Elimistössä tapahtuu nopeasti muutoksia

Totta ja tarua. Paasto muuttaa suoliston ja maksan toimintaa, ja lisäksi verenpaine laskee. Valitettavasti muutokset kumoutuvat yhtä nopeasti kuin ovat tapahtuneetkin. Eli jos on paastonnut kolme päivää ja lopettaa paaston, elintoiminnot palaavat ennalleen noin kolmen päivän päästä.

Jos ei paastoa, myrkyt eivät poistu kehosta

Väärin. On virheellinen väite, että myrkyt poistuisivat kropasta paaston avulla. Ihmisen kehossa on jo luontaisesti olemassa myrkynpoistojärjestelmä, johon esimerkiksi maksa kuuluu. Elimistölle tarpeettomat aineet poistuvat normaalisti virtsan, ulosteiden, hengityksen ja hien mukana.

Paasto polttaa rasvaa

Kyllä, mutta se polttaa myös lihasta. On tutkittu, että paaston aikana laihtuu nopeasti. Pitkäaikaistulos oli kuitenkin huono, eli koehenkilöiden paino nousi nopeasti ennalleen paaston jälkeen. Lisäksi paaston aikana elimistö joutui ottamaan ravintoaineita omista kudoksistaan, eli laihtuessa paloi yhtä paljon lihasta kuin rasvaa. Lihakset säilyivät paremmin, jos ihminen söi vähän vähemmän, mutta ei paastonnut. Paastossa myös menetetään nestettä, mikä ei ole laihdutuksen tarkoitus.

Saa paastota, jos siitä tulee hyvä olo

Totta. Ei ole ehdottomia syitä, miksi kaikkien pitäisi välttää paastoamasta. Jos tuntee, että haluaa haastaa itsensä, tai jos paastosta tulee parempi mieli, siihen saa toki ryhtyä. Voi esimerkiksi ajatella, että paasto parantaa itsehillintää.

Muista, että paastoaminen ei sovi kaikille ja esimerkiksi raskaana ollessa ei saa paastota. Älä paastoa, jos olet diabeetikko tai sinulla on alttius syömishäiriölle.

Kuukauden paasto on liian pitkä

Totta. Kuukauden paasto alkaa olla jo riskirajalla, sillä elimistö ehtii menettää paljon proteiineja sellaisista paikoista, joista niitä ei haluasi menettää - esimerkiksi sydänlihaksesta. Keho alkaa myös jo kaivata vitamiineja ja kivennäisaineita.

Sen sijaan noin viikon paasto on yleensä turvallinen, koska viikossa proteiinitasapaino ei ehdi järkkyä liikaa. Siihen voi siis ryhtyä huoletta, jos kokee tulevansa siitä hyvälle mielelle. Nestetasapainosta on syytä kuitenkin huolehtia, eli juoda pari litraa päivässä.

+ Millä sitten painon saa pysyvästi kuriin? Tässä perussäännöt

  • Ensimmäisenä on hyvä tiedostaa, että jos on suurin piirtein hyvällä mielellä, jaksaa helpommin hallita painoaan. Oletko tyytyväinen elämääsi? Mistä asioista saat mielihyvää?
  • On myös todettu, että jos nukkuu huonosti, on vaikeampi jaksaa katsoa syömisiään tai lähteä liikkumaan. Kannattaa siis yrittää löytää säännöllinen unirytmi.
  • Syömisessä tärkeää on, että syö säännöllisesti, oli ateriamäärä sitten kolme tai kuusi ateriaa päivässä. Painonhallintaan auttaa, jos syö paljon sellaista, missä on kuituja: kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa.
  • Liikuntaa kannattaa harrastaa joka päivä, mutta sen ei tarvitse olla samanlaista joka päivä. Kun liikunnassa on vaihtelua, saa paremmin aikaiseksi harrastaa sitä, ja tulee tehtyä monipuolisesti eri asioita.
  • Tutkimusten mukaan pitkäaikaisessa painonhallinnassa onnistuvat parhaiten ne, jotka suhtautuvat painonhallintaan aika rennosti, eivätkä ole kummassakaan ääripäässä. Ensimmäinen äärilaita on, että ei välitä painostaan ollenkaan, ja toisessa ääripäässä taas on huolissaan jokaisesta suupalasta.
  • Ihmisen tulee olla kiinnostunut painostaan ja saa käydä vaa’alla, kunhan se ei aiheuta valtavaa stressiä. Välillä voi syödä jotain epäterveellistä ja pitää laiskojakin päiviä.

Asiantuntija: Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta

Lähteet: Terveyskirjasto, Terve.fi