Sovellus kertoo, onko vesi puhdasta juotavaksi – teknologia auttaa nyt sosiaalisten ongelmien ratkaisussa

Sosiaalisiin ongelmiin etsitään ratkaisuja teknologiastartupien aiemmin suosimissa ideointitapahtumissa eli hackathoneissa. Nämä kolme palvelua ovat syntyneet maailmalla.

1. Yövahti mittaa verensokerin

Mitä tekivät yhdysvaltalaiset diabeetikkolasten vanhemmat, kun he väsyivät heräämään mittaamaan lastensa verensokeria kesken unien? He kehittivät sovelluksen, joka lukee tiedot nukkuvan lapsen glukoosisensorista ja lähettää ne verkossa toimivalle palvelimelle.

Näin vanhemmat pystyivät tarkkailemaan lukemia helposti puhelimen tai älykellon ruudulta omassa makuuhuoneessaan. Vanhempien tarvitsee nousta sängystä ainoastaan, jos arvot ovat liian matalalla. Muussa tapauksessa ruudun vilkaisu riittää, ja he voivat jatkaa uniaan.

Teknologiasta haetaan yhä useammin ratkaisuja sosiaalisiin ongelmiin. Uusia ideoita kehitetään nyt hackathonien avulla.

Startup-yritysten yleisesti käyttämä ideoimismuoto on peräisin sanoista hack ja marathon. Sillä tarkoitetaan lyhytkestoista tapahtumaa, jonka aikana joukko ihmisiä työstää ratkaisuja haasteisiin jonkin tietyn aihepiirin ympärillä.

Hackathonien tarkoitus on rikkoa arkirutiineja ja auttaa katsomaan itselle tutun ulkopuolelle. Villien ideoiden heittely on sallittua, mikä mahdollistaa uusien ratkaisujen löytymisen.

Hackathoneihin osallistujat jaetaan usein eri alojen asiantuntijoista koostuviin tiimeihin, jotta jokaisella tiimillä on tarvittava osaaminen ratkaisun löytämiseksi.

Näin myös Yhdysvalloissa. Diabeetikkolasten vanhemmista yksi osasi koodata – ja se riitti. Parissa vuodessa Nightscout-sovelluksesta on tullut arkea helpottava apuväline 28 000 perheelle ympäri maailmaa.

2. Sovellus kertoo, onko vesi juomakelpoista

YK julisti juomaveden ihmisoikeudeksi vuonna 2010, mutta silti miljardi ihmistä kärsii yhä puhtaan juomaveden puutteesta. Joka minuutti maailmassa kuolee yksi lapsi likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin.

Yhdysvaltalainen pariskunta kehitti sovelluksen, jonka avulla veden juomakelpoisuudesta voi varmistua helposti, nopeasti ja ilmaiseksi.

Karttapohjainen mWater-sovellus kokoaa saatavilla olevan tutkimustiedon ja näyttää sovelluksen käyttäjän lähistöllä olevien vesipisteiden, kotitalouksien, terveysasemien ja koulujen vedenlaadun. Sovellus toimii myös offline-tilassa, mikä on tärkeää alueilla, joissa nettiyhteys on huono tai sitä ei ole lainkaan.

mWater-projekti tarjoaa myös veden testauspaketteja huokeaan viiden dollarin hintaan. Testauksen jälkeen käyttäjä voi kirjata tulokset palveluun kaikkien nähtäville.

Vuonna 2011 startanneella palvelulla on jo 10 000 käyttäjää, ja palveluun kirjataan joka kuukausi 25 000 uutta testitulosta 93 eri maasta.

3. Puhelin auttaa syrjäseudun asukkaiden terveydenhuollossa

Kuka huolehtii niistä, jotka ovat terveydenhuollon ulottumattomissa? Yhdysvalloissa herättiin siihen, että monet syrjäseuduilla asuvat ja kodittomat jäävät helposti terveydenhuollon ulkopuolelle.

Yhdysvaltalainen startup-yritys CareMessage ratkaisi ongelman teknologian avulla. Palvelun käyttäjät saavat digitaalisen alustan ansiosta lääkäriltään apua terveytensä ylläpitoon ja sairauden hoitoon tekstiviestillä.

Sovellus myös lähettää lähtee muistutusviestin lääkärikäynnistä, johon vastaamalla tapaamisaikaa voi helposti muuttaa. Näin taklataan sitä, että monet perussairauksien kanssa elävät laiminlyövät sairautensa hoitoa tai eivät ilmaannu sovituille lääkärikäynneille.

Vuonna 2013 perustetun palvelun suosio on kasvanut hurjasti. Palveluun on rekisteröitynyt yli miljoona käyttäjää 36 osavaltiossa, ja sen kautta on lähetetty 10 miljoonaa tekstiviestiä.

Palvelun on todettu auttavan etenkin masennuksen, tyypin 2 diabeteksen sekä tupakoinnin lopettamisen kanssa kamppailevia. 88 prosenttia palvelun käyttäjistä kertoi, että CareMessage on auttanut heitä pitämään parempaa huolta hyvinvoinnistaan.

Myös suomalaiset terveydenhuolto-organisaatiot ovat kehittäneet digipalveluja, jotka vähentävät etäisyyksien merkitystä. Esimerkiksi MeeDoc-palvelun avulla saa suomalaiselta lääkäriltä konsultaation videoyhteydellä vaikka omalta kotisohvalta käsin. Myös psykoterapiakeskus Vastaamon terapeutit tapaavat potilaitaan digitaalisesti videovastaanotolla.

OP ja Deloitte järjestävät Aalto-yliopiston opiskelijoille 23. maaliskuuta social hackathonin, jonka tarkoitus on kehittää ratkaisuja Suomen hiljentyvien paikkakuntien elävöittämiseksi. Seuraa keskustelua ja opiskelijoiden kehittämiä ideoita sosiaalisessa mediassa #SocialHackathon!

OP sosiaalisessa mediassa