo muodostunut klassikoksi. Ehkä olet nähnyt sen. Itse näin sen ensimmäistä kertaa lähes kolme vuosikymmentä sitten. Meklari saa työstään tarpeekseen ja hänen hyvästelynsä tulkitaan ostosuositukseksi. Seuraa massiivinen ostoaalto. Pian vastaavasti lunch muuttuu crunchiksi ja markkinat romahtavat.

Piirros osuu ytimeen ja naurattaa. Huhut ja markkinasentimentti liikuttavat markkinoita lyhyellä aikavälillä. Muoti-ilmiöt ja uskomukset vaikuttavat taloudessa kuitenkin pitkälläkin tähtäimellä. Niiden kestävyydestä on ekonomistien syytä muistutella, vaikka maaperä ei nousukaudella olisikaan suopea pessimismille. Yhtä tärkeää on löytää mahdollisuuksia silloin kun kaikki näyttää synkältä.

Millaisiahan olisivat ekonomistien tekemät pilapiirrokset? Voisivatko ne olla sellaisia, jotka saisivat hyväntuulisesti myhäilemään, vaikka kyse olisi vakavastakin ongelmasta? Uppoaisivatko viestit niiden avulla paremmin? Ainakin ekonomistien kustannuksella voi pilailla. Siinä sivussa voi mennä samalla tärkeitäkin viestejä perille.

OPn ekonomistien suhdanne-ennusteen tarkistus julkaistaan 19.5.

Tuoreimmat
Finanssitoimialalta kiehtova kesäduuni
Finanssitoimialalta kiehtova kesäduuni
OP Helsingissä työskentelee tänä kesänä huikeat 55 kesätyöntekijää! Joukossa on täysin uusia, pankkimaailmaan ensi kosketustaan ottavia opiskelijoita, kuin jo useampana vuotena OP Helsingissä...
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Lomailu on hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta tärkeää kaikille. Jos pitkän kesäloman pitäminen tuntuu mahdottomalta, jo lyhyet lomapätkät ja töiden jaksottaminen tuovat kaivattua palautumista.
Unelmana lehmät
Unelmana lehmät
Tällä viikolla yksi isoista unelmistani toteutuu, kun emolehmät saapuvat tilallemme. Vajaa kymmenen vuotta sitten siat lähtivät ja tilamme muuttui kasvinviljelytilaksi. Silloin vanhat sikalat...
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kuinka monta pankkikorttia tarvitsen? Perustaisinko tyttö- tai poikaystävän kanssa yhteisen tilin? Onko kotivakuutus pakollinen? Millainen matkavakuutus on hyvä? Ota haltuusi tämä tietopaketti...

OP sosiaalisessa mediassa