Syksy on täällä – Mitä päälle kun viima vinkuu ja vettä vihmoo?

Syksy tulee, mutta se ei ole syy lopettaa ulkona urheilemista. Lue, miten ulkoliikkuja pitää itsensä parhaiten kuivana ja lämpimänä.

1. Opettele kerrospukeutumisen säännöt

Syyskeliin pukeutuessa kannattaa paitsi vilkaista ikkunasta ulos myös pohtia aktiviteetin luonnetta. Hikiliikkujalle tärkeää on vaatteiden hengittävyys, kun taas koiran ulkoiluttaja tai rauhallinen patikoija tarvitsee vedenpitävät ja lämpimät varusteet.

Sekä hilikiikkuja että rauhallisempi menijä hyötyvät kerrospukeutumisesta, johon on olemassa ihan omat nyrkkisääntönsä.

– Ensimmäiseksi kerrokseksi puetaan hengittävä aluskerrasto, jonka tarkoitus on siirtää kosteutta pois iholta kohti seuraavia vaatekerroksia. Toisen eli välikerraston tarkoituksena on pitää kehon lämpötila sopivana ja siirtää kosteutta pois aluskerrastosta ulompiin kerroksiin. Kolmas kerros suojaa tuulelta ja kosteudelta sekä estää lämpöä karkaamasta välikerroksesta, neuvoo tuotepäällikkö Jesse Röyskö Intersport Finlandista.

Valitse vaatekerrosten paksuus, materiaali ja määrä sen mukaan, miten intensiivistä liikuntaa aiot harrastaa ja millainen ulkoilman lämpötila on. Vapaaehtoisella välikerroksella voi säädellä asun lämmittävyyttä: jos tulee kylmä, välikerroksen voi lisätä, ja kun hikoiluttaa, sen voi poistaa välistä.

2. Pue kerroksiin hengittäviä ja eristäviä materiaaleja

Hyviä materiaaleja aluskerrastoksi ovat tekniset keinokuidut, kuten polyesteri-polyamidi- tai polyesteri-elastaani-yhdistelmät, jotka hylkivät hikeä ja kuivuvat nopeasti. Nykyään moni suosii luonnonkuitu merinovillaa, joka paitsi haihduttaa hikeä myös lämmittää, eikä ala haista käytössä kuten keinokuidut.

Välikerroksen materiaalina toimii hyvin esimerkiksi keinokuiduista valmistettu fleece- tai powerstretch-kerrasto. Powerstretch on neljään suuntaan joustava sileäpintainen, kulutuskestävä ja hyvin hengittävä välikerrasto.

– Puuvillaa ei ulkoliikkujan kannata pukea alle eikä väliin: se imee kosteutta helposti ja kuivuu hitaasti. Märissä varusteissa tulee nopeasti kylmä, Jesse Röyskö sanoo.

Päällimmäiseksi kerrokseksi sopivat niin sanottu kuoritakki ja -housut, joiden tuulen- ja vedenpitävyys ja hengittävyys vaihtelevat suuresti materiaalista riippuen.

Esimerkiksi windstopper-materiaali on tavallisesti tuulenpitävä mutta hyvin hengittävä, joten se sopii hikoiluttavaan urheiluun. Goretex-kalvolliset materiaalit ovat puolestaan täysin vedenpitäviä ja sopivat kosteisiin ja tuulisiin olosuhteisiin. Ne yleensä hengittävät huonommin kuin windstopper.

3. Muista hyvät sukat ja säänmukaiset jalkineet

Ulkona liikkuja unohtaa usein kiinnittää huomiota sukkiin. Ei kannattaisi. Myös sukissa kannattaa suosia tekokuituja tai merinovillaa, koska puuvillasukka jää kengässä helposti märäksi ja jäädyttää varpaat.

Urheiluvälinekaupoista, kauppojen urheiluosastoilta tai retkeilyliikkeistä löytyvät sukat ovat usein käytössä kestävämpiä kuin esimerkiksi ketjuliikkeiden puuvillasukat.

Moni marssii koko vuoden ympäri samoissa lenkkareissa. Ulkoliikunnasta tulee kuitenkin astetta miellyttävämpää, jos lenkkitossut päivittää syksyn tullen vedenpitäviin. Goretex-kalvollisilla urheilujalkineilla ei tarvitse varoa vetisiäkään maastoja.

4. Valitse myös asusteiksi säänpitävää

Kun olet kiskonut päällesi tuliterät ulkovarusteet, vetäisetkö ovesta lähtiessä käsiin mummon neulomat tumput? Kuivan ja lämpimän pukeutumisen idean voi helposti hukata asusteilla. Jos sormet tai pää palelevat, koko keho viilenee.

– Esimerkiksi windstopper-materiaalia olevat hanskat suojaavat rajulta säältä paremmin kuin villa. Päästäkin haihtuu hikeä, joten teknisestä materiaalista valmistettu pipo on ulkolenkkeilijälle villa- ja puuvillapipoa sopivampi valinta, Jesse Röyskö vinkkaa.

5. Huolla ulkovaatteet ohjeiden mukaan

Oikeaoppinen huolto ja pesu auttavat säilyttämään ulkovarusteiden ominaisuudet ja pidentävät niiden käyttöikää. Pese vaatteet pesulappujen ohjeiden mukaan.

Kuorivaatteille on olemassa omia teknisiä pesuaineita ja erilaisia kyllästeitä. Teknisten materiaalien kanssa ei kannata käyttää huuhteluainetta, sillä se tukkii niiden vedenpitävän tai hengittävän rakenteen. Jos et ole hionnut varusteita likomäriksi, merinovillaiset vaatteet puhdistuvat tuulettamalla.

OP sosiaalisessa mediassa