Ihana, kamala kevätaurinko - silmälääkärin vinkit aurinkolasien ostajalle

Kevätaurinko ei pelkästään helli silmiä. Silmiä uhkaavat harmaakaihi, silmäpohjan rappeuma ja kasvaimet. Näin suojaat silmäsi.

Synkän alkutalven jälkeen taivaalla nähdään taas valoilmiö. Auringonsäteet tuovat hyvän mielen, mutta myös silmille harmia. Valkoinen hanki heijastaa niin, että valoa päätyy verkkokalvolle puolet enemmän.

– Kokemukseni on, että suomalaiset suojaavat silmänsä auringolta yhä paremmin. Varsinkin lasten silmät, sanoo silmätautien erikoislääkäri Ilpo Tuisku Silmäsairaala Valosta.

Muutakin kuin UV-säteilyä

Harva kuitenkaan tietää, miksi silmien suojausta tarvitaan. Pelkkä UV-säteily ei ole syyllinen ongelmiin, ja toisaalta liian auringonvalon pahin riski ei ole silmämelanooma eli silmänpohjan syöpä.

– Auringon UV-säteilystä suurin osa suodattuu silmän sarveiskalvoon ja mykiöön. Vain ehkä alle prosentti pääsee silmänpohjaan asti, Tuisku perustelee.

Auringosta aiheutuvia vaaroja silmille ovat lumisokeus, harmaakaihi, silmäpohjan rappeuma ja silmäluomen ihon pahanlaatuiset kasvaimet kuten basalioomat. Aurinkolasit suojaavat silmiä kaikilta näiltä harmeilta.

Lumisokeus iskee helposti kevättalvella, jos vaikka hiihtää ilman aurinkolaseja. Suorasta auringonvalosta ja lumesta heijastuvasta valosta tulee UV-säteilyä, joka aiheuttaa sarveiskalvon pintasoluihin solukuolemaa. Silmä vetistää ja on kipeä. Onneksi solut uusiutuvat, ja ikävä vaiva paranee yleensä muutamassa päivässä.

Jos oireet ovat hankalat ja kestävät pitkään, on syytä hakeutua lääkärille. Siellä varmistetaan diagnoosi ja tarvittaessa määrätään kipulääkettä ja antibioottivoidetta hoidoksi.

Lumisokeuden komplikaationa voi tulla esimerkiksi sarveiskalvotulehdus, joka saattaa aiheuttaa pysyvän arven ja vaikuttaa näköön.

– En kuitenkaan ole nähnyt yhtään tapausta urani aikana, Tuisku sanoo.

Myös syöminen suojaa

Myös harmaakaihin yksi selkeä syy on UV-säteily. Auringon UV-valo suodattuu silmän sarveiskalvon läpi mykiöön. Mykiön solut häiriintyvät, ja niissä tapahtuu muun muassa oksidaatioreaktio, jonka vuoksi mykiö pikkuhiljaa samentuu.

UV-valolta kannattaa suojautua aurinkolaseilla, mutta lisäksi oksidaatiota voi kumota ruokavaliolla, joka sisältää paljon antioksidantteja: esimerkiksi marjoilla ja hedelmillä.

Auringonvalo sisältää muunkin taajuuden valoja kuin UV-valoa, esimerkiksi sinistä ja vihreää valoa. Sininen valo on eniten energiaa sisältävä näkyvä valo. On arveltu, että sininen valo stressaa eniten silmänpohjan soluja, mikä lisää silmänpohjan rappeuman riskiä. Aurinkolasit auttavat ehkäisemään myös silmänpohjan rappeumaa, koska ne vähentävät kaikkea silmään pääsevää valoa.

Valitse lasit käytön mukaan – kevätaurinko on petollinen

Tuiskun mukaan lasit voi hyvin ostaa niin optikkoliikkeestä kuin marketistakin, mutta kahdesta asiasta pitää olla aina varma: että lasit ovat CE-merkityt ja UV-suoja on 100-prosenttinen.

Muut ominaisuudet riippuvat käyttötarkoituksesta ja omista mieltymyksistä.

– Linssien värillä ei ole aurinkosuojan kannalta väliä, vaan mielensä mukaan voi valita ruskeat, harmaat tai esimerkiksi vihreät lasit, Tuisku sanoo.

Mallikin saa olla sellainen, mistä itse eniten pitää, mutta pariin asiaan kannattaa kiinnittää huomiota: linssin pitäisi olla joko kaareva tai sangan paksu. Lasien on nimittäin hyvä suojata auringolta myös sivulta.

Lasien tummuutta kannattaa ajatella sen mukaan, missä tilanteissa laseja eniten aikoo käyttää. Autoilijalle sopii vaaleammat lasit, koska auton sisällä on hieman hämärää.

Sen sijaan kevätauringossa hiihtelijälle tummemmat lasit ovat parempi vaihtoehto, koska suoraa auringonvaloa on enemmän.

Niin sanottu polarisaatiofiltteri tekee katselukokemuksesta mukavamman, koska linssi päästää silloin vähemmän heijastumia läpi. UV-säteilyyn polarisaatio ei vaikuta.

– Jos katselee polarisoitujen lasien läpi veteen, sinne näkee paremmin, koska veden pinnan heijastumat eivät häiritse näköä, Tuisku sanoo.

Hintaeroja valmistustavasta

Melkein kaikkien aurinkolasien linssit on valmistettu muovista. Hintaeroja tulee siitä, miten valmistus on tehty. Paremmin, ei prässäämällä valmistettu linssi, kestää kauemmin käyttöä eikä vääristä reunoilta. Hintaa linsseihin tulee myös siitä, millaisen vahvuuden ja ohennuksen niihin tarvitsee.

Tuisku muistuttaa, että myös lierihatulla pystyy suojaamaan silmiä auringolta, koska hattu varjostaa ylhäältä tulevia auringonsäteitä. Tämä on kätevää esimerkiksi, jos lapsi ei tahdo millään suostua pitämään aurinkolaseja päässä.

Talvihiihtäjä, muista nämä, kun suojaat silmät auringolta:

  • Talviliikkujan kannattaa hankkia tummat linssit, koska suoran auringonvalon lisäksi valoa heijastuu myös lumesta.
  • Polarisoiva filtteri auttaa vähentämään häikäisyä, joka johtuu heijastuksista.
  • Varmistu, että linssit ovat vähän kaarevat, tai että sanka on paksu. Lasien on hyvä suojata myös sivusta tulevalta auringonvalolta ja viimalta.
  • Linssin värin ja sankojen mallin voi valita oman mielensä mukaan.
  • Paremmin, eli ei prässäämällä, valmistettu linssi kestää kauemmin käyttöä eikä vääristä reunoilta.
  • Hintaa linsseihin tulee myös siitä, tarvitseeko niihin vahvuudet tai ohennuksen.

Asiantuntijana jutussa toimi silmätautien erikoislääkäri, LT Ilpo Tuisku Silmäsairaala Valosta.

OP sosiaalisessa mediassa