Suomen kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on tarjota suomalaisille mahdollisimman hyvä suoja rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Ohjelmaan kuuluvat rokotukset ovat vapaaehtoisia sekä maksuttomia. Niiden ansiosta monet taudit on hävitetty maastamme kokonaan, tai niiden esiintyvyyttä on harvennettu.

Suomalainen saa ensimmäiset rokotteet pian syntymän jälkeen, mutta lapsuusajan rokotteet eivät tarjoa suojaa loppuelämän ajaksi. Siksi onkin tärkeää huolehtia, että lapsuus- ja nuoruusiässä annettuja rokotuksia tehostetaan aikuisiällä.

Aikuisen omalla vastuulla

Mutta mistä tietää, mitä rokotteita on aikoinaan saanut, ja ovatko ne edelleen voimassa? Lasten, nuorten, sekä opiskelijoiden rokotustiedot on joskus merkitty rokotuskorttiin, joka monella on hävinnyt vuosien saatossa. Rokotuksista ei ole voimassa koko maan kattavaa ajantasaista rekisteriä, josta annetut rokotteet voisi tarkastaa päivämäärineen.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ottanut käyttöön kansallisen rokotusrekisterin. Huonomuistista se ei palvele: rekisteristä löytyvät rokotustiedot vuodesta 2009 lähtien. Myös Omakanta-palveluun on kirjattu suomalaisten hoito- sekä terveystietoja vain muutaman viime vuoden ajalta.

On omalla vastuullasi, että kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvat tehosterokotteet ovat ajan tasalla. Voit päivittää rokotteita veloituksetta omalla terveysasemallasi. Listasimme tärkeimmät rokotteet, joiden ajantasaisuus on hyvä pitää mielessä myös aikuisiällä.

Jäykkäkouristus

Tetanus eli jäykkäkouristus on vakava tauti, joka tarttuu maaperästä haavoihin tulevasta bakteerista. Kun bakteeri pääsee elimistöön, se tuottaa hermomyrkkyä, jonka seurauksena lihakset menevät jäykkään halvaukseen, ja seurauksena on yleensä kuolema.

Tauti on erittäin harvinainen Suomessa. Rokote on ajankohtainen, jos vaikka vieras koira puree sinua tai saat haavan ruosteisesta naulasta. Ensimmäisen kerran kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskärokote annetaan kouluikäisille lapsille, mutta aikuisten pitäisi ottaa tehosterokotus parinkymmenen vuoden välein aina 65 ikävuoteen saakka. Tämän jälkeen tehosteväli on kymmenen vuotta.

Vesirokko

Jokaisella aikuisella tulisi myös olla tuhkarokkoa, vihurirokkoa sekä sikotautia vastaan joko kahden rokoteannoksen tai aiemmin sairastettujen tautien antama suoja.

Toista on kuitenkin vesirokon kanssa: jos aikuinen ei ole koskaan sairastanut herpesviruksiin kuuluvaa vesirokkoa, olisi rokote suositeltavaa ottaa, sillä taudin vakavuus nousee iän myötä. Aikuisiällä sairastettuna vesirokko on hankala, hyvin kivulias sekä usein sairaalahoitoa vaativa tauti, joka voidaan kuitenkin ehkäistä erittäin tehokkaasti rokotteen avulla. Vesirokkorokote on omakustanteinen.

Polio

Polio tarttuu hengitysteiste tai suun kautta. Mikäli virus pääsee keskushermostoon, se surkastuttaa lihakset ja aiheuttaa lopulta potilaan kuoleman. Suomessa poliota ei esiinny, ja suomalaissyntyinen matkustaja on yleensä saanut ainakin kolmen annoksen perussuojan tautia vastaan. Syyrian, Pakistanin, Afganistanin tai Saudi-Arabian kaltaisille riskialueille matkustaville tehostetta kuitenkin suositellaan otettavaksi, ainakin jos edellisestä rokotuskerrasta on yli viisi vuotta ja jos matka kestää yli kuukauden.

Lisätietoja rokotuksista saa omalta terveysasemalta sekä kunnallisista terveysneuvontapalveluista.

Lähteet: THL, Terveyskirjasto, Rokotustieto