Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Pitkän ja poikkeuksellisen kuuman kesän jälkeen ihoa kannattaakin tutkia huolella.

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 500 uutta ihomelanoomaa. Tyvisolusyöpiä havaitaan moninkertainen määrä melanoomiin verrattuna ja aina vain nuoremmilla. Lisäksi okasolusyöpiä ja erityisesti niiden esiasteita, aurinkokeratooseja, tavataan runsaasti. Myös muiden ihosyöpätyyppien ilmaantuvuus on kasvanut jatkuvasti.

Nykyarvioiden mukaan vähintään joka kolmas länsimaalainen ihminen sairastuu elämänsä aikana tyvisolusyöpään. Sen ennuste on kuitenkin hyvä. Tyvisolusyöpä näkyy ihomuutoksina tai kyhmyinä, joita voi ilmestyä muun muassa päälaelle, korviin, ylävartaloon tai kädenselkiin. Muutokset ovat erinäköisiä sen mukaan, mikä tyvisolusyövän muoto on kyseessä.

– Ikä ja runsas aurinkoaltistus ovat suurimmat tyvisolusyövälle altistavat tekijät. Siksi aurinkosuojaus on aina tehtävä huolella, jotta iho ei pääse palamaan. Jokainen palamiskerta lisää syöpäriskiä, ja etenkin lapsena palaminen on iholle erittäin haitallista, Tarkka toteaa.

Millainen ihomuutos vaatii lääkäriä?

Pohjola Terveydessä työskentelevä ihotautien erikoislääkäri Rita Tarkka sanoo, että oireilevaa ihomuutosta tulisi aina näyttää lääkärille.

– Mitä varhaisemmassa vaiheessa mahdollinen ihosyöpä tai sen esiaste havaitaan, sitä paremmin se on hoidettavissa, hän muistuttaa.

Jos ihomuutos mietityttää, hoitoon hakeutumista ei kannata pitkittää. Kyseessä ei välttämättä ole ihosyöpä ja jos olisikin, varhain todetun ihosyövän hoito on yksinkertaista ja sen ennuste on yleensä hyvä.

Ihotautien erikoislääkäri osaa yleensä nopeasti arvioida muutoksen ja ottaa siitä tarvittaessa koepalan. Tuloksen valmistuttua tarvittavat hoidot voidaan aloittaa nopeasti.

– Haavautuva näppylä tai patti, rupeutuva, epätasainen, tiivis ihomuutos tai läiskä, joka kutisee ja hilseilee, on hyvä tarkistuttaa asiantuntijalla. Jos kyseessä on esimerkiksi aurinkokeratoosi, se hoidetaan paikallispuudutuksessa jäädyttämällä ennen kuin se ehtii muuttua pahanlaatuisesti, Rita Tarkka kertoo.

Jokaisella on ihomuutoksia

Ihoa tutkaillessa ei kannata kuitenkaan panikoida. On hyvä muistaa, että kaikilla ihmisillä on ihomuutoksia. Suurin osa niistä on hyvänlaatuisia ja vaarattomia, pääasiassa luomia. Ihomuutoksen syntyessä tai muuttuessa ihosyövän mahdollisuus on kuitenkin aina olemassa. Siksi muuttunutta ihoaluetta on tärkeää käydä näyttämässä ihotautilääkärin vastaanotolla.

Talven lomamatkaan tai viimeistään ensi kesään kannattaa varautua omalle ihotyypille riittävän voimakkaalla aurinkosuojalla varustetulla suojavoiteella, kunnon lierihatulla, aurinkolaseilla sekä kevyellä vaatetuksella.

Rusketus antaa melko heikon suojan palamista vastaan, sillä UV-säteet tunkeutuvat ruskettuneenkin ihon lävitse ja vaurioita syntyy jo ennen kuin iho alkaa punoittaa.

Melanooma voi oireilla esimerkiksi näin. Kooltaan, rajoiltaan tai väriltään muuttunut luomi kannattaa varmuuden vuoksi käydä näyttämässä lääkärille.

Miten erilaiset ihosyövät oireilevat?

Tällä hetkellä Suomessa todetaan vuosittain arviolta noin 15 000 ihosyöpää, joista melanoomatapauksia on noin 1 500. Ihosyöpien kokonaismäärä ei ole tarkasti tiedossa, sillä kaikkia tyvisolusyöpiä ei rekisteröidä.

Tyvisolusyöpä esiintyy alueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle. Tyypillisesti tyvisolusyöpä kasvaa hitaasti ja lähettää harvoin etäpesäkkeitä. Se voi esiintyä kyhmyisenä, pinnallisena tai arpimaisena ihomuutoksena.

Okasolusyöpä on ihon sarveissolujen pahanlaatuinen kasvain. Sitä esiintyy valolle altistuneiden alueiden lisäksi kroonisten haavojen ja ärtyneiden arpien yhteydessä sekä limakalvojen rajoilla. Okasolusyöpä on aluksi ihonvärisestä punertavaksi muuttuva kyhmy, joka kasvaa nopeasti, muuttuu karstaiseksi ja haavautuu.

Melanooma on muita ihosyöpiä vakavampi. Se on länsimaiden voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä. Ihomelanoomaa voi epäillä luomen muuttumisen ja ulkonäön perusteella. Myös uusi, nopeasti suurentuva ihokasvain on epäilyttävä. Monimuotoisuutensa vuoksi melanooma voi muistuttaa esimerkiksi verisuonikasvainta, tummaa rasvasyylää tai tyvisolusyöpää.

Jos haluat tarkistuttaa luomesi, voit varata ajan Pohjola Terveyden lääkärille täältä.