Suomalainen pilvi-infrapalveluyritys kipuaa korkeuksiin kansainvälistymisen kautta

Alku Ruotsin markkinoilla oli odotettua parempi, mutta sitten iski krapula. Näin kuvaa pilvi-infrapalveluiden asiantuntijayritys Nordcloudin toimitusjohtaja Esa Kinnunen yrityksen ensiaskelia ulkomailla.

– Ehkä siinä kävi niin, että helpon alun jälkeen rallateltiin ja sitten ei mennytkään ihan niin hyvin, joten piti paneutua taas tekemisen perusteisiin ja saada toiminta takaisin kasvu-uralle.

Kinnusen kokemukset yrityksen kansainvälistymisestä kuvaavat hyvin eri maiden välisiä eroja jo pelkästään Euroopan sisällä. Ruotsin haasteet olivat nimittäin pieniä verrattuna Englantiin, missä kilpailu ja tarve erottautumiseen ovat aivan eri tasolla. Pohjoismainen markkina-alue on hyvin yhteneväinen ja Ruotsissa suomalaiset yritykset tunnistetaan. Lontoossa piti kuitenkin aloittaa jälleen alusta. Suomalaiset tai edes pohjoismaiset referenssit eivät sanoneet kenellekään mitään ja tunnettavuus piti rakentaa uudestaan.

– Englannissa pitää aloittaa aivan uudelta pohjalta. Pitää hattu kourassa tehdä kauppaa. Ensin pienempää ja sitten edetä pienin askelin, että alkaa saada paikallisesti tunnetumpia referenssejä.

Rohkea laajentuminen ulkomaille ja kova työ ovat tuoneet tulosta. Nordcloud palkittiin vastikään Deloitten Technology Fast 50 -ohjelmassa nopeimmin kasvaneena suomalaisena teknologialanyrityksenä. Kasvua yritykselle on kertynyt neljän vuoden aikana 3433 %.

”Voisiko rakentaa oman firman, josta voisi tulla kansainvälisesti merkittävä?”

Kasvun hakeminen kansainvälistymisen kautta oli heti alusta alkaen Nordcloudin tavoitteena. Kinnunen kertoo, kuinka hyppäsi mukaan perustamaan Nordcloudia kiinnostuksesta yrittäjyyttä kohtaan. Lisäksi hän halusi ymmärtää, miten voisi rakentaa oman firman, josta voisi tulla kansainvälisesti merkittävä. Esa Kinnunen Nordcloudin toimitusjohtaja Esa Kinnunen halusi rakentaa yrityksen, josta voisi tulla kansainvälisesti merkittävä.

– Olin ollut Lontoossa töissä kolmatta vuotta, kun kaverit Suomesta olivat yhteydessä ja kertoivat, että oletko huomannut Esa, että cloud tulee voittamaan IT-markkinat. Jutellaan lisää!

Tästä meni muutama kuukausi ja Kinnunen oli muuttanut Helsinkiin perustamaan yritystä. Suomessa oli toimijoita, jotka halusivat käyttää aitoja pilvipalveluja, mutta ei ollut ketään, joka tarjoaisi palvelun avaimet käteen -periaatteella. Nordcloud syntyi virallisesti tammikuussa 2012 vastaamaan tähän tarpeeseen.

– Aika kevein eväin lähdettiin tekemään bisnestä. Katsottiin, mitä tulee. Alkuun mentiin vain taksilla ovelta toiselle. Osa asiakkaista sanoi kyllä, toiset ei. Tekemisen kautta alettiin lopulta osata hommamme, ja siitä se sitten lähti laajenemaan.

Vuosi harjoiteltiin Suomessa ja sitten oli jo aika hypätä uuteen maahan ja yrityskulttuuriin. Läntiseen naapurimaahan lähdettiin markkinan takia. Kinnunen kumppaneineen oli tutkinut missä pilvipalvelujen käyttö oli laajinta ja missä oli ”pöhinää jo valmiiksi”. Ruotsin jälkeen suunnattiin Englantiin ja Englannin jälkeen seurasivat nopeasti Saksa, Norja ja Hollanti.

Nyt yrityksellä on liiketoimintaa seitsemässä eri maassa. Jokaisen maan liiketoiminta on rakennettu erikseen, ja jokaisessa maassa on oma firmansa ja tiiminsä. Omistus on kuitenkin edelleen sataprosenttisesti Suomessa ja työ periaatteessa identtistä kaikkialla käyttäen Nordcloudin henkilökuntaa ristiin maiden välillä asiakastarpeen mukaisesti.

”Kun lähdet ulkomaille, pitää olla rahaa ja keinoja rahan tekemiseen”

Ulkomaille suunnattaessa on selvää, että kohdemaan kulttuuri vaikuttaa paljon tekemisen tapoihin ja liiketoiminnan pyörittämiseen. Moniin asioihin voi valmistautua etukäteen, mutta kaikkea ei voi ennakoida.

Kinnunen näkee rahoituksen varmistamisen äärimmäisen tärkeänä.

– Kun lähdet ulkomaille, pitää olla rahaa ja keinoja rahan tekemiseen. Esimerkiksi markkinointi isossa maassa on hyvin kallista ja se on maratonia – pitää kyetä polkemaan pitkään, jotta voi odottaa tuloksia!

Nordcloud lähti liikkeelle omilla rahoilla. Kansainvälistymiseen yrityksen rahoituspolku on siis ollut kova.

– On todella riskialtista leikkiä, jos ei heti rupea natsaamaan bisnekset. Ja helposti joku firma lopettaa kansainvälistymisen, jos ei saa rahoitusta, Kinnunen toteaa.

– Ulkomailla pitää olla varaa ja rohkeutta viedä maratonia eteenpäin pitkäjänteisesti ja uskoa siihen, että kaiken saa lopulta takaisin korkojen kera. Kun lähdet kisaan, niin lähde kisaan voittamaan. Pitää mennä ja uskoa omaan tekemiseen, ja hoitaa vastoinkäymisetkin kotiin päin.

”Henkilövalinnat ovat supertärkeitä”

Hyvät rekrytoinnit ovat myös kullanarvoisia. Sopivien työntekijöiden löytyminen voi kuitenkin olla haastavaa. Varsinkin, jos yritys on vielä tuntematon.

– Suomalaisena firmana Englannissa ei ole ollut helppoa saada hyviä työntekijöitä. Kun alkuun on nobody.

Myös henkilöstön palkkaamiseen liittyvä lainsäädäntö on eri maissa erilaista. Hallinnolliset työt voivat viedä yllättävänkin paljon aikaa. Perusasioidenkaan hoitaminen, kuten pankkitilin avaaminen ulkomailla, ei aina suju ongelmitta.

– Esimerkiksi Englannissa ei välttämättä saa avattua pankkitiliä, jos on liian pieni toimija ja yritystä ei tunneta. Aikaa ja hermoja pitää olla hoitaakseen tällaisia juttuja, Kinnunen sanoo.

Haasteista huolimatta palo kasvuun on kova, ja horisontissa siintävät jo uudet maavalloitukset. Pilvipalvelulaivan kapteeni ei kuitenkaan kuule kaukomaiden kutsua.

– Eurooppa on meille riittävän iso markkina. Tällaiselle yritykselle se on valtameri. Täällä on pitkälti sama aikavyöhyke ja matkustaminenkin on helpompaa.

Esa Kinnunen

Nordcloudin toimitusjohtaja Esa Kinnunen halusi rakentaa yrityksen, josta voisi tulla kansainvälisesti merkittävä.

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa