Mitä mukaan päiväretkelle? Lue ammattilaisen vinkit

Viikonloppuisin monissa kodeissa pohditaan, mitä ohjelmaa oikein keksisi. Mitäpä jos pakkaisi eväät mukaan ja lähtisi luontoon päiväksi? Keräsimme vinkkejä, joiden avulla kuka tahansa selviää päiväretkestä lähimetsässä.

Heti alkuun on syytä purkaa yksi myytti: ulkoilun ei todellakaan tarvitse olla välineurheilua ainakaan aluksi. Tätä mieltä on retkeily- ja luontomatkailusivusto Retkipaikka.fi:n toimitusjohtaja Antti Huttunen, joka on itsekin aktiivinen retkeilijä.

– Ulkoilu ei jää suomalaisilla varusteista kiinni. Kaikilta löytyy jotain vaatetta, joka sopii ulkoiluun, Huttunen toteaa.

Aloittelevan retkeilijän on turha laittaa suuria rahasummia vaelluskenkiin tai muihin varusteisiin. Jalkoihin voi hyvin vetäistä juoksulenkkarit tai kumisaappaat. Vaatteeksi sopii hyvin esimerkiksi samanlaiset vaatteet, joita käyttää lenkkeillessä.

– Tärkeintä on, että vaatteet ovat sellaiset, joissa on mukava olla ja liikkua, Huttunen summaa.

Pahin moka, minkä päiväretkeilijä voi pukeutumisensa suhteen tehdä on se, ettei vilkaise ollenkaan ulos ennen retkelle lähtöä. Hengittävät ja säältä suojaavat vaatteet lisäävät käyttömukavuutta, mutta eivät ole pakolliset. Vanhalla kunnon tuulipuvulla pärjää jo aika monissa olosuhteissa.

Kokematon ulkoilija pukee helposti päälle joko liikaa tai liian vähän vaatetta. Mikäli jo paikallaan seisoessa pysyy lämpimänä, niin silloin vaatetta on liikaa päällä. Metsässä liikkuessa tulee nopeasti hiki. Vilukissa voi pakata reppuun mukaan esimerkiksi villapaidan, jonka pukee päälle taukojen ajaksi. Tällöin kylmä ei pääse yllättämään edes eväitä syödessä.

Eväät kruunaavat retken

Vaikka muutaman tunnin retki ei kauhean rankalta ponnistelulta kuulostakaan, niin mukaan kannattaa ottaa ainakin vesipullo. Kun nestetasapainosta pitää huolta, jaksaa paremmin. Ihmisestä haihtuu nestettä, vaikka ei edes huomaisi hikoilevansa. Veden juonti on hyvä aloittaa jo kotona ennen luontoon lähtöä.

– Jos juo liian vähän vettä, alkaa askel helposti painaa ja olo tuntua raskaalta, Antti Huttunen vinkkaa.

Reppuun kannattaa sujauttaa myös kunnon eväät. Rusinat ja pähkinät ovat helppoa naposteltavaa, ja eväsleipiin on helppo valita omia suosikkitäytteitä. Ja jos matkan varrelle sattuu laavu tai tulentekopaikka, niin nuotiolla tikun nokassa grillatut makkarat kruunaavat hetken.

– Kun on kävellyt kolme-neljä tuntia luonnossa, niin eväät maistuvat paremmalta kuin missään muualla, Huttunen kertoo.

Aloita merkityillä reiteillä

Retkeily on helpointa aloittaa omassa lähiluonnossa tai merkityillä reiteillä. Monien kuntien alueilla on merkittyjä luontopolkuja ja rengasreittejä, jotka ovat helppokulkuisia ja sopivan mittaisia myös perheen pienimmille. Ne ovat yleensä hyvien kulkuyhteyksien päässä ja niiden lähtöpaikalle pääsee useimmiten autolla.

Rengasreitit alkavat ja loppuvat samasta pisteestä, joten koko matkan ajan saa nauttia uusista maisemista. Vaikka reitit ovatkin merkittyjä, niin on ihan hyvä tulostaa alueen kartta netistä ennen lähtöä kaiken varalta.

Syksyllä reitti saattaa kulkee marja- tai sieniapajien ohi. Siksi retkireppuun tai takin taskuun kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi muovipussi, jotta saaliin saa kerättyä talteen. Muovipussit ja vaihtosukat ovat kätevät myös siinä vaiheessa, kun jalka kastuu. Pue silloin kuiva sukka ensimmäisenä jalkaa, sujauta sen ympärille muovipussi ja pue sen päälle märkä sukka. Tällöin jalat pysyvät kuivina, eikä muovipussi hinkkaudu rikki kengässä.

Luonnossa ollaan vain vierailulla

Etenkin luontopoluilla liikkuessa törmää melko varmasti myös muihin retkeilijöihin. Tärkeintä on muistaa metsässäkin hyvä käytöstavat ja huomioida muut liikkujat. Jos jokin asia askarruttaa, kannattaa kysyä neuvoa parkkipaikalla tai retkipolulla vastaantulijoilta.

– Tyhmiä kysymyksiä ei ole, Antti Huttunen rohkaisee.

Kun istuskelee samalla laavulla makkaroita paistaen muiden retkeilijöiden kanssa, tulee väistämättäkin juteltua niitä näitä. Mitä jos käy niin epäonnisesti, että ajautuu sanaharkkaan toisen retkeilijän kanssa?

– Kannattaa miettiä, haluaako olla oikeassa vai vaan jatkaa retkeä hyvällä fiiliksellä. Jos malttaa luopua Minä, minä -ajattelusta, retkestä saa enemmän irti, Huttunen pohtii.

Muiden retkeilijöiden lisäksi on tärkeä muistaa kunnioittaa luontoa. Luonnossa ollaan aina vierailulla. Jos retkelle kantaa mukanaan roskia, kuten käärepapereita tai muovipulloja tai -pusseja, ne täytyy jaksaa kantaa myös pois. Ilman maanomistajan lupaa koiraa ei saa pitää vapaana luonnossa, vaan sen tulee olla kytkettynä.

Antti Huttunen rohkaisee kaikkia lähtemään rohkeasti tutkimusretkelle luontoon. Paras matkaeväs on utelias ja reipas mieli.

– Metsässä oleskelu on ilmaista ja parasta terapiaa, Huttunen lopettaa.

Katso tästä viisi niksiä siihen, mitä retkelle kannattaa pakata mukaan.

Retkeilijän muistilista:

 • Pukeudu säänmukaisesti.
 • Pakkaa mukaan tarpeeksi juotavaa ja evästä. Eväsleivät voi kääräistä esimerkiksi suodatinpussien sisään: tällöin ne eivät sotke reppua, mutta suodatinpussin voi polttaa eväshetken jälkeen. Juo tarpeeksi vettä jo kotona ennen retkelle lähtöä.
 • Ota mukaan pussi tai pieni ämpäri, johon voit kerätä polun varrelta löytyviä marjoja tai sieniä.
 • Pakkaa tulentekovälineet pieneen pussiin, jotta ne pysyvät kuivina. Mikäli sytykkeet ovat unohtuneet kotiin, niin tamponeista saa mainioita sytykkeitä.
 • Ulkoilureittien varrella olevissa huusseissa ei välttämättä ole paperia, joten ota mukaan vessa- tai talouspaperia. Paperirulla vie muuten vähemmän tilaa repussa, jos sen hylsyn ottaa pois.
 • Ota mukaan vaihtosukat ja pari muovipussia. Jos kengät kastuvat niin pue kuivat sukat jalkaasi, sujauta sen päälle muovipussi ja sen päälle lopuksi vielä märkä sukka. Tällöin muovipussi pitää jalan kuivana, eikä pussi hankaudu rikki kävellessä.
 • Jos olet vilukissa niin pakkaa mukaan lämmintä vaatetta taukojen ajaksi. Jos repussa on tilaa niin ota mukaan myös sadetakki tai kertakäyttöinen sadetakki mahdollisen sadekuuron varalta.
 • Ota mukaan paperikartta alueesta. Matkapuhelimeen ladattava karttasovellus on myös hyvä vaihtoehto, mutta huomioi se, että älypuhelimen akku saattaa kulua nopeasti eikä yhteys aina toimi luonnossa.
 • Luonnosta löytää uusia asioita ja näkökulmia, kun maisemaa katsoo kameran läpi. Anna kamera lapselle, niin saat uutta ihmeteltävää luonnosta. Myös kiikarit antavat uutta perspektiiviä retkeilyyn.
 • Laastarit voivat tulla tarpeeseen lasten kanssa ulkoillessa.
 • Puukko helpottaa esimerkiksi makkarapaketin avaamista.
 • Lähesty luontoa rohkeasti ja reippaalla mielellä.

Lisää vinkkejä retkeilyyn löydät Retkiapaikka.fi:stä.

Lue myös:

Tunnetko jokamiehenoikeudet? Kertaa perusasiat ennen kesän retkiä

Vaella vastuullisesti ja pidä luonto siistinä

Luontoa, kulttuuria vai jotain täysin uutta? Katso 5 eri reittiä matkailuautolle

OP sosiaalisessa mediassa