Apu löytyy taskusta – kolme uutta sovellusta, jotka auttavat sairastunutta

Teknologia on mullistanut terveydenhuollon. Nyt puhelimesta löytyy lääkäri, sykemittari ja tukiverkosto sairastuneelle.

1. Vähemmän huolta kriisin keskellä: Huoleti

Sairaudesta tai onnettomuudesta toipuva tarvitsee usein apua arjen pyörittämiseen, kuten koiran lenkittämiseen tai kaupassa käymiseen. Tampereella syntynyt Huoleti-sovellus yhdistää avun tarvitsiajat ja antajat.

Apua kaipaava täyttää palveluun profiilin. Siinä hän kertoo, onko kyse akuutista tilanteesta, kuten syöpädiagnoosin saamisesta, elämästä kroonisesen sairauden kuten diabeteksen kanssa vai arjen haasteesta, kuten riippuvuudesta tai yksinäisyydestä.

Sovellus yhdistää apua kaipaavat sairauden, perhetilanteen ja sijainnin perusteella muihin samassa tilanteessa oleviin. Näin käyttäjät voivat saada toisiltaan vertaistukea.

Lisäksi sairastunut voi kutsua palveluun läheisiään, toisin sanoen niitä, jotka ovat sanoneet, että ”pyydä vain apua, jos tarvitset”. Tällöin avunpyyntöä ei tarvitse lähettää erikseen monelle ihmiselle, vaan pari klikkausta sovelluksessa riittää. Avun antajat näkevät tarpeen ja voivat vastata heti, pääsevätkö he paikalle.

Sovellus yhdistää myös sairastuneiden läheisiä: hekin kaipaavat usein vertaistukea rankan kokemuksen keskellä.

Huoleti hakee juuri nyt pilottikäyttäjiä, ja testaajaksi voi ilmoittautua täällä. Laajemmalle yleisölle sovellus auennee elo-syyskuussa.

2. Botti auttaa itsediagnoosissa: Elth.ai

Yleinen neuvo: jos kärsit omituisista oireista, älä ainakaan etsi tietoa netistä. Sieltä löytyy vain kauhutarinoita, joissa tavallisen nuhankin aiheuttajaksi paljastuu jokin harvinainen tappava sairaus.

Facebookin Messenger-chatissa toimiva Elth.ai on kuitenkin virkistävä poikkeus. Keskustelukumppani on lääkärin kaltainen botti, joka kyselee oireista ja auttaa hoitamaan niitä.

Jos Ealth.ai-botille kertoo kärsivänsä esimerkiksi vatsakuvusta, botti kyselee tarkempia kysymyksiä: se pyytää osoittamaan kuvasta, millä alueella kipu tuntuu, kuinka kovaa se on, ja kärsiikö ihminen muista oireista.

Botti osaa tarjota lukuisia kotihoidon konsteja sekä tekstin että videon muodossa. Tarvittaessa se kehottaa menemään lääkäriin.

Elth.ai auttaa myös etsimään lähimmän lääkäriaseman paikkatietojen perusteella. Sen kautta voi varata ajan joko etälääkärin vastaanotolle tai kasvokkain tapaamiseen.

Intiassa kehitetty terveydenhuollon chat-palvelu on käyttäjälle ilmainen ja toimii tällä hetkellä englanniksi, hindiksi, ranskaksi ja espanjaksi. Se ei ainakaan vielä korvaa lääkäriä mutta auttaa itsediagoosin tekemistä.

Elth.ai toimii Facebookin Messengerissä ja omalla sivullaan.

3. Kirjanpitäjä sinun ja lääkärin välillä: Wellmo

Wellmo-sovellus on linkki käyttäjän ja terveydenhuollon ammattilaisen, kuten työterveyslääkärin tai vakuutusyhtiön välillä. Käyttäjän suostumuksella Wellmo mittaa laajasti terveyden eri osa-alueita ja jakaa tiedon myös terveydenhuollon henkilökunnan kanssa.

Sovelluksesta löytyy esimerkiksi askelmittari, verenpainemittari ja alkoholilaskuri. Sen kautta voi tehdä myös sähköisen terveystarkastuksen ja chatata vaikka työterveyshoitajalle. Wellmon keräämän terveysdatan avulla työterveyshuolto voi neuvoa ja auttaa käyttäjää täsmätiedon perusteella.

Moni eurooppalainen vakuutusyhtiö käyttää Espoossa kehitettyä Wellmoa. Jos asiakas suostuu kerryttämään tietojaan vakuutusyhtiön terveydenhuoltopalveluihin, hän voi ansaita vaikkapa treenaamisella pisteitä, joilla voi ostaa lisää palveluita, kuten etäohjausta treeniin.

Vakuutusyhtiö hyötyy, mikäli sen asiakkaat pysyvät terveinä, ja pelillisyys taas innostaa Wellmon käyttäjiä treenaamaan ja elämään terveellisemmin.

Jotta Wellmoa voi käyttää kunnolla, sitä varten tarvitsee kutsun esimerkiksi työterveyspalvelulta tai vakuutusyhtiöltä. Suomessa Wellmoa käyttää esimerkiksi työterveyspalvelu Heltti. Sovellus on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille.

OP etsii uusia innovaatioita terveys- ja hyvinvointipalveluihin Smart Health Partnership -ohjelman kautta. Smart Health -ohjelma alkaa Helsingissä nelipäiväisellä tapahtumalla maanantaina 8.5. ja huipentuu Demopäivään torstaina 11.5. Demopäivässä 12 startupia pitchaa oman ideansa, joista 3-5 parasta valitaan jatkamaan yhteistyötä OP:n kanssa.

Smart Health ohjelma on luotu yhdessä OP Vakuutuksen sekä Pohjola Sairaalan kanssa. Yhdessä ohjelmaan on lähtenyt myös useita partnereita: Nokia, IBM sekä Orion Pharma.

OP sosiaalisessa mediassa