Missä kaikkialla punkkeja liikkuu?

Aluskasvillisuudessa, ruohikossa, pensaissa ja matalampien kasvien lehdillä joka puolella Suomea. Punkkeja havaitaan eniten touko–syyskuun välisenä aikana. Metsän ja villin luonnon lisäksi taudinaiheuttajia kantavia puutiaisia on myös isojen kaupunkien puistoissa ja ulkoilualueilla. Kaupungeissa puutiaisten ihmisille aiheuttamat riskit ovat isompia kuin harvemmin asutuilla alueilla, sillä kaupungeissa liikkuu enemmän ihmisiä.

Onko punkin purema vaarallinen?

Punkin eli puutiaisen purema itsessään ei ole vaarallinen, eikä suurin osa puutiaisista levitä mitään sairauksia. Osa punkeista kuitenkin levittää ikäviä sairauksia. Noin 10–30 prosenttia punkeista kantaa borrelioosia eli Lymen tautia aiheuttavaa borreliabakteeria, johon sairastuu Suomessa nykyään noin 6000 ihmistä vuodessa. Hoitamaton borrelioosi voi aiheuttaa monenlaisia oireita ihossa, hermostossa, nivelissä tai sydämessä.

Punkit levittävät myös puutiaisaivotulehdusta, joka on selvästi borrelioosia harvinaisempi ja jota esiintyy vain tietyillä alueilla Suomessa. Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokotteella, borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Miten tarkistan, onko omassa tai lapsen ihossa punkki?

Tarkista oma ja lapsen vartalon iho aina ulkona liikkumisen jälkeen. Ihoon kiinnittynyt punkki on hyvin pieni ja se voi näyttää pieneltä tummalta pisteeltä, jota ei pysty pyyhkäisemään pois. Lapsen ja aikuisen kannattaa tarkistaa erityisen hyvin pään alue, kainalot, nivuset, alaraajat, napa ja niska. Lapsilla punkit löytyvät usein hiusrajasta. Borrelioosin leviäminen kestää 16–48 tuntia punkista ihmiseen. Jos oleilee paljon luonnossa tai kaupunkien viheralueilla ja haluaa minimoida borrelioosin riskin, punkkisyyni olisi hyvä tehdä punkkisesongin aikaan joka päivä.

Miten punkki pitää ottaa pois ihosta?

Paras keino on poistaa punkki tavallisilla pinseteillä tai erityisillä punkkipinseteillä. Poista punkki tarttumalla pinseteillä mahdollisimman läheltä sen kärsää eli ihon pintaa. Vedä ylöspäin rauhallisella liikkeellä. Punkin voi poistaa myös varovasti sormin, mutta silloin riskinä on, että puristaa sitä vahingossa ja punkki oksentaa tekemänsä haavan sisään tai hajoaa, jolloin tartuntariski lisääntyy. Puutiaisen päälle ei myös kannata laittaa mitään aineita, eikä sitä kannata yrittää esimerkiksi polttaa, sillä näidenkin seurauksena se voi oksentaa haavan sisään.

Jos huomaa punkin ihossaan eikä pinsettejä tai poistotyökalua ole heti saatavilla, poisto kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti vaikka sormin. Mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä ihoon, sitä suurempi on borrelian tartuntariski ihmiseen. Puutiaisaivotulehduksen aiheuttava virus tarttuu ihmiseen pahimmillaan minuuteissa, joten sitä ei ole yhtä helppo ehkäistä punkkisyynillä.

Mitä oireita pitää tarkkailla punkin pureman jälkeen?

Tarkkaile puremakohtaa. Noin puolella borreliatartunnan saaneista punkin pureman alueelle kehittyy parin viikon aikana rengasmainen punoittava, laajeneva ihottuma. Joskus ihottuma ei näy selvästi ja voi vaikuttaa esimerkiksi auringon polttamalta ihossa. Borrelioosi voi aiheuttaa myös flunssan kaltaisia yleisoireita. Jos pureman jälkeen esiintyy flunssaoireita, ne kannattaa raportoida lääkärille. Hoitona on 2–3 viikon antibioottikuuri.

Puutiaisaivotulehdus on suurella osalla tartunnan saaneista oireeton. Osalla se aiheuttaa 4–28 vuorokauden kuluessa kuumeilua, lihaskipua ja sairauden tunnetta. Heistä noin 20–30 prosenttia saa aivotulehduksen, jonka oireita ovat muun muassa kuume, päänsärky, niskajäykkyys, pahoinvointi ja silmien valonarkuus. Tautiin ei ole hoitoa.

Onko lapsen kohdalla eri sääntöjä punkkien varalle?

Pikkulapsille punkkisyyni kannattaa tehdä erityisen tarkkaan, sillä lapset eivät osaa itse tunnistaa puutiaista iholtaan. Jos punkkisyynin ottaa rutiiniksi kuten hammaspesun ja tekee sen hieman samalla tavoin kuin apinat sukivat toisiaan, siihen tottuu nopeasti. Jos käyttää erilaisia punkkikarkotteita, kannattaa varmistaa huolella, että karkote sopii lapsille. Puutiaisaivotulehdusta vastaan saatavilla oleva rokote soveltuu vasta yli 1-vuotiaille. Borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen oireet ovat lapsilla samankaltaiset kuin aikuisilla.

Asiantuntijana puutiaistutkija Jani Sormunen Turun yliopistosta. Lähteenä myös thl.fi ja rokote.fi.