Haravointi voi käydä selän päälle – näin vältät noidannuolen ja lihaskivut

Syksyiset lehtikasat houkuttelevat tarttumaan haravaan. Rivakka haravointi ja lehtikasojen nostelu voivat tuntua vielä seuraavanakin päivä kehossa, etenkin, jos liikeradoissa on korjaamisen varaa.

Lehtikasat kuuluvat syksyyn ja niiden raivaaminen pihalta on monelle palkitsevaa puuhaa. Haravointi on parhaimmillaan tehokasta hyötyliikuntaa ja samalla tulee nautittua kirpeästä syysilmasta. Ennen kuin säntäät pihatöihin, lukaise Pohjola Terveyden työfysioterapeutti Piia Hammaren-Luoson lihaskivuilta säästävä vinkkilista.

1. Pukeudu huolellisesti

Kylmä ilma altistaa lihaskivuille. Vaikka haravoidessa voi tulla hiki, suojaa syksyiseltä kylmältä viimalta ainakin tärkeimmät eli niska ja selkä.

Jos paljas selkä vilahtaa takin alta aina kun nostat lehtikasan, piilota se äkkiä paidan alle. Kun hiki kuivuu, lihakset supistuvat.

Niska ja alaselkä ovat herkkiä jämähtämämään, jos ne altistuvat toistuvasti kylmälle.

2. Alkulämmittely kannattaa – myös haravoinnissa

Älä tartu suoraan lehtisavottaan, vaan lämmittele ensin haravoinnissa käyttämiäsi lihaksia.

Käytä haravaa kuin jumppakeppiä ja lämmittele sen avulla hartioita.

Pyöritä käsiä, olkapäitä ja lantiota, ja venytä lonkankoukistajat, etureidet ja pakarat.

Tee myös muutamia kevyitä kyykkyyn-ylös-liikkeitä – aivan kuin nostelisit lehtikasoja.

3. Kiinnitä huomiota haravointitekniikkaan

Haravoi kevyessä haara-asennossa, jossa toinen jalka on hieman toista edempänä.

Käytä haravointiliikkeessä hyväksi koko vartaloa ja vältä nykimistä lehtiä pelkästään käsillä.

Ota haravasta hartioiden levyinen ote ja purista sitä kevyesti.

Pidä hartiat rentoina, pää vartalon jatkeena ja katse alaviistossa. Kun keho on rento, mutta ryhdikäs, haravointi sujuu kuin tanssi!

4. Katso miten nostat lehtikasoja

Vaikka lehtikasa ei olisi järin painava, nostoliike voi toistua yhdellä haravointikerralla useita kertoja. Siksi on tärkeää, että lehtikasoja nostellaan jaloilla, eikä selällä.

Laskeudu lehtikasan äärelle kohtisuorasti kyykistyen ja nosta se kottikärryihin jalkalihasten voimilla. Etenkin huonoselkäiselle virheellinen lehtikasojen nostotekniikka voi aiheuttaa kivuliaan noidannuolen.

5. Muista tauottaa työtä

Vaikka päivä olisi kuinka kaunis tai syksy jo pitkällä, haravoinnin kanssa ei kannata ahnehtia. Jos piha on iso ja haravoitavaa on paljon, urakka olisi järkevintä jakaa muutamille päiville.

Myös haravointirupeamaa on hyvä tauottaa siinä missä muitakin pihatöitä. Tunnin työ – kymmenen minuutin tauko, on hyvä rytmi, jos taukojen pitäminen meinaa muutoin unohtua.

6. Jos selkä kuitenkin jämähtää, anna sille aikaa

Aika on paras lihaskipujen parantaja.

Jos selkä tai niska on haravointia seuraavana päivänä jumissa, voit kokeilla kylmä-kuuma-hoitoa, ottaa särkylääkkeen, laittaa kipeälle alueelle kipugeeliä ja koittaa venyttää sitä varovasti.

Yleensä äkillisestä rasituksesta johtuvat kiputilat laukeavat itsestään muutamien päivien kuluessa. Jos niin ei käy, hakeudu lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

Tutustu Pohjola Terveyden palveluihin.

OP sosiaalisessa mediassa